Învie Tradiția aduce un omagiu meșteșugului românesc, facilitând accesul micilor producători locali la o piață de desfacere mult mai mare, prin intermediul unui magazin online.

Târgul virtual Învie Tradiția oferă cea mai variată gamă de obiecte tradiționale de pe piața autohtonă, prezente în casele românilor de sute de ani: obiecte tradiționale din ceramică, lut, lemn sau piele, ii și port tradițional, suveniruri, obiecte de cult, jucării din lemn și cadouri pentru suflet.

Proiectul are ca scop conservarea tradițiilor autohtone, moștenite de mii de ani, aducând în același timp un strop de bucurie autentică în casele românilor.

Comerț echitabil și responsabilitate socială

Târgul online susține dezvoltarea satului românesc și promovează identitatea străveche a poporului român prin comerțul echitabil cu produse autentice provenite direct de la meșteșugari.

Spre deosebire de marii retaileri care negociază achiziționarea produselor tradiționale sub prețul pieței, în dezavantajul micilor artizani, Învie Tradiția aduce în prim plan valoarea muncii depuse de meșteșugarii care merită să fie răsplătiți pe măsură.

“Inițiativa vine în contextul unei piețe locale inundate de produse de import de calitate inferioară, ce imită meșteșugurile originale. Din dorința de a susține artizanii locali și practicile autentice, târgul propune o gamă de produse atent selecționate, provenite direct de la meșteșugarii din zone cu tradiție.”, a spus Cosmin Cucoș, cofondator al proiectului.

Am găsit produsele colindând țara timp de un an, bătând la multe porți și întrebând. Am pornit de la zonele mai cunoscute, cum ar fi Horezu sau Marginea, iar meșterii de acolo ne-au recomandat alți oameni, și așa mai departe

În plus, pe lângă susținerea comunității de artizani, Învie Tradiția va dona o parte din venitul obținut către o fundație creată pentru a ajuta copiii aflați în dificultate.

“Copiii sunt singurii care pot continua tradițiile străvechi, așa că decizia de a contribui la un viitor mai bun pentru copii a venit natural.”, a spus Alexandru Alucăi, unul dintre cei trei cofondatori.

Prin această practică specifică antreprenoriatului social, fiecare comandă plasată se transformă într-o donație. Astfel, în fiecare lună, fundația Mia’s Children va beneficia de o donație echivalentă cu 10% din valoarea vânzărilor de obiecte tradiționale.

Produse din toate zonele României

La momentul lansării, Învie Tradiția oferă peste 800 de produse lucrate cu dibăcie și migală de către meșteri populari din întreagă țara, fiind primul magazin online care acoperă toate zonele cu specific ale României.

“Am găsit produsele colindând țara timp de un an, bătând la multe porți și întrebând. Am pornit de la zonele mai cunoscute, cum ar fi Horezu sau Marginea, iar meșterii de acolo ne-au recomandat alți oameni, și așa mai departe. Asta e o dovadă că nu există competiție între meșteșugari, ci mai degrabă un simț al comunității. Oamenii își respectă munca și se susțin între ei, iar noi vrem să îi ajutăm să ducă valorile acestea mai departe” , a mai adăugat Cosmin Cucoș.

Inițiativa vine în contextul unei piețe locale inundate de produse de import de calitate inferioară, ce imită meșteșugurile originale. Din dorința de a susține artizanii locali și practicile autentice, târgul propune o gamă de produse atent selecționate, provenite direct de la meșteșugarii din zone cu tradiție.

În prezent, cele mai multe obiecte provin din zonele Bucovina, Bran, Horezu, Prahova, Corund și Marginea. În curând, urmează noi parteneriate cu meșteșugari din zona Argeșului, pentru ceramică, și din Baia Mare și Neamț, pentru covoare și țesături tradiționale.

Până la finalul anului, târgul virtual își propune să cuprindă 1.500 de obiecte atent selecționate, de la cei mai buni meșteri din țară. Colecția nu include niciun fel de produse de serie, ci doar obiecte unice, lucrate manual sau cu utilaje mici, prin metode specifice transmise de-a lungul generațiilor.

Pe lângă gama vastă de produse accesibile, Învie Tradiția oferă și obiecte premium, unicate în țară. Spre exemplu, farfurii de mari dimensiuni din ceramică de Horezu (cu diametru de 34 și 44 de cm) sunt realizate de un singur meșter din România.

Investiția inițială constă în costurile de branding, website, echipamente și stocuri de produse, valoarea acesteia ajungând la 25.000 de euro. Echipa proiectului estimează că această investiție va fi recuperată în a două jumătate a anului 2018.

Pe lângă comercializarea produselor autentice, lucrate după tradiții moștenite din străbuni, Învie Tradiția își dorește să atragă și un public mai puțin familiarizat cu arta și meșteșugurile populare.

Site-ul va contribui la dezvoltarea comunității de iubitori de artă populară și artizanat printr-o secțiune dedicată promovării activităților din domeniu și publicării de materiale informative pe subiecte de artă, cultură și patrimoniu.

Cine și cum a creat Învie Tradiția?

Proiectul Învie Tradiția a fost fondat de trei membri cu experiență în online, branding și design. Ideea a pornit de la convingerea că fiecare român ar trebui să aibă în casă o fărâmă din moștenirea culturală autohtonă.

Timp de un an, echipa a selecționat cele mai bune produse de la meșteri populari din țară pentru a le face cunoscute publicului larg. Majoritatea produselor nu se găsesc în locații de vânzări, ci pot fi achiziționate doar direct de la meșteșugari.

Investiția inițială constă în costurile de branding, website, echipamente și stocuri de produse, valoarea acesteia ajungând la 25.000 de euro. Echipa proiectului estimează că această investiție va fi recuperată în a două jumătate a anului 2018.

Obiectele tradiționale sunt foarte căutate și în străinătate, de către românii din diaspora, iar echipa face și livrări internaționale, în orice colț al lumii.

Proiectul este dedicat conservării identități populare câștigate în mii de ani și încurajează românii să privească obiectele tradiționale ca pe mai mult decât simple suveniruri pentru oaspeții din străinătate.

Planuri de viitor

Pe viitor, Învie Tradiția își propune să devină o platformă de lansare și o comunitate de suport pentru meșteșugari și designeri români, susținând astfel producătorii locali independenți. Creând cerere pentru meșteri, proiectul își dorește să contribuie la dezvoltarea meșteșugului tradițional românesc și la conservarea practicilor moștenite de-a lungul generațiilor.