Lectură de 8 min

Samsung Galaxy Z Flip - tehnologie fascinantă, caut utilitate

Abonează-te pe  
Samsung e primul producător care a decis să vină cu un al doilea telefon cu ecran pliabil și, mai important, cu o altă abordare față de cel lansat anul trecut, Galaxy Fold. Acesta este review-ul start-up.ro pentru Samsung Galaxy Z Flip.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


Anul 2019 a adus primele telefoanele cu ecran pliabil. Am văzut încercările Huawei, Motorola sau ale altor producători din China. Samsung a lansat anul trecut Fold, care era un mix de telefon și tabletă. Galaxy Flip aduce mult mai mult cu Motorola Razr, având o pliere verticală și o orientare înaltă a ecranului, 22:9.

Acum vreau să povestesc ce poți face cu acest telefon și dacă merită să-l cumperi cu adevărat. Să începem cu designul și ecranul.

Design și ecran Samsung Galaxy Z Flip

Samsung Galaxy Z Flip se pliază la mijlocul ecranului pe verticală. Acest lucru duce la un ecran foarte înalt, cu o orientare 22:9 și o dimensiune de 6,7 inci. Practic, e un ecran înalt și destul de îngust.

În modul său tradițional, telefonul aduce cu un Sony Xperia de generație 2019, cu o ramă de plastic foarte groasă care, la fel ca la Fold, aduce aminte de un cheder de balcon. Momentan, înțelegem nevoia pentru această ramă groasă pentru a proteja ecranul destul de fin. La mijlocul său, balamaua este vizibilă. Nu e cea mai elegantă construcție, dar pe parcurs nu te mai deranjează. În partea de jos ai și două elemente de cauciuc pentru a proteja îmbinarea și pentru a menține o distanță rezonabilă între cele două jumătăți de ecran,.

Pe spate, carcasa este de sticlă și are o culoare albastru metalic spre negru, care se vede frumos în soare și nu strânge multe amprente. Atenție, însă, carcasa e foarte alunecoasă și am avut surpriza să fiu înspăimântat de faptul că telefonul o lua la vale de pe marginea chiuvetei sau de pe pat. Nici să-l ții pe un birou tradițional nu e indicat, pentru că alunecă ușor.

Camera dublă e vizibilă și lângă este un element special al acestui telefon, un ecran extrem de mic (comparabil cu spațiul ocupat de 3 camere) și blițul. Balamaua se vede elegant pe spate, îmbinarea fiind foarte unitară și integrată.

Există o singură mufă, adică un USB C de încărcare și transfer, fără mufă de căști. Cu toate acestea, când cumperi Samsung Galaxy Z Flip primești și căștile wireless Galaxy Buds+. Pe marginea dreaptă există butonul de Start-Stop care are și senzorul de amprentă, iar mai sus butoanele de control ale volumului, ce vor putea fi controlate și pentru realizarea de fotografii.

Când este pliat telefonul arată mai natural decât Fold, fără îndoială. Chiar dacă îmbinarea nu este perfectă și există un unghi între balama și îmbinarea din extremitatea ecranelor, acesta nu e deranjant și e ușor de pus în buzunar. În plus, telefonul e mult mai ușor decât Fold, la doar 183 de grame. Ba chiar e mai ușor decât Samsung Galaxy S20 Ultra.

Că am menționat de ecran și voi discuta unitar despre el. Are 6,7 inci, o densitate de 425 de pixeli pe inch și o rezoluție de 1080x2636 de pixeli. Display-ul de pe spate are … 1,1 inci, e Super AMOLED și o rezoluție de 112 x 300 de pixeli.

Bun, cum se simte ecranul principal? Ei bine, avantajul Samsung e că poate să spună că telefonul are un ecran pliabil din sticlă. Dar așa cum citeam în documentarea despre acest telefon, aproape orice e pliabil dacă îl faci destul de subțire. Iar sticla de pe Flip e mai subțire decât cea de pe un telefon normal. Cum o simți? Diferența față de Fold e mică și ai i mpresia că folosești un telefon care are un cover de plastic împotriva zgârieturilor. În momentul când tastezi mi s-a părut mai puțin responsiv feedback-ul față de un telefon obișnuit de sticlă din gama Premium și senzația acestor ecrane e cea pe care o am la mid-range-uri. Fiind și mai subțire, riscul e să-l zgârii mai ușor sau să-l spargi, iar costurile de întreținere sunt mari.

Am observat că luminozitatea e mai scuzută decât la un telefon premium obișnuit, comparația fiind făcută cu un Samsung S10 pe care-l folosesc ca terminal personal. De asemenea, în lumina puternică a soarelui, ecranul are o vizibilitate mai mică. Imaginea nu se disipă în lumina soarelui, dacă vreți, ci ecranul are un efect de oglindă destul de puternic.

Îmi place acest design? Ei bine, gusturile sunt discutabile. E un design mult mai familiar decât la Fold, aproape melancolic, față de telefoanele cu flip de pe vremuri.

Mai trebuie să treacă însă o perioadă până când designul va fi finisat. Pentru că realitatea e că utilitatea acestui design mi-a scăpat destul de mult. Dar hai să vorbim despre utilitate la final și acum să trecem la specificații tehnice.

Specificații tehnice

La nivelul specificațiilor tehnice, Samsung a ales să nu riște totul cu un procesor mai scump de anul acesta. Vorbim de specificații de premium pentru anul trecut. Procesorul este un Qualcomm Snapdragon 855+, față de 855 pe Galaxy Fold sau Snapdragon 865 pe S20 Ultra.

Memoria RAM e de 8 GB. Nu e mică, dar e la nivelul anului trecut. Pur și simplu la nivel de impresie poate să dea clienții potențiali în spate. Capacitatea de stocare este de 256 de GB standard, fără un slot de card.

Cum s-a comportat Galaxy Fold în toată perioada aceasta scurtă de test? Ei bine, nu poți să te plângi deloc de performanțele tehnice. Telefonul va duce aplicații, jocuri, dar nici nu ne așteptam la altceva. În momentul de față, diferența dintre un telefon de la an la an nu mai e făcut de procesor cu adevărat, ci de capacitățile camerei foto sau de caracteristicile foarte specifice.

Dacă la specificații tehnice nu aveam de ce să fiu surprins, hai să vorbim despre camere, pentru că avem o abordare un pic diferită aici.

Camere foto

Telefonul are o cameră dublă cu o lentilă wide de 12 megapixeli și una ultrawide de 12 megapixeli. Camera frontală e cu o gaură simplă în ecran, ca pe generația actuală de S20 și are 10 megapixeli.

Bun, concluzii? Camera dublă de pe Galaxy Z Flip poate fi comparată cu cea de pe S10e de anul trecut. Adică e o cameră bună pentru social media, dar nu se compară cu cele mai bune flagship-uri de pe piață din momentul de față. La nivel de claritate a imaginilor, performanță în lumină scăzută și fotografii de tip portret Samsung Galaxy Z Flip suferă. Practic, poți să postezi pe social media, dar mai mult nu prea poți să ai pretenții. De asemenea, la fel ca la S10e, am avut cumva neplăcerea de a vedea supracompensația din software la fotografii. Acestea par mai procesate, mai luminate artificial.

Camera frontală e decentă și cam atât. Amintește-ți să scoți modulul de Beautify care intră automat pe nivelul 3 din 5, ceea ce nu mi-a plăcut, și să faci fotografii cât mai naturale. În lumină scăzută toate camerele suferă destul de mult.

Așa, Z Flip are un „posibil” as în mânecă atunci când vine vorba de fotografie. Sau e, de fapt, un cal troian periculos. Samsung a montat un ecrănel de 1,1 inci pe partea din spate. Când pliezi telefonul, acesta poate fi folosit pentru afișarea ceasului, notificărilor și poate fi transformat în ecran pentru selfie-uri. Adică deschizi camera principală, practic, iar imaginea se vede pe ecranul mic.

Nu știu cine a decis că ar fi o idee bună să scoată acest ecran în lume, dar mai sunt îmbunătățiri de făcut. Raportul de imagine al acestuia e nepotrivit pentru selfie-uri. Imaginile realizate pot fi doar pătrate, nu știu de ce, dar încadrarea e foarte greu de făcut pe ecranul mic, deoarece acesta taie foarte mult din imagine. Așadar, mai mult te încurcă, deși îți oferă posbiilitatea, ca la o cameră rotativă, să faci selfie-uri cu o cameră principală mai potentă decât cea de pe ecran.

Am promis că intru în detalii despre utilitatea și specificul ecranului pliabil. Merge bine? Folosește la ceva?

Ecranul pliat vertical aduce aminte de telefoanele cu flip din trecut. Ceea ce nu e rău. Dar cu ce se diferențiază această balama de cea de pe Fold, de exemplu?

În primul rând, ecranul poate să rămână într-un unghi de 90 de grade care să-ți permită să pui două aplicații pe fiecare jumătate de ecran și să utilizezi cât de cât bine ideea de split screen. Poți să curbezi ecranul până la 130-140 de grade, ceea ce înseamnă că balamaua e destul de solidă și rezistentă. Asta duce și la un dezavantaj. Pentru cu Samsung nu a pus vreun cant în care să bagi unghia atunci când deschizi telefonul din poziția pliată, ai nevoie de cele mai multe ori de două mâini ca să-l deschizi în siguranță și să nu riști să-ți scape din mână.

Altfel, nu există nicio negare a faptului că rămâne o urmă pe ecran, un șanț, dacă vreți, de pe urma plierii. Aceasta va fi realitatea momentan pentru aceste telefoane. Treptat te obișnuiești cu șanțul acesta care se simte și la atingerea tactilă.

Altfel, nu există altă utilitate a ecranului pliabil. La Fold era mai evidentă ideea de a folosi două aplicații sau de a folosi o aplicație pe ecranul mic, iar apoi să o deschizi pe cel mare. Dar unde lipsește utilitatea, Flip are normalitatea. Fold părea ciudat cap-coadă. Flip pare mai normal. Dar îi lipsește diferențiatorul pentru care vrei să faci compromisul cu ecranul pliabil. Nu ai beneficii la video, nu ai beneficii la aplicații de business și foarte, foarte puține la multitasking.

Camera care se vede pe ecranul mic e inutilă și, aș putea spune, chiar creepy, pentru că-ți permite să faci fotografii fără să fii văzut și poți să realizezi imagini doar din mână. Nu susțin astfel de device-uri care pot fi folosite pentru poze pe ascuns.

Preț și disponibilitate Samsung Galaxy Z Flip

Telefonul costă 7.000 de lei în momentul de față în România și e în stoc. Poate fi achiziționat într-o variantă mov și una neagră. Cea neagră e, de fapt, un albastru.

Dar merită? Eu am o teorie. Galaxy Z Flip e un fel de Toyota Prius în anul 2003. Pe vremea aceea, adică acum 17 ani, Toyota vorbea despre o mașină hibrid, cu motoare electrice, o mașină mai ecologică. Să fim serioși, Prius în 2003 era o mașină proastă și urâtă. Dar avea un standard moral înalt. Cu toate acestea, 17 ani mai târziu nu mai e ciudat să vorbim de mașini electrice, de hibride. Prius a deschis drumul. La momentul respectiv era o combinație de marketing cu realizare tehnică. Dar treptat lucrurile au devenit mai bune.

Astăzi, Galaxy Z Flip este un Prius din 2003. E o demonstrație a tehnologiei, e un telefon mai slab decât altele de pe apiață, decât cele normale, dar e o evoluție spre normalitate. Scopul plierii sale? Îl pui mai ușor în poșetă sau în buzunarul cămășii. Vrei asta neapărat? Aș zice că e un telefon mai feminin decât Fold, dar nu e un telefon la fel de util.

Poate peste 5 ani toate telefoanele vor fi pliabile, dar inovația are nevoie de un scop, altfel e doar artă sau inginerie.

Să vă recomand să cumpărați Z Flip? Ei bine, aș spune că e un telefon de achiziționat doar de un pasionat al tehnologiei. Altfel, între S20 Ultra și Flip aș alege Ultra de 100 de ori. Motivul e că Flip e un telefon mai slab, cu un ecran încă în evoluție, cu un cost de mentenanță uriaș și fără o utilitate clară.

Ingineria ecranelor pliabile e senzațională. Utilitatea lor rămâne încă un semn de întrebare.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: