Acesta are loc în 3 orașe, Baia Mare, Pitești și Timișoara, iar cei 34 de mentori români cu studii în străinătate au misiunea de a promova disciplinele STEM în rândul publicului larg de orice vârstă.

Scopul principal al evenimentului este de a sprijini educația alternativă din România, după modelul târgurilor de știință care sunt foarte populare în alte țări.

Romanian Science Festival a luat ființă din două inițiative similare care au avut loc în ultimii ani: Romanian Science Week în 2017 și Timișoara Science Festival în 2018.

Inițiativa are două obiective principale. În primul rând, festivalul își propune să construiască o legătură dintre diaspora academică și mediul educațional din România, oferind astfel modele de succes și orientare în carieră tinerilor din România.

Astfel, 34 de români care sunt studenți sau cercetători la universități de prestigiu din străinătate, majoritatea de la Oxford, vor ține ateliere în liceele din cele trei orașe și vor coordona voluntarii care s-au înscris să facă experimente pentru publicul larg în cadrul celor trei evenimente.

În al doilea rând, evenimentul dorește să ofere o platformă celor care sunt pasionați de știință, cultivând astfel parteneriate locale cu organizații autohtone, inițiative locale și instituții de învățământ pre-universitar și universitar.

Festivalul este organizat în același format în toate cele trei orașe. În prima zi de festival, cei 34 de studenți și cercetători vor face prezentări în licee unde vor vorbi despre experiența lor de studiu, despre carieră sau despre cum se face cercetare.

Astfel, liceeni vor putea să interacționeze direct cu cei 34 de mentori pentru a discuta opțiuni de carieră în diferite domenii STEM. A doua zi de festival, voluntarii sub coordonarea mentorilor vor organiza un târg de experimente în aer liber la care toată lumea cu vârste între 3 și 103 ani este invitată să descopere știința.

La Timișoara sub umbrela festivalului se va desfășura primul seminar în România organizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Universitatea din York, Wellcome Trust în colaborare cu Fundația Hațegan. Abordând diferite aspecte de politici publice de sănătate, seminarul va fi transmis live în peste 100 de țări prin intermediul platformei OMS. Invitați speciali sunt Dr. Lynda Dulop, lector la Universitate din York care va vorbi despre rolul educației în implementarea politicilor de sănătate și Vlad Mixich, recent ales în conducerea Agenției Europene pentru Sănătate și Siguranță la Locul de Muncă, care va vorbi despre campaniile de vaccinare în România.

”Atitudinea elevii din România față de știință urmează una dintre următoarele două traiectorii: fie le e frică de tot ce înseamnă știință exactă și atunci evită orice informație care i-ar ajuta să-și schimbe percepția, fie, dacă sunt atrași de știință, se nișează foarte mult pe o singură materie, ignorând interdisciplinaritatea. Noi cred că dacă elevii sunt expuși științelor exacte într-un mod accesibil, ei vor putea să înțeleagă că plaja de opțiuni de carieră oferite sunt numeroase. De asemenea, dorim să le oferim modele de tineri care au avut oportunitatea să studieze în străinătate și care vor fi disponibili să le împărtășească din experiența lor. Acesta este scopul pentru care organizăm Romanian Science Festival care, de la prima ediție, suntem bucuroși că ajunge în trei orașe. Sperăm ca anul următor să adăugăm mai multe orașe. Până atunci, anul acesta vă așteptăm la Baia Mare, Pitești și Timișoara!”, au declarat organizatorii.

La fel ca anul trecut, Timișoara Science Festival este unul dintre proiectele câștigătoare din cadrul Fondului Științescu, implementat de Fundația Comunitară Timișoara.

Romanian Science Festival - program

Intrarea liberă

  • BAIA MARE 14 septembrie

Colegiul Național „Vasile Lucaciu”

11:00-17:00

  • PITEȘTI 21 septembrie

Colegiul Național „Ion C. Brătianu”

11:00-17:00

  • TIMIȘOARA, 14 septembrie

Iulius Gardens

11:00-17:00