Fie că au participat la cursuri de robotică, fie că au lucrat cu roboți de ultimă generație sau cu imprimante 3D ori au participat la concursuri, elevii de clasele I-XII au luat contact cu educația STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). În primele trei luni ale anului, peste 530 de elevi au vizitat laboratorul SmartLab Măgurele, având ocazia să interacționeze direct cu tehnologii de ultimă generație din domeniul roboticii, realității virtuale sau imprimării 3D.

Astfel, programul Smart Lab Măgurele s-a adaptat pandemiei și a oferit elevilor sesiuni online de modelare 3D. Aceștia s-au putut familiariza cu conceptele modelării în cloud prin intermediul Tinkercad. Pe parcursul anului 2020, peste 540 de elevi au participat la sesiunile online organizate de Asociația Măgurele Science Park.

“Anul 2020 ne-a arătat cât de importantă este capacitatea de adaptare. Pentru 2021 ne propunem programe flexibile, ale căror activități să se poată desfășura atât online cât și fizic, ne propunem diversificarea ofertei noastre și pentru profesori și ne dorim cât mai multe parteneriate benefice pentru mediul educațional ilfovean”, au declarat reprezentanții Smart Lab Măgurele.

Reacția Smart Lab Măgurele în contextul Covid-19

În același timp, în domeniul roboticii Smart Lab Măgurele a oferit sesiuni de robo-ajutor online, la care au participat peste 150 de elevi ilfoveni și a oferit 70 de kituri de robotică pentru participanții la concursul național NextLab.tech.

Chiar dacă din 15 martie, imediat după ce pe teritoriul României a fost impusă starea de urgență, părea că activitatea SmartLab Măgurele s-a oprit, imprimantele 3D ale laboratorului au fost utilizate la capacitate maximă, în lupta cu pandemia de coronavirus.

Astfel, elevii au rămas acasă, dar la SmartLab Măgurele au fost produse, cu ajutorul imprimantelor performante, nu mai puțin de 350 de viziere care au ajuns la cadrele medicale aflate în prima linie în lupta cu COVID-19.

De asemenea, Smart Lab Măgurele a încheiat anul cu două inițiative noi pentru tineri, prin organizarea pentru elevii de gimnaziu și liceu din Ilfov a unei serii webinarii cu titlul „Boți, roboți și coboți – Cum conviețuim cu tehnologia”, webinarii ce s-au axat pe meseriile viitorului și schimbările pe care inteligența artificială, robotică, realitatea virtuală și celelalte tehnologii inovative le aduc în viața noastră de zi cu zi, precum și în cea profesională.

Smart Lab Măgurele a mai organizat un modul-concurs, în cadrul căruia s-au desfășurat 3 sesiuni de modelare 3D cu tematică de Crăciun, unde 29 de elevi ilfoveni au realizat lucrări pe care le-au înscris în concurs. Primii trei dintre aceștia vor primi un ornament de brad realizat cu ajutorul unei imprimante 3D.