Articolul care a provocat reacția aceasta este un interviu cu fondatorii aplicației Bible Chat, un startup românesc care a realizat un soi de inteligență artificială cu care oamenii pot vorbi. Un confesional online atunci când au probleme. Articolul scris de colega mea Oana Coșman a stârnit câteva reacții în mediul online pe care aș dori să le lămuresc, pentru că am primit acuzații că "nu e o coincidență că am publicat acum". Ba chiar că am primit bani. Și că susținem Călin Georgescu.
O voi spune din start pentru cei care nu vor trece mai departe: în turul 2 al alegerilor prezidențiale susținem parcursul european al României, parcursul pro-NATO, parcursul unei Românii deschise. Adică Elena Lasconi. Vedeți asta în articolul scris de către mine ieri aici. De asemenea, în luările mele publice de poziție.
Background
start-up.ro este o publicație de business, dedicată startup-urilor (adică firmelor la început de drum) și tehnologiei cu 9 ani de experiență pe piață.
De-a lungul timpului start-up.ro a publicat mii de materiale de tip interviu, storytelling, video sau audio cu firme din România. Fie că a fost vorba de o cafenea sau de un startup din zona financiară sau de inteligență artificială.
Am mai fost acuzați
Am primit de-a lungul timpului hate și critică din multe motive. Am fost acuzați că promovăm 5G-ul. Am fost acuzați că promovăm controlul populației prin inteligență artificială. Am fost acuzați de conspiraționiști că "promovăm orașul de 15 minute". Am fost acuzați că promovăm capitalismul și firmele toxice. Am fost acuzați că susținem campania de vaccinare. Am fost acuzați că susținem măsurile luate în pandemie.
Ca jurnaliști suntem obișnuiți să fim acuzați dacă ceea ce publicăm un este în acord cu viziunea unei persoane. Despre cum se face această manipulare, am scris aici acum mulți ani.
Toate cele de mai sus sunt adevărate. Am promovat 5G pentru că am crezut în tehnologie, AI, orașul de 15 minute, economia de piață, vaccinarea.
De ce am fost acuzați acum
Am scris în această dimineață despre aplicația Bible Chat, o aplicație făcută de români despre care am mai scris (căutați-le numele pe site), în contextul altor proiecte pe care le-au dezvoltat.
Bible Chat este o aplicație în care fonduri de investiție din România și străinătate au investit 14 milioane și se pregătesc să mai investească. Au avut o creștere mare în ultima perioadă și oamenii din toată lumea o folosesc pentru a-și alina problemele. Unii dintre noi vorbesc cu un terapeut, inclusiv eu, alții găsesc alinarea în prieteni. Alții preferă religia. Nu este alegerea mea personală, dar o respect.
Este o aplicație unde oamenii vorbesc cu o inteligență artificială ca să găsească un răspuns la problemele lor. Nu e o aplicație politică sau care susține vreo ideologie.
De ce am scris acum
Știam de Bible Chat de mult mai multe luni, îi știam traseul și faptul că sunt în creștere accelerată. Am discutat acum aproximativ o lună pentru un interviu cu fondatorii săi și cu fondul de investiție care i-a susținut.
Interviul a fost realizat joia trecută. Documentarea, transcrierea și editarea materialului a fost făcută sâmbătă. Am decis să publicăm materialul pentru că startup-ul urma să ofere tuturor publicații în curând informații despre noi runde de investiție și performanțele sale, iar start-up.ro avea interviul exclusiv.
Am decis publicarea astăzi pentru că nimic din discuția cu fondatorii săi nu a fost politic, ci a fost pe produs și pe motivul pentru care acesta a fost creat. Fereastra de oportunitate de publicare era așadar, astăzi.
Am luat bani, așa cum am fost acuzați?
De-a lungul celor 9 ani start-up.ro a primit finanțări de la companii mari din România. Le puteți vedea transparent în proiectele pe care le facem, fie că e vorba de Bitdefender, ING România, Banca Transilvania, Autonom, BCR sau altele.
start-up.ro nu ia bani de la companiile mici din România pentru a publica, în afara situației unor materiale marcate ca atare. Fiecare interviu sau feature story este selectat în urma gândului "este acesta un lucru interesant pentru cititori?" sau “este acesta un lucru inovator?". Sau "are acest startup rezultate"?
Empatie
Ieri am scris în acest articol despre empatie. Este nevoie de empatie mai multă. Simpla publicare a unui interviu cu o aplicație românească ce are rezultate nu înseamnă susținerea unui anumit candidat sau "apă la moară conspiraționiștilor".
Detestăm religia folosită ca scuză pentru a fi retrograzi. Detestăm religia folosită pentru a impune opinii politice.
Detestăm, așa cum am scris din dimineața aceasta pe Facebook, fariseii.
Consider că religia face parte din existența noastră și este manipulată și pătată de oameni. Așa cum un terapeut poate fi o mângâiere pentru un om aflat la nevoie, așa cred că pentru un anumit om religia poate fi o metodă prin care să treacă printr-o perioadă grea.
Religia nu este despre a impune o viziune retrogradă legată de rolul femeilor. Sau despre tipul de familie imaginat de oameni care se tem de cei care nu sunt ca ei.
Așa cum sunt empatic și față de cei care au nevoie de religie în momente grele, sunt empatic și îi susțin pe cei care-și caută fericirea în orice alt mod.
Prăpastia
Lipsa de empatie față de cel de lângă noi naște prăpastia. Ne urâm între noi pentru alegerile făcute.
Dacă noi, cei care vedem viitorul ca unul deschis, al oamenilor care pot fi fericiți împreună indiferent de preferințele lor sexuale, al celor care vedem România modernă în Uniunea Europeană și NATO, al oamenilor "deștepți", nu oferim empatie, atunci să nu ne așteptăm să o primim.
Când nu ai empatie urăști. Știu că vă este frică pentru momentul în care se află România. Prăpastia s-a căscat între noi nu de astăzi, ci de multă vreme.
O simt și eu, nu vă faceți iluzii. Furia, scârba apărută uneori, lipsa de înțelegere, frica. Dar apoi mă scutur. Și singurele lucruri pe care le am sunt cuvintele și argumentele.
Pentru că atunci când s-a căscat prăpastia între noi riscăm să picăm cu toții în ea.
Pe cine susținem la alegerile prezidențiale?
Nu suntem o publicație care să-și arate prea mult orientările politice de obicei. Motivul este că viziunea noastră despre modul în care scriem despre afaceri e unul în care să prezentăm obiectiv succesul și eșecul românesc, să susținem antreprenoriatul. Am luat rar poziții și doar în situații pe care le-am considerat importante.
Călin Georgescu este tot ce poate fi mai rău pentru această țară.
Este conspiraționist, pro-rus, anti-UE, cu viziuni economice învechite, cu promisiuni ce se extrag din anii ‘30 mai degrabă decât din 2024. Călin Georgescu nu este un pas înapoi, ci un salt într-un trecut întunecat.
Alegerea lui Călin Georgescu în turul 1 al alegerilor prezidențiale ne-a speriat, fără îndoială.
Din acest motiv, cu responsabilitatea funcției de redactor-șef, singura opțiune reală este, fără îndoială, Elena Lasconi.
Sper că aceste câteva rânduri să vă clarifice lucrurile mai bine. Și, de asemenea, sper că veți fi trecut de titlul articolelor și veți fi intrat în conținutul său, așa cum ați făcut-o și în cazul articolului menționat inițial.
Simpla folosire a unor "cuvinte cheie" răpite de un candidat ce vă manipulează nu înseamnă nici propagandă, nici susținerea sa. Înseamnă recâștigarea acelor cuvinte.
Așa cum pe 8 decembrie România are nevoie să se recâștige pentru a evita alunecarea într-un trecut întunecat, al unor "sfinți" inventați și cu mutră întunecată, fără zâmbet, fără joc.