În cei 2 ani, cu peste 150.000 ore de voluntariat alocate proiectului, tinerii au asigurat 80% din buget, prin implicarea a peste 100 de companii, iar cei 20% rămași reprezintă costuri de 257.900 euro pentru transportul echipei, asamblarea casei, participarea, cazarea, hrana, întoarcerea în țară și posibilitatea de a reconstrui prototipul.
“Pentru România este o oportunitate mare să participe la această competiție alături de țări cu tradiție în inovație și cercetare. Dacă vorbim despre casă, ea este 100% electrică, produce anual mai multă energie decât consumă, este complet echipată și mobilată, automatizată și controlată vocal, folosește materiale prietenoase cu mediul și oferă tot confortul și siguranța de care ocupantul are nevoie”, afirmă Mihai Toader-Pasti, manager general al proiectului EFdeN.
Casa EFdeN Signature a fost deschisă în România în luna august și a fost vizitată de peste 2.500 de oameni. Astăzi, casa dezasamblată și încărcată în 9 containere este în drum spre competiție, dar echipa riscă să rămână în țară din cauza lipsei fondurilor necesare.
Prin campania Susține Inovația Românească, există 3 variante de a susține proiectul EFdeN:
- Sponsorizarea proiectului;
- Susținerea unui voluntar, deplasarea fiecărui membru costă 4.500 euro;
- Donații din partea persoanelor fizice sau juridice.
Mai multe detalii despre proiect, beneficii și costuri pe www.efden.org/sustine-inovatia.
Ediția de anul acesta are loc în Dubai, unde vor concura alături de 15 echipe din 12 țări, printre care Italia, Olanda, Australia, Statele Unite ale Americii și Emiratele Arabe Unite, la cel mai înalt nivel de performanță.
În 2012, echipa PRISPA a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediția Madrid), iar în 2014 echipa EFdeN a participat la ediția Versailles cu casa care acum este Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort. Până în prezent, echipa EFdeN a câștigat peste 30 de premii naționale și internaționale, la Solar Decathlon și alte competiții.