Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Kaspersky Lab, în al doilea trimestru din 2017, România a ajuns să ocupe locul al 7-lea în topul țărilor cu cel mai mare risc pentru utilizatori de a-și infecta dispozitivele în mediul online (cu 22,86% dintre utilizatori atacați).

Aspectul caselor moderne se schimbă, aducând o nouă eră a locuințelor 2.0 care, în medie, adăpostesc 2,4 persoane, 0,3 animale de companie și 6,3 dispozitive conectate.

În prezent, dispozitivele joacă un rol extrem de important într-o casă, iar în acest context putem vorbi chiar de o identitate digitală a persoanelor – parolele pe care le folosesc pe diverse site-uri, ar fi un exemplu -, pe lângă cea administrativă (unde includem CNP-ul, buletinul, înregistrarea individului la Fisc, de exemplu).

Protejează-ți prezența în online

”În acest moment este important să protejezi amprenta ta digitală”, spune Bogdan Pismicenco, Channel Manager pentru România, Bulgaria și Republica Moldova, la Kaspersky Lab.

Potrivit acestuia, în 2016, soluțiile de securitate ale Kaspersky au reușit să respingă peste 750 de milioane de atacuri îndreptate asupra utilizatorilor individuali.

Conectivitatea sporită a utilizatorilor de internet provoacă îngrijorări legate de securitate, mai ales că, potrivit Kaspersky Cybersecurity Index, două cincimi (39%) dintre utilizatori încă își lasă dispozitivele neprotejate de amenințări cibernetice precum programe malware, fraude financiare, hacking. ”Ransomware-ul rămâne în continuare cea mai mare amenințare online”, a mai precizat Pismicenco în cadrul conferinței de presă.

Ultimele versiuni ale Kaspersky Internet Security și Kaspersky Total Security sunt concepute pentru a proteja locuințele moderne, ajutându-i pe oameni să aibă grijă de dispozitivele conectate și de fiecare aspect al vieții lor digitale. ”Soluțiile au incluse module care supraveghează tot timpul toate procesele”, mai completează Bogdan Pismicenco.

Tehnologie anti-phishing

Locuitorii dintr-o casă obișnuită petrec o mare parte dintre orele active online și, cu cât mai multe persoane navighează pe Internet, cu atât mai mare este riscul să devină victimele unui site sau ale unui program malware.

Cercetarea anuală Kaspersky Lab arată că 63% dintre utilizatorii de Internet sunt îngrijorați de e-mail-urile și site-urile de tip phishing. Pentru a răspunde acestei temeri, Kaspersky Internet Security și Kaspersky Total Security includ tehnologie anti-phishing, protejându-i pe utilizatori de spam, e-mail-uri sau site-uri false și de tentative de fraudă.

În plus, versiunea actualizată URL Adviser îi spune utilizatorului dacă un link din motorul de căutare conduce la un site de încredere sau la unul suspect, vulnerabil sau de phishing.

Pe lângă temerile cauzate de site-urile false, utilizatorii sunt îngrijorați, de asemenea, de pierderea informațiilor stocate pe media de 6,3 dispozitive, fotografiile fiind cele mai importante tipuri de informație.

O cercetare Kaspersky Lab a arătat chiar că, pentru multe persoane, pierderea fotografiilor digitale este mai neplăcută decât despărțirea de partener sau boala unui animal de companie.

Deoarece datele sunt atât de importante pentru utilizatori, peste jumătate (56%) dintre ei sunt îngrijorați de perspectiva de a ajunge victimele unui atac ransomware, mai ales după recentul caz WannaCry. Kaspersky Internet Security și Kaspersky Total Security includ funcții anti-ransomware dezvoltate de companie și actualizate pentru a lupta chiar și împotriva celor mai complicate atacuri ransomware.

Nu uita să-ți instalezi o soluție de securitate și pentru smartphone

De asemenea, protejarea vieții personale este foarte importantă în noul context 2.0. Noua funcție App Lock pentru Android oferă un nivel suplimentar de protecție, cu un cod secret pentru utilizatori, astfel încât să împiedice diferite aplicații precum serviciile de mesagerie instantanee, rețelele de socializare, e-mail sau alte informații confidențiale să fie văzute de alții atunci când accesează telefonul utilizatorilor.

”În ziua de azi, problema ransomware-ului nu se mai pune doar pentru PC-uri. Vedem atacuri de tip ransomware și pe device-uri mobile”, a mai spus Pismicenco.

De asemenea, aceștia pot beneficia de serviciul Kaspersky Secure Connection, integrat în Kaspersky Internet Security și Kaspersky Total Security, care criptează tot traficul utilizatorului atunci când accesează rețele nesigure de Wi-Fi sau alte site-uri cu informații sensibile.

”Am introdus această componentă de VPN pentru a avea o conexiune mai sigură și a putea proteja comunicațiile, identitatea și datele utilizatorilor noștri”, a adăugat reprezentantul Kasperky, precizând faptul că acest modul are 200 de mega gratuiți/sesiune, utilizatorii care doresc trafic nelimitat prin VPN putând achiziționa o versiune mai scumpă a produsului.

Tranzacțiile financiare, în contextul 2.0

Conform studiului nostru anual, 84% dintre respondenți fac tranzacții financiare – de banking sau de shopping – pe dispozitivele lor conectate, dintre care 64% pe dispozitive mobile. Tendința de a folosi smartphone-uri și tablete cu aplicații ale băncilor sau cu alte aplicații de plată este în creștere, acestea luând locul computerelor.

Principala temere a utilizatorilor (64%) privind securitatea banilor lor este riscul de fraudă online. În ciuda sentimentului de vulnerabilitate pe care îl au atunci când fac tranzacții online, utilizatorii nu renunță la ele.

Își iau, însă, câteva măsuri pentru a diminua riscurile: de exemplu, evită băncile și comercianții care au trecut recent prin incidente de securitate cibernetică (62%) și renunță la acele plăți online care nu par sigure (41%).

În acest context, tehnologia Safe Money vine cu mai multe niveluri de securitate, pentru a proteja tranzacțiile de online banking și shopping. Safe Money verifică siguranța site-ului și îl deschide într-un mod special, protejat.

Copiii cu acces la Internet, punctul vulnerabil al locuinței

În afara temerilor referitoare la securitatea datelor și la intimitate, utilizatorii individuali 2.0 sunt îngrijorați în privința membrilor mai mici ai familiei, care sunt din ce în ce mai prezenți pe Internet. Inginerii de la Kaspersky Lab au inclus ultima versiune a soluției de control parental în Kaspersky Total Security.

Acest lucru le permite părinților să specifice timpul limită de accesare pentru diverse dispozitive din locuință, să restricționeze aplicațiile pe care copiii le pot utiliza sau să prevină accesul la paginile cu un limbaj obscen, cu informații despre droguri sau cu un conținut pentru adulți, toate acestea fiind incluse în serviciul Kaspersky Safe Kids.

Kaspersky Internet Security și Kaspersky Total Security sunt disponibile pe piața din România. Pentru mai multe informații puteți vizita site-ul companiei.

IMM-urile, vectori folosiți în atacuri cibernetice

Potrivit reprezentanților Kaspersky Lab, 90% dintre atacurile cibernetice sunt îndreptate asupra utilizatorilor casnici de internet (phishing, malware, ransomware), 9,9% dintre atacuri având ca țintă organizații și doar 0,1% dintre atacuri sunt de tip APT (advanced persistent threat), acestea având ținte precise, ca de exemplu state, companii private sau organizații politice.

”Nu trebuie să ne gândim că suntem în siguranță, totuși. Pentru că, de cele mai multe ori, consumatorii individuali sunt folosiți ca pârgii pentru aceste atacuri, la fel ca și companiile de mici dimensiuni”, a precizat și Costin Raiu Director, Global Research and Analysis Team în cadrul Kaspersky Lab.

Acesta ne-a declarat că numărul atacurilor îndreptate spre companii de dimensiuni mici și medii va continua să crească în perioada următoare. ”Acestea vor fi în continuare niște pârghii pentru atacuri sofisticate. Ceea ce trebuie să ne neliniștească tot mai mult și să ne facă să acționăm este faptul că numărul atacurilor care au succes este și el în creștere”, ne-a spus Raiu.

Potrivit acestuia, în topul atacurilor care au vizat țara noastră și au avut un impact destul de mare se numără MiniDuke (2014), care a afectat 7 instituții ale statului WannaCry (2017), care a făcut ravagii și prin IMM-urile de la noi, fiind unul dintre cele mai semnificative atacuri cibernetice. La nivel de consumatori casnici, atacurile de tip ransomware continuă să facă victime. ”Ramsomware a crescut exponențial în ultimii ani”, a mai avertizat Raiu.

Photo by Luca Bravo on Unsplash