Echipa românească ENTy a câștigat premiul I la categoria Innovation în cadrul cunoscutei competiții Microsoft Imagine Cup care se desfășoară zilele acestea la Seattle, în Statele Unite. Cei trei fondatori au primit și 50.000 de dolari pentru acest lucru.

Fotografie de Iulian Mateșică
Fotografie de Iulian Mateșică

Cei trei studenţi care reprezintă România sunt Flavia Oprea, Iulian Mateșică și Cristian Alexandrescu. Echipa lor, numită „ENTy” (un acronim pentru – Ear, Nose, Throat), dezvoltă un dispozitiv menit să revoluționeze felul în care se face măsurarea și diagnosticarea problemelor medicale de echilibru.

Măsurarea posturii și a echilibrului are un rol important atat pentru validarea aptitudinilor necesare în unele domenii – alpinism, aviație – cât şi din punct de vedere medical, ca metodă de diagnostic pentru o serie de afecțiuni din sfera O.R.L. În prezent, măsurătorile se fac cu ajutorul unor echipamente voluminoase și costisitoare, probleme pe care prototipul creat de cei trei le elimină din start, obținând aceleași rezultate funcționale.

Fotografie de Daniel Rosner
Fotografie de Daniel Rosner

Dispozitivul – deja folosit de mai mulți medici în cadrul unui program pilot – constă într-o serie de senzori aranjați pe două „bretele”, conectate la un „creier” ce măsoară, înregistrează și interpretează datele și se află într-o cutie de dimensiuni reduse. Tot dispozitivul este alimentat de baterii și poate fi ușor purtat de pacient chiar și pentru perioade îndelungate. Datele stocate astfel și transmise în cloud pot fi accesate de către utilizator (medic sau pacient) prin intermediul unei interfețe tip „dashboard” ce permite vizualizări și interpretări ale informației.

În total, doar 35 de echipe de pe întreg mapamondul au fost selectate pentru a concura cu proiectele lor în cadrul celor trei secțiuni de concurs: Innovation, Games, World Citizenship. Câștigătorii fiecărei categorii vor primi câte un premiu în valoare de 50.000 de dolari, iar dintre ei o echipă va câștiga titlul de campion Imagine Cup și marele premiu – o întâlnire de mentorat cu CEO-ul Microsoft – Satya Nadella.