Antreprenorii români întâmpină dificultăți în obținerea de investiții, fiind dependenți de fondurile proprii atât la înființarea unui business (peste 59%), cât și în faza de dezvoltare (peste 19%). Lipsa accesului la capital limitează creșterea, împiedică scalabilitatea și extinderea internațională – priorități vitale pentru o economie competitivă. Aceste concluzii sunt evidențiate în cercetarea „Profil de antreprenor” din 2024.

Pentru majoritatea startup-urilor din România, accesul la finanțare sau la programe prin care să ajungă la investitori este o provocare continuă. Fără sprijin, multe rămân blocate în stadiul de idee sau nu reușesc să se dezvolte. În acest sens, Impact Hub Bucharest și Startarium lansează programul Startup Impact Lab, o inițiativă strategică menită să susțină antreprenorii în construirea unor afaceri scalabile și de succes.

Ce este Startup Impact Lab

Startup Impact Lab este un program lansat în premieră de Impact Hub Bucharest (IHB) și Startarium, creat pentru a oferi sprijin continuu startup-urilor din orice domeniu aflate în faza de creștere.

În procesul de selecție au prioritate startup-urile aflate în stadiile seed și growth, respectiv care au un model de business clar și un prototip în curs de validare. Aceste startup-uri au mari dificultăți în obținerea finanțării necesare dezvoltării. Cele mai multe dintre ele folosesc resurse proprii pentru finanțare, și doar startup-urile cu potențial ridicat reușesc să atragă investiții tip angel sau venture capital, potrivit unui raport elaborat de organizația ROStartup.

Beneficiile participanților la Startup Impact Lab

Startup-urile selectate vor beneficia de:

  • Până la 6 luni de coworking gratuit la Impact Hub Bucharest;
  • Acces prioritar, în funcție de eligibilitate, la programele de accelerare organizate de IHB, printre care amintim ClimAccelerator, Empowering Women in Agrifood, Innovators for Children, Impact Creators, She’s Next și altele;
  • Mentorat cu experți locali și internaționali din domenii diverse, precum marketing, vânzări, juridic, dezvoltare etc;
  • Oportunități de finanțare.

Tot ceea ce trebuie să facă startup-urile este să se înscrie aici, completând toate detaliile despre stadiul afacerii și nevoile de finanțare. Locurile sunt limitate, iar primele selecții încep din 1 aprilie 2025.

Echipa Impact Hub Bucharest va analiza cererile și va reveni cu un răspuns. Selecția finală este condiționată de disponibilitatea locurilor în spațiul de coworking. Dacă nu mai există locuri disponibile, există și opțiunea de a fi înscris pe o listă de așteptare.

„Startup Impact Lab a fost creat ca răspuns la datele care arată clar cât de dificil este accesul la capital pentru startup-uri. Cele aflate la început de drum au nevoie de o rampă de lansare, iar noi venim exact cu resursele necesare. Ne propunem să transformăm potențialul în realitate, oferind resursele și sprijinul necesar antreprenorilor care au viziunea și curajul să scaleze”, a spus Oana Craioveanu, CEO & Cofondator Impact Hub Bucharest.

În plus, tot studiul „Profil de antreprenor” evidențiază faptul că, în ultimele 12 luni, majoritatea antreprenorilor și-au canalizat investițiile spre operațiunile curente și promovarea afacerii (23.03%). 18.79% au investit în definirea produsului/serviciului, iar alți 16.52% și-au direcționat resursele către optimizarea modelului de business.