Programul de Masterat care se desfășoară deja la UBB și încă două universități din România face parte din angajamentul SAS de a forma 5.000 specialiști în data science în România, până în 2025.

”Întrucât Cluj-Napoca a fost recunoscut drept centrul românesc de inovare tehnologică, știm că universitatea noastră trebuie să rămână în față și să ofere programe competitive de specializare în tehnologii de vârf. Oferim un program de masterat unic - Data Science for Industry and Society -, care conține 715 ore de conținut de învățare data science și este 90% SAS, inclusiv cursuri gratuite și furnizare de software”, declară Daniel David, Dr., Rector al Universității Babeș-Bolyai.

Tehnologia se dezvoltă rapid, iar țările se confruntă cu provocarea de a avea forță de muncă calificată gata să adopte și să utilizeze cele mai avansate instrumente pentru dezvoltarea societății și a mediului de business.

În ultimii ani au existat schimbări drastice ale cerințelor forței de muncă și, totodată, o lipsă de profesioniști calificați, capabili să înțeleagă nevoile de business. Abilitatea de a utiliza instrumente analytics și de a obține informații prin intermediul acestora este esențială pentru dezvoltarea digitalizării administrației guvernamentale și a sectorului de business.

”România se află în topul regiunii la nivel de digitalizare, iar noi suntem determinați să contribuim la dezvoltarea și accelerarea acestui segment, prin valorificarea elanului actual și oferirea expertizei noastre. Suntem de părere că nu este vorba doar de tehnologie în sine, ci și de oameni, tehnologie și business, iar noi investim activ în toți cei trei piloni, în întreaga regiune”, spune Shukri Dabaghi, SAS VP CEMEA.

O parte semnificativă din veniturile anuale ale SAS sunt reinvestite în cercetare și dezvoltare pentru a optimiza ciclul de viață analytics pentru clienții săi. Totodată, compania continuă dezvoltarea Centrului de Excelență în Analytics, care poate acționa ca o punte, conectând diferite unități organizaționale ale companiei, promovând colaborarea și definind cele mai bune practici pentru analytics, pentru a îmbunătăți rezultatele de business.

”Unul dintre obiectivele noastre principale constă în consolidarea prezenței și abordarea mai multor inițiative în domeniu, acționând ca un partener al statului în implementarea Strategiei naționale pentru transformarea digitală în România, țară care deține o poziție geografică importantă și funcționează ca centru strategic și tehnologic esențial penstru SAS. Regiunea Europa de Sud-Est a avut printre cele mai rapide creșteri anul trecut, în ciuda dificultăților.

”Strategia SAS este de a aduce capabilități de advanced analytics în toate sectoarele majore: bancar, telecomunicații, administrație publică, energie și utilități, petrol și gaze, producție, retail. Planul nostru este să investim în programe academice, precum cel cu Universitatea Babeș-Bolyai și altele, pentru a califica forța de muncă românească pentru locurile de muncă din viitor. Dar valoarea acestor investiții poate fi cu adevărat evidențiată prin construirea, alături de companii private, de centre de excelență dedicate advanced analytics, care pot construi și explora în mod continuu modalități inovatoare de a utiliza datele și de a oferi informații celor care iau decizii ”, a spus Ștefan Baciu, Country Manager SAS România & Moldova.