Despre studiul privind tehnologia și știința în rândul europenilor
Studiul recent al Comisiei Europene analizează felul în care cetățenii din țările europene percep știința și tehnologia, cât și impactul AI asupra acestor doemnii și cum se va reflecta asta asupra lor.
Cercetarea a analizat cunoștințe despre știință și tehnologie, impactul științei și tehnologiei asupra țărilor, opinii asupra guvernanței științei și tehnologiei, atitudini față de oamenii de știință și alte câteva aspecte despre percepție și impact.
Sondajul a analizat răspunsurile cetățenilor din cele cele 27 de state membre ale UE și din opt țări din afara UE între 12 septembrie și 10 octombrie 2024, însumând un total de 34.207 respondenți.
Ce cred românii despre știință și tehnologie
83% dintre cetățeni consideră că influența generală a științei și tehnologiei este pozitivă. 67% sunt de asemenea de acord că știința și tehnologia ne fac viața mai ușoară, mai sănătoasă și mai confortabilă.
Întrebați despre influența științei și tehnologoei asupra vieții, 25% dintre români consideră că acestea au efecte negative și 7% foarte negative, față de media europeană de 12%, respectiv 2%.
Respondenții sunt cel mai probabil să creadă că energiile regenerabile (87%), tehnologia informației și comunicațiilor (79%) și vaccinurile și combaterea bolilor infecțioase (77%) vor avea un efect pozitiv asupra modului nostru de viață în următorii 20 de ani.
Și aici, perspectiva pesimistă vine tot de la români, unde 23% dintre aceștia consideră că știința și tehnologia nu ne vor influența viața într-un mod pozitiv în următorii 20 de ani.
19% dintre români cred că știința și tehnologia vor avea un efect foarte negativ asupra vieții lor în următorii 20 de ani.

Ce cred românii despre AI în știință și tehnologie
Sondajul a examinat, de asemenea, probleme mai ample privind încrederea și echitatea în știință. Rezultatele arată că 77% dintre respondenți sunt de acord că știința și tehnologia ar trebui să ia în considerare nevoile tuturor grupurilor de oameni atunci când dezvoltă noi soluții și produse, în timp ce alți 72% cred că guvernul ar trebui să-și asume responsabilitatea pentru a se asigura că noile tehnologii sunt în beneficiul tuturor.
Sondajul a analizat și utilizarea inteligenței artificiale (AI) pentru cercetarea științifică, dezvăluind opinii mixte în rândul cetățenilor pe această linie de cercetare.
38% spun că au încredere în cercetările științifice și descoperirile create cu ajutorul AI, în timp ce un sfert (25%) nu au încredere în acest tip de cercetare.
Și aici, România este cu cel mai mare grad de neîncredere în cercetările științifice și tehnologice realizate cu AI, unde 34% dintre români sunt mai degrabă dispuși să nu aibă încredere sau nu au deloc încredere în acestea.
Ce relație au românii cu produsele de știință și tehnologie
Raportul analizează și felul în care cetățenii europeni interacționează cu diverse sfere ale tehnologiei și științei. La nivel de consum cultural pe cele două arii (documentare, podcast-uri, reviste sau cărți de specialitate), cei mai mulți români spun că nu consumă astfel de materiale.
Mai exact, 29% dintre români spun că nu consumă astfel de materiale, iar 38% spun că niciodată nu au interacționat cu astfel de produse de nișă.
Media europenă este la 58%, pe când cea locală este de 32% dintre cetățenii români care au interacționat cu astfel de produse.
La muzeele de știință și tehnologie avem doar 18% dintre români care au spus că frecventează astfel de locuri, versus media europeană de 31%.
Raportul complet îl găsiți aici.