GT Sophy este o entitate AI autonomă, antrenată prin intermediul unei noi platforme consolidate de deep reinforcement learning, dezvoltată printr-o colaborare a Sony AI cu PDI și SIE. GT Sophy a fost antrenat să perfecționeze următoarele abilități de condus, necesare pentru a concura cu cei mai buni șoferi din lume, chiar la nivel competițional:

  • Tactici de curse: Abilități de luare a deciziilor în fracțiuni de secundă, ca răspuns la situațiile cu o evoluție foarte rapidă în timpul unei curse. GT Sophy a demonstrat perfecționarea tacticilor precum depășiri foarte strânse sau manevre defensive precum blocarea.
  • Controlul mașinii de curse: O înțelegere aprofundată a dinamicii mașinii, a culoarelor de pe circuit și a manevrelor precise necesare pentru victoria pe circuite provocatoare.
  • Conduită de curse: Esențială pentru fair play, GT Sophy a trebuit să se conformeze regulilor extrem de rafinate, dar imprecis specificate ale corectitudinii într-un astfel de simulator, printre care evitarea coliziunilor și respectarea culoarelor adversarilor.

Sony AI și partenerii săi au dezvoltat o nouă abordare și o platformă consolidată de deep reinforcement learning, în contextul în care nicio combinație existentă de algoritmi și infrastructură nu putea rezolva această provocare. Perfecționarea condusului unei mașini de curse în simulatorul de curse extrem de realist Gran Turismo Sport reprezintă o nouă evoluție majoră în domeniul inteligenței artificiale.

Sony AI și PDI vor explora modul în care pot să integreze GT Sophy în viitoarele lansări din seria de jocuri Gran Turismo.

„Gran Turismo Sophy este o dezvoltare semnificativă în domeniul AI a cărei scop nu este doar acela de a fi mai bună decât jucătorii umani, ci și acela de a le oferi gamerilor un adversar redutabil, care să-i stimuleze și să le ducă tehnicile și creativitatea la următorul nivel”, a spus Hiroaki Kitano, CEO Sony AI. „Pe lângă contribuțiile aduse comunității de gaming, credem că această descoperire prezintă noi oportunități în zone precum curse autonome, condus autonom, robotică la viteză mare și control”.

„Cercetarea în domeniul inteligenței artificiale este o bună oportunitate de a ne gândi la ce înseamnă să fim oameni și la felul în care tehnologia și societatea pot co-exista mai bine”, a transmis Kasunori Yamauchi, Președinte Polyphony Digital. „Încă de la prima sa lansare, 1997, franciza Gran Turismo a continuat să împingă limitele gaming-ului și ale inovației printr-o curiozitate în ceea ce privește tehnologia. Gran Turismo Sophy este încă o demonstrație a acestei filosofii, iar eu consider că acest concept AI va contribui atât la viitorul jocurilor, cât și la cel al automobilelor”.

Sony AI a testat abilitățile lui GT Sophy prin participarea la curse alături de patru dintre cei mai buni șoferi de Gran Turismo în două evenimente Race Together 2021 Challenge, care au avut loc pe 2 iulie 2021 și 21 octombrie 2021. Prin îmbunătățirea entității pe baza rezultatelor primei curse, GT Sophy a fost mai bun decât cei mai abili șoferi umani de GT în ambele curse contra cronometru și în formatul de concurs Gran Turismo, certificate de FIA, în cel de-al doilea eveniment care a avut loc în octombrie.