Acest text a fost publicat prima oară în newsletter
Fii la curent cu lucrurile scrise de noi în fiecare zi la ora 9.00 dimineața prin newsletter-ul start-up.ro
Lectură de 3 min
Fii la curent cu lucrurile scrise de noi în fiecare zi la ora 9.00 dimineața prin newsletter-ul start-up.ro
Structura e importantă în orice faci. Iar astăzi voi vorbi despre nevoia de structură și rutină din viața noastră. Dar nu pentru că rutina ne duce neapărat la succes sau la victorie, ci pentru că rutina este la fel de mult despre a te opri la timp, cât și despre a împinge la momentul potrivit. Rutina modernă pe care putem să ne-o impunem e o barieră artificială, ca un baraj al unei hidrocentrale, prin care redăm timpului capacitatea sa finită. De ce?
Ultimii 40 de ani au promis digitalizarea, transformarea lumii prin tehnologie. Și au făcut-o. În același timp, de fiecare dată când scriem despre o tehnologie nouă vorbim despre eficientizare, despre mai mult timp pentru noi. Dar în domeniile creative sau cele care nu produc obiecte finite, eficientizarea s-a întâmplat de multe ori cu prețul a mai puțin timp pentru noi, oamenii. Așa că ne creăm rutine pentru a începe și pentru a ne opri.
Dacă vei urmări antreprenorii motivaționali vei auzi despre „grind”, despre nevoia de a munci mai mult și mai adânc. Deși cred în munca făcută cu pasiune și cu sens, nu cred în munca fără element finit.
Din acest motiv, ai nevoie de o rutină. Să știi la cât te trezești, să îți aduni task-urile pe care vrei să le faci cu o seară înainte, să-ți lași loc de creativitate (esențial!). Creativitatea înseamnă să poți să te adaptezi impulsurilor exterioare care nu sunt constrânse în task-urile scrise, cele care apar pe parcursul zilei. La fel, înseamnă și problem solving și trecerea unor limite. Creativitatea e despre a juca puțin în afara regulilor de multe ori, ca să ajungi la ceva ce e în interiorul acelor reguli. Ca traseul unui avion din Europa în Statele Unite, un traseu ce pe o hartă plană pare drept, dar care o ia sus, înspre Islanda, și coboară la loc înspre San Francisco, urmând curbura Pământului.
Rutina înseamnă să știi când închizi. Profesiile moderne pot da impresia că mai este loc de încă ceva în plus, de un mail suplimentar, de încă 30 de minute. Pentru că lumina nu se stinge, fie la birou, fie acasă. Și aici vorbesc de lucrurile pe care tu, ca antreprenor/antreprenoare sau angajat/angajată le poți controla. Rutina poate nu înseamnă de la 9 la 5. Dar dacă pentru tine înseamnă de la 10 la 7, trebuie să o respecți. Să-ți asculți mintea și corpul. Simțim când suntem obosiți, dar avem impulsuri reduse pentru a ne analiza scăderea creativității și oboseala mentală. O rutină corectă nu înseamnă lipsă de creativitate, ci însemnă să folosești creativ timpul și să îi pui limite finite, pentru că acestea nu mai sunt trasate de lumea exterioară, ci chiar de tine.
Michael Phelps, campionul mondial și olimpic la înot, avea o rutină perfectă înainte de orice cursă. Știa exact câte bazine să facă la încălzire, când e momentul în care își pune costumul de concurs, când dă jos căștile, ce mișcări face înainte de a se urca pe standul de start. Sportivii de la tenis au rutine înainte de fiecare punct. Toate acestea nu elimină creativitatea, ci îi pun într-un mindset finit. Acolo și atunci. Și din care pot ieși ulterior, pentru că nu trebuie să-și ducă toată viața în rutina aceea.
Din acest motiv, în dimineața aceasta fac un laudatio rutinei. Nu pentru că omoară creativitatea, ci pentru că e un instrument esențial al oricărei persoane care are o afacere sau care este angajată într-un domeniu creativ. Să știi când începi, cum să faci, când să închei.
Nu e despre fișa postului, nu e despre a fi banal și lipsit de motivație. Nu. E despre creativitate și libertate de a ști să trasezi limite finite care să pună stop efortului, doar ca să-l reia eficient a doua zi.
Ca sa primesti prin email cele mai noi articole.