În strategia digitală a Uniunii Europene, digitalizarea și stocarea de date cu un consum mult mai eficient de energie se află pe lista de priorități. Din punctul de vedere al oficialilor UE, centrele de date au nevoie să devină mult mai eficiente energetic, să se alimenteze din surse regenerabile (ca de exemplu panourile solare) și să refolosească căldura emanată.

În esență, la fel ca alte domenii de business și din economie, și centrele de date trebuie să devină neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030.

Am aflat de la Adrian Ungureanu, Senior Business Solutions Manager în cadrul Huawei Enterprise România – divizia ce vine cu produse pentru clienți ce pot varia de la firme de dimensiuni medii și mici, la primării sau spitale - soluțiile pe care le propune compania clienților care au nevoie de infrastructură și centre de date atât în România cât și la nivel european.

Mai multe date, mai multă energie consumată

Din punctul său de vedere, în cazul centrelor de date asistăm la o nevoie tot mai mare de procesare și stocare de date la nivel mondial. ”E important ca acolo să ajutăm cu orice tehnologie care duce la reducerea consumului de energie electrică”, ne-a declarat Adrian Ungureanu.

Specialistul Huawei Enterprise a precizat faptul că toate produsele companiei folosesc componente și materiale care au un constituent cât mai mic al emisiilor de carbon. ”Având în vedere că tehnologiile evoluează, componentele și echipamentele sunt din ce în ce mai mici, ducând la un footprint redus al echipamentelor acolo unde sunt plasate și, implicit, la o nevoie mai mică de răcire în spațiul respectiv”, adaugă Adrian Ungureanu.

Acesta precizează faptul că, deși omenirea are o nevoie crescândă de procesare și de stocare de date, deci și pentru energie, sunt și soluții care vin să ajute în acest sens.

”Sunt tehnologii ca IoT, acolo unde toate device-urile, pentru a fi inteligente, în primul rând trebuie să fie alimentate, să aibă o sursă de energie. Deci clar e o creștere accentuată și ridicată. Dar, în același timp, dacă luăm IoT, conceptul și tehnologia în sine este gândită ca device-urile inteligente să consume foarte puțină energie. Vorbim de cazuri în care o baterie ține spre 10 ani. Protocoalele și modul de transmisie a datelor colectate de acestea sunt gândite în așa fel încât device-ul să nu fie pornit întotdeauna, să se trezească doar la intervale regulate sau când are de trimis date”, ne explică Adrian.

Soluțiile Huawei pentru centre de date ”verzi”

Revenind la centrele mari, care procesează și stochează date, Adrian spune că sunt deja metode de a combate un consum tot mai ridicat de energie pentru funcționarea acestora.

”De exemplu, noi ne-am orientat foarte mult pe tehnologia de stocare a datelor pe SSD-uri (pe Solid State Drives), care spre deosebire de tradiționalele hard-diskuri cu platane reduce consumul de energie cu circa 80% - SSD versus HDD. Într-un centru de date avem energia necesară funcționării echipamentelor, dar o altă parte importantă a consumului de energie se duce, pur și simplu, la răcirea echipamentelor care, funcționând, se încălzesc. De aceea și vedem insule precum Islanda sau Irlanda, unde temperatura este mai joasă, și care se pretează pentru a găzdui centre de date pentru că e nevoie de mai puțină energie ca să răcești componentele încălzite”.

În ceea ce privește Huawei, compania are o serie de soluții personalizate pe care le pune la dispoziția clienților care au nevoie de infrastructură pentru stocarea de date.

Ca de exemplu, centrele de date modulare.

”Noi putem echipa un container care se poate pune pe un TIR cu tot ce trebuie pentru ca un client care are nevoie de un centru de date și care nu are, sau nu dorește să aibă, o clădire dedicată. Pur și simplu, într-un container metalic noi putem pune tot ce trebuie ca să găzduiască un centru de date și îi punem și panouri solare, pentru a mai prelua o parte din consumul de energie. Chiar avem câteva astfel de exemple pentru clienți din România”, ne povestește Adrian.

Compania poate replica această soluție și dacă clienții au o clădire sau încăpere pe care o pot pune la dispoziție pentru un centru de date, dar nu intenționează să o și utileze cu tot ce trebuie pentru a găzdui un astfel de centru.

”Noi venim și punem înăuntru un modul. Nu vine îmbrăcat în metal, ca un container, dar e un modul pe care-l pui într-un spațiu și atunci el funcționează ca un centru de date”, completează specialistul Huawei Enterprise.

Arhitectură concentrată pe eficiență

O altă soluție pe care compania o pune la dispoziție adresează căldura emisă de echipamentele de stocare.

”Lucrăm foarte mult la răcirea spațiului respectiv în care se află echipamentele de stocare care se încălzesc funcționând. Una dintre găselnițe aici este de a nu răci toată încăperea care găzduiește centrul de date, ci de a răci rack-urile pe care sunt plasate echipamentele sau de a răci spațiul din imediata vecinătate a lor și astfel consumi mult mai puțină pentru răcirea acestora. Cred că numai prin răcirea asta punctuală cu circa 40% s-ar reduce consumul de energie față de cazul în care răcești toată încăperea”, precizează Adrian Ungureanu, Senior Business Solutions Manager în cadrul Huawei Enterprise România.

În opinia sa, un aspect important pe care compania a început să-l ia tot mai mult în seamă este modul în care este realizat designul echipamentelor și arhitecturilor, efortul din zona de cercetare și dezvoltare ducându-se spre designul unei arhitecturi în care căldura să se poată disipa foarte ușor.

Un viitor zero carbon în tehnologie

La începutul lunii iunie, oficialii companiei Huawei menționau faptul că pentru un viitor verde și din punct de vedere digital, este nevoie ca și centrele de date să tindă spre acel concept de zero carbon.

Am fost curioși să aflăm de la Adrian cât de aproape suntem de un astfel de scenariu.

”Nu știu dacă suntem la zero carbon, dar undeva pe aproape”, spune el.

Având în vedere evoluția tehnologiilor atât pentru fabricarea echipamentelor cât și, după cum spuneam, de răcire a întregului centru de date, dar și noi tehnologii de energie verde care apar – celule fotosolare, turbine eoliene – Adrian Ungureanu este de părere că toate aceste soluții vor converge spre un scenariu în care vom fi aproape de centre de date la zero carbon.

”Putem privi căldura într-un context mai larg. Ca fapt divers, am citit că în Suedia s-au inițiat proiecte în care căldura degajată de centrele de date este folosită la încălzirea apartamentelor. Și ăsta este un aspect care poate fi luat în considerare. Având în vedere faptul că transferi căldura sau energie termică spre încălzirea apartamentelor, când tragi linie îți dai seama că ansamblul acesta, centru de date și ansamblu de locuințe care este încălzit cel puțin parțial pe baza căldurii care este degajate de acolo, se apropie mult de consum aproape 0”, declară Adrian Ungureanu.

Huawei Digital Power, o nouă divizie de business pentru echipamente de energie verde

În ceea ce privește modul în care clienții, din România și nu numai, au îmbrățișat soluțiile pe care compania chineză le pune la dispoziție pentru a-i ajuta să-și reducă din costurile pentru alimentarea cu energie și să fie și mai eficienți din punct de vedere energetic, Adrian spune că reacția a fost una foarte bună.

Și nu doar din acest an, chiar dacă din 2021 și acum au început să vadă o cerere tot mai mare pentru acest gen de echipamente și soluții cu un grad sporit de eficiență energetică.

Trendul este alimentat și de fondurile pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziție, atât pentru consumatorii individuali cât și pentru firme, pentru achiziția de panouri fotovoltaice sau pentru investiții pentru eficiență energetică.

De aceea, pe lângă cele trei divizii ale Huawei – Consumer (prin care vinde telefoane, tablete, laptopuri), Carrier (care vinde infrastructură mobilă operatorilor mari din România), și Enterprise – compania va adăuga și o cea de-a patra divizie pe care va fi mutată vânzarea de componente specifice pentru producerea și administrarea energiei verzi: Huawei Digital Power.

”Am mutat deja aceste produse de infrastructură de data center, dar componenta principală sunt invertoarele pentru soluțiile de panouri solare care sunt extrem de căutate în România. S-a ajuns la situația în care, în ciuda previziunilor de anul trecut și a stocurilor făcute aici să le epuizăm pe toate făcute în România. E o mare penurie până reușim să completăm stocul de invertoare și baterii de stocare a energiei produse pentru panourile solare”, afirmă Adrian Ungureanu.

Având în vedere cererea tot mai mare pentru astfel de soluții, dar și pentru alte echipamente Huawei, compania a lansat, încă de acum 3 ani, programul Fast Track, prin care se asigură că le poate oferi clienților rapid echipamentele de care au nevoie.

”Am vorbit cu partenerii noștri din toată Europa și am sesizat că, deși în contextul global al ultimilor ani, lanțul de aprovizionare a fost îngreunat, ba din lipsa componentelor, ba din cauza majorării prețurilor de transport și pe mare, știam de aceste lucruri. Dar am fost surprinși să aflăm că mulți dintre competitorii noștri au probleme serioase în a ține timpii de livrare”, spune Adrian.

”Huawei a făcut o mișcare foarte inteligentă cu trei ani în urmă – a început să-și creeze stocuri de chipseturi și de materiale – și pe de altă parte lucrează intens la cercetarea și dezvoltarea propriilor chipset-uri. Asta face ca să ne aflăm în situația în care noi acum putem livra în perioadă de 2-3 săptămâni, avem stocuri de echipamente în Europa (în Olanda și Ungaria unde avem cele mai apropiate depozite). Am făcut stocuri atât pe partea de networking cât și pe partea de echipamente de stocare și servere în configurațiile cele mai uzuale și mai căutate. Practic, rețelistică, WiFi, care sunt foarte căutate în aceste momente în România, pot veni în maxim 3 săptămâni de la comandă, în timp ce sunt competitori la care durează un an”, ne explică reprezentantul companiei.

Tendințe în dezvoltarea centrelor de date

La final, am aflat ce tendințe observă specialistul român referitor dezvoltarea centrelor de date astfel încât să putem vorbi despre carbon neutral în următorii 8 ani.

Din punctul său de vedere, important este faptul că ”deja de ceva timp e că lumea a început să se gândească serios la centre de date”.

”E clar că se caută foarte mult locațiile geografice care să asigure, pe deoparte, alimentare cu energie verde, și pe de alta, un consum de energie redus cu răcirea centrelor de date. Locații subcarpatice ar fi optime. Undeva în Câmpia Dobrogei, dacă te gândești la instalarea de panouri solare sau la centrale eoliene, iar este interesant”, afirmă Adrian.

O altă tendință ar fi crearea în locul unor centre de date masive, a unor centre de date modulare, orientate pe câte o țintă de exploatare: procesezi ceva într-un loc, altceva în altă parte.

”Așa este mai ușor și poți doar face transfer de date între și să le gestionezi și să le răcești mai ușor pe acestea pentru că sunt mai mici”, concluzionează Adrian Ungureanu, Senior Business Solutions Manager în cadrul Huawei Enterprise România.