Raportul local a avut ca parteneri echipa de la Make IT in Oradea și a analizat evoluția ecosistemului local în context global și regional.

În topul global, România și Indonezia sunt țările care au scăzut cel mai mult de la an la an, cu 3 locuri față de ediția precedentă. Topul global este condus de Statele Unite, urmate de Marea Britanie, Israel, Canada, Suedia, Singapore, Germania, Franța, Australia și Olanda.

"A fost o încurajare pentru noi să vedem Oradea punându-și tot mai mult amprenta pe harta globală a startup-urilor și de asemenea punând umărul la dezvoltarea ecosistemului național. Este rezultatul muncii intense depuse de comunitatea locală, administrația publică locală și partenerii comunității. Suntem încrezători că această evoluție va continua și vom reuși să creștem și să atragem tot mai mulți fondatori și investitori în următorii ani.", a spus pentru start-up.ro David Achim Director Executiv al Make IT in Oradea.

Citește raportul complet de la StartupBlink aici.

Orașele României și cât de prietenoase sunt cu startup-urile

După doi ani în care România a crescut în topurile globale realizate de StartupBlink, tracțiunea scade și pierdem poziția din top 40. Suntem pe locul 25 în Europa și pe locul 20 în Uniunea Europeană. Pentru ecosistemul din Europa de Est suntem pe locul 8, în scădere cu un loc. De asemenea, Bulgaria rămâne peste România în acest top.

Conform raportului, principalele orașe pentru startup-uri în România sunt Bucureștiul, Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea, Iași, Brașov și Sibiul intră pentru prima oară în top. Dacă analizăm orașele - Bucureștiul este în top 200, iar Cluj Napoca în top 400 la nivel mondial ca orașe pentru dezvoltarea startup-urilor.

Un amănunt interesant este faptul că ecosistemul de startup-uri din România rămâne centralizat înspre București, scorul Capitalei fiind de 6,4 ori mai mare ca cel al Clujului. Bucureștiul se plasează pe locul 59 la nivel mondial ca centru de software.

Timișoara a scăzut cu cele mai multe locuri, ajungând dincolo de locul 600 în topul orașelor pentru startup-uri, fiind pe 606. Dar Oradea a crescut 138 de locuri până pe 620.

Raportul StartupBlink menționează că România are peste 220.000 de locuitori care lucrează în IT.

„Se pot face mult mai multe din punctul de vedere al administrației pentru a crea un cadru legislativ favorabil investițiilor în startup-uri. De asemenea, creșterea educației financiare și antreprenoriale în școli ar fi foarte utilă”, menționează raportul.

Principalele concluzii ale raportului despre România

  • Există un gol în finanțarea pre-seed pentru antreprenori
  • În 2022 au fost investiții de 98 de milioane de dolari
  • Startup-urile menționate anul acesta sunt Veridion, Licenseware, Kinderpedia, în timp ce campionii rămân cei de la UiPath
  • Republica Moldova e pe locul 85 la nivel mondial
  • Bucureștiul este pe locul 110 la nivel mondial ca centru pentru startup-uri, peste Atena, Sofia sau Luxemburg