Concluziile unui an care a stat sub impredictibilitatea dezvoltării comerțului online în contextul conflictului armat de la granița țării, au plasat performanțele Sameday Group peste cifrele preconizate pentru anul 2022.
Compania a depășit estimările de dezvoltare pentru 2022, crescând portofoliul internațional prin accesarea piețelor din Ungaria și Bulgaria și prin extinderea rețelei easybox cu 58% față de anul precedent. Investițiile în tehnologie și soluțiile de ultimă generație folosite de Sameday au dus la creșterea numărului de colete cu 38% comparativ cu anul calendaristic anterior.
2022- anul expansiunii regionale
Urmărind dezvoltarea curieratului în piața est-europeană, Sameday a trecut dincolo de granițe în 2020, atunci când a penetrat piața din Ungaria.În 2022, compania românească de curierat și-a consolidat poziția în piața din Ungaria, oferind atât servicii de curierat local clienților maghiari, cât și servicii de livrare cross-border.
Față de anul anterior, numărul de comenzi cu livrare la adresă sau în lockerele easybox de pe teritoriul maghiar a crescut cu peste 280%.
La finalul anului, rețeaua Sameday easybox de pe teritoriul Ungariei a atins un număr de 680 de lockere instalate în marile orașe.
După succesul din Ungaria, Bulgaria a fost următoarea țară vizată de compania de curierat, care din toamna lui 2022 a început să ofere servicii de livrare în lockerele Sameday easybox și livrare la adresă, atât național cât și cross-border. În doar trei luni de la lansare, în Bulgaria au fost instalate 135 de easybox-uri, care au găzduit peste 60 000 de colete. Până în aprilie 2023, Sameday își propune să aibă 250 easybox-uri active în țara vecină.
În acest moment, cu tarife similare cu cele ale unei trimiteri naționale, Sameday oferă clienților săi posibilitatea de a expedia pachete cross-border. Prin facilitarea expedițiilor naționale și cross-border și folosirea unei metode inedite de livrare out-of-home, Sameday și-a propus să contribuie la dezvoltarea e-commerce-ului est-european și să schimbe experiența de curierat, punând clientul final pe primul loc.
27 milioane de colete trimise la easybox, doar în România
Peste 27 milioane de colete, reprezentând un procent de aproximativ 47% din totalul trimiterilor autohtone Sameday, au avut ca destinație rețeaua easybox. Dintre acestea 73% fuseseră deja achitate online. Datorită încrederii consumatorilor în serviciu, numărul celor care optează pentru plata ramburs, cu cardul la easybox, este în scădere.
Creșterea preferințelor iubitorilor de cumpărături online pentru livrarea la easybox s-a reflectat în volumul în creștere de colete pe care Sameday l-a gestionat în cursul anului 2022.
Decizia trimiterii coletelor la easybox, ca metodă preferată de livrare a românilor, vine din rațiuni de eficiență și flexibilitate. Distanța medie între două lockere, în marile orașe, este de doar 3-5 minute de mers pe jos, iar clienții au la dispoziție 36-72 ore pentru a ridica coletele, ceea ce le oferă control asupra timpului lor.
Timpul mediu pe care un colet l-a petrecut în easybox a fost de 11,11 ore, iar luna noiembrie, care a stat sub influența Black Friday, a fost cea în care românii s-au grăbit cel mai mult să ridice comenzile, fiind înregistrare aproximativ un million de comenzi în doar patru zile. O secundă a fost și recordul pe care un bucureștean l-a atins după ce a ridicat coletul imediat după încărcarea acestuia în locker.
”A fost un an greu, în care ne-am asumat riscuri și din care ne-am ales cu o mulțime de lecții valoroase. Sameday este o mașinărie al cărei motor se bazează pe tehnologie. Evoluția comerțului online, de unde vin peste 90% dintre comenzile noastre, dezvoltarea mediului digital, dar și atenția pe care o acordăm inovațiilor tehnologice ne-au ajutat să creăm o structură care să ne transforme în prima alegere a clienților business. 2022 a fost un al an lecțiilor pe care le vom aplica în 2023, pentru ca nevoile clienților noștri să-și găsească cele mai eficiente soluții”, declară Lucian Baltaru, CEO Sameday Group.
Investiții în performanță
Pentru Sameday, anul 2022 a fost unul care a stat sub semnul dezvoltării. Peste 50 milioane de euro au fost investiți în soluții software de management, servicii operaționale și proiecte inovatoare, pentru ca promisiunea de livrare să atingă un procent maximal, la un număr în creștere de trimiteri.
Ecosistemul Sameday începe cu dezvoltările software pe care compania le-a pus la dispoziția clienților săi, cu ajutorul cărora aceștia pot oferi posibilitatea cumpărătorilor finali de a alege metoda de livrare la easybox, direct din platforma proprie.
Sameday și-a propus ca până la încheierea anului fiscal în curs investițiile în tehnologii să-și dubleze valoarea față de anul anterior, atunci când au fost dezvoltate soluții de optimizare pentru facilitarea comunicării cu clienții, optimizarea sortării coletelor, eficientizarea traseului curierilor sau upgradarea soluției de software a easybox. Prin investiția în soluții hardware, compania a reușit să crească capacitatea operațională cu până la 20 000 colete pe oră.
În România, la finalul lunii decembrie 2022, Sameday avea deschise 83 de agenții în toată țara, peste 5000 de angajați și colaboratori implicați la nivel operațional, și mai mult de 10 000 de localități din România tranzitate de curierii companiei. În plus, rețeaua easybox a fost extinsă cu 53%, ajungând în 2022 și în orașele de nivel mediu și mic ca număr al populației.
2023 – un an al progresului
Planurile pentru anul în curs sunt la fel de ambițioase precum era de așteptat pentru o companie care a luat un așa de mare avânt și a schimbat industria de curierat din România. În 2023 focusul principal va rămâne clientul și nevoile acestuia, compania având în lucru proiecte mari ce vizează îmbunătățirea experienței clientului, de la confirmarea comenzii până la ridicare coletului. Cei doi ași din mâneca Sameday sunt ascultarea feedback-ului clientului business și a celui final, completat de deschiderea către noile tehnologii.
Tot tehnologia este cuvântul care va domina activitatea Sameday și în anul care tocmai a început, compania având deja numeroase proiecte în lucru pentru eficientizarea serviciilor de curierat.