Viitorul este, fără doar și poate, al energiei electrice, dat fiind faptul că este singura sursă de energie care poate fi 100% ecologică. Din acest motiv, trebuie să găsești soluții pentru a economisi cât mai multă energie și a nu ajunge, în viitor, să plătești foarte mult pe facturi.

Care sunt metodele prin care poți economisi energia electrică?

  1. Cumpără electrocasnice care consumă puțin. Electrocasnicele primesc o notă în funcție de eficiența lor energetică. Această notă începe de la A+++ pentru cei mai eficienți consumatori și ajunge la G pentru cei care consumă cel mai mult. Deși electrocasnicele A+++ sunt mai costisitoare, acestea pot duce în timp la economii substanțiale.
  2. Folosește becuri LED. O alta variantă prin care poți economisi energie este să achiziționezi becuri LED în toată casa. Acestea consumă cu până la 75% mai puțină energie și sunt mult mai rezistente în timp.
  3. Schimbă-ți furnizorul de energie. Liberalizarea pieței de energie a dus la apariția unui număr din ce în ce mai mare de furnizori. Concurența a dus la scăderea prețurilor. Dacă ți se pare că furnizorul de energie electrică pe care îl ai are un cost foarte mare pentru serviciile oferite, poți să îl schimbi. Partea bună este că poți să schimbi furnizorul de energie electrică online, prin simpla semnare a unor documente.
  4. Încearcă să crești eficiența energetică a clădirii în care locuiești. Este una dintre cele mai bune soluții pe care le ai la îndemână. O izolare foarte bună a clădirii poate să scadă costurile cu până la 65%, mai ales dacă ai ales să te încălzești cu energie electrică sau dacă vara folosești aerul condiționat. Cele mai mari cheltuieli sunt generate de pierderile de căldură, așadar, reabilitarea termică este o soluție optimă. Nu este cea mai ieftină soluție, însă există încă programe prin care proprietarii pot beneficia de subvenții de la stat pentru o astfel de variantă.

De asemenea, poți să economisești consumând mai puțin și acționând inteligent: folosește un termostat, spală doar atunci când cuva mașinii este plină, stinge becurile în încăperile în care nu stai, încarcă-ți telefonul în mașină și monitorizează-ți obiceiurile de consum. Vei descoperi care sunt cei mai mari consumatori ai tai și vei putea să îi administrezi mai bine.