Potrivit studiului Sellics, Statele Unite este cea mai scumpă țară pe piața curieratului, cu un cost mediu de 55,39 de euro, cu 385% mai mult decât costul mediu la nivel mondial. România e cea mai ieftină țară. Costul mediu al unui colet ajunge la 3,20 de euro conform studiului, cu 71% mai puțin decât media globală.

Studiul a analizat costul unei livrări prin servicii locale standard din cele mai mari orașe ale țării. Studiul a luat în calcul UPS, DHL, Fedex, dar și companiile locale de pe fiecare piață. Pachetul standard e definit ca cel de 2 kilograme - 46 x 31,5x9,5 centimetri. De asemenea, livrările luate în calcul au fost cele de tip "Express Shipping", adică în 1-2 zile lucrătoare.

Iată mai jos clasamentul costului livrării. România e în fața Indoneziei, Bulgariei, Turciei și Chinei.

Cu toate acestea, costul de livrare pentru 1.000 de kilometri e mare în România, ceea ce arată presiunea pusă asupra firmelor de curierat, dar și problemele la nivel de infrastructură.

Pentru distanța dintre București și Cluj-Napoca, o firmă de curierat cheltuie 9.88 euro la 1.000 de kilometri, pe când în China, între Shanghai și Beijing o firmă de curierat cheltuie în medie 3,90 de euro.

Poți citi întreaga metodologie a studiului și o hartă bazată pe costul curieratului în acest link.

Foto - Deposit Photos/monkeybusiness