Perioada pentru aplicare este deschisă până pe 16 martie, iar organizatorii sfătuiesc antreprenorii să aplice cât mai devreme pentru că astfel cei de la Y Combinator au mai mult timp pentru a citi cu atenție documentele. Pe 20 aprilie startup-urile selectate sunt trimise invitațiile la discuțiile din Mountain View, California pentru aprilie, mai sau început de iunie. Cheltuielile de călătorie vor fi suportate de Y Combinator.

În urma acestor interviuri sunt selectate startup-urile care vor primi finanțare din partea Y Combinator. Nu trebuie să fii din SUA ca să primești finanțare de la ei, Y Combinator finanțează startup-uri din întreaga lume. "Ajutăm cu finanțare companii diverse, indiferent dacă creează o aplicație mobile sau diagnostichează cancerul. Finanțăm companii care abia au început și au doar o idee, dar și companii cu venituri de 20 de milioane de dolari și 50 de angajați".

Important de știut pentru antreprenorii români este că dacă startup-ul este deja încorporat ca o companie din afara Statelor Unite, pentru a participa la Y Combinator, aceștia trebuie să creeze o companie mamă în SUA sau Insulele Cayman (iar compania din afara SUA trebuie să devină filiala societății mamă din SUA). "Avocații se vor ocupa de asta, însă va solocita un efort mare și din partea antreprenorilor", este menționat pe site-ul Y Combinator.

Dacă YC investește în startup-ul tău vei fi invitat să te muți în zona Bay Area în perioada iunie-august 2020. Y Combinator nu oferă spațiu de lucru și este de așteptat ca tu să-ți găsești singur un loc unde să lucrezi, cel mai probabil acolo unde o să te și cazezi. Ca să fii considerat fondator trebuie să deții cel puțin 10% din startup-ul tău.

În aceste trei luni vei beneficia de cine în fiecare marți unde vor fi invitați experți din domeniu ce vor vorbi despre anumite aspecte ale vieții de antreprenor. De asemenea, startup-urile vor primi ajutor din partea altor fondatori de companii ce au fost finanțate de YC și de rețeaua de alumni.

După 11 săptămâni de muncă, anumite startup-uri vor fi invitate să participe la Demo Day, unde vor putea să-și expună ideile publicului. Dacă vrei să afli mai multe despre Y Combinator poți să citești aici.