Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Lectură de 5 min
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Înainte de toate, cred că ar trebui să vorbim despre premiera cu care se laudă Sony pentru Xperia 1 IV, faptul că este primul telefon din lume cu o cameră cu zoom optic continuu de la 85 de mm la 125 mm. Ce înseamnă asta? că ai parte de zoom optic pe toată plaja focală de la 85 la 125 mm, indiferent că e 85, 93 sau 105 mm.
Ca la camerele foto, atunci când rotești inelul obiectivului. Pe alte telefoane, trecerea de la o distanță focală la alta se făcea lin, dar prin intermediul unui zoom digital, drept urmare o imagine mai proastă. De aceea, mă enervez de fiecare dată când văd oameni care fac poze mărind cu degetele, fără să se folosească de zoomul optic prestabilit, ce obține rezultate mult mai bune.
Anyway, asta e o problemă pentru altă dată. Acest zoom optic continuu e foarte mișto pentru cei care filmează și au nevoie de o calitate foarte bună când realizează astfel de zoom-uri. De asemenea, e util și în fotografia portret când cea mai bună încadrare se află undeva între 85 de mm și 125 mm și nu ai posibilitatea să te miști tu pentru o încadrare mai bună. De asemenea, la o asemenea focală mă aștept să iasă niște fotografii portret foarte bune cu un bokeh optic frumos, nu unul simulat.
În total, plaja focală oferită de Sony pe Xperia 1 IV este de la 16 mm la 375 de mm, binînțeles nu optic. Ceea ce este mai mult decât ai avea nevoie pentru orice situație.
Un alt lucru foarte interesant pentru cei pasionați de video este faptul că acum toate camerele Sony de pe Xperia 1 IV pot filma la rezoluție 4K, în format HDR și cu eye autofocus activat. De asemenea, o altă îmbunătățire față de modelul anterior este faptul că acum toate camerele pot fotografia 20 de cadre pe secundă și în mod HDR.
Așadar, cred că este cel mai bun telefon pentru crearea de conținut HDR și cel mai bun pentru surprinderea unor momente unde viteza este foarte importantă, iar la 20 de FPS nu vei rata nimic.
Apropo, că uitasem, camerele sunt tot de 12 MP ca anul trecut, însă reprezentanții Sony nu au menționat dacă vorbim de aceeași senzori ca de pe Xperia 1 III, însă noul model are abilitatea de a citi senzorii de 120 de ori pe secundă, care permite funcții precum cele menționate anterior. În schimb, camera de selfie a fost schimbată, în sfârșit.
Iar cea de 8 MP a fost înlocuită de una tot de 12 MP capabilă să realizeze selfie-uri mai bune în lumină scăzută și să filmeze 4K HDR. De asemenea, noul senzor este mai mare fiind unul de 1/2.9 inci față de cel vechi care era 1/4 inci.
În rest avem toate funcțiile PRO cu care japonezii ne-au obișnuit - flexibilitate în setări, un workflow profesionist pentru cei care vor să creeze conținut foto/video de calitate cu un telefon.
Un alt aspect pe care Sony pune accentul este livestreaming-ul. Atât pentru vloggeri, cât și pentru gameri. Cu Xperia 1 IV vei putea să faci live streaming direct pe YouTube din aplicația Videography Pro, însă lucrurile devin cu adevărat interesant odată ce adaugi acel vlog monitor și acel bluetooth grip și acum ai un setup de vlogging foarte ușor și te poți filma cu camerele principale. Practic te cam scutește de nevoia de a căra o cameră foto după tine pentru astfel de clipuri.
Nici gamerii nu au fost uitați și cu Sony Xperia 1 IV vei putea face live streaming direct pe YouTube din aplicația Game Enhancer și vei putea personaliza aspectul streamului, să pui un logo și un text pe imagine. Pretty cool dacă ești interesat de așa ceva.
Tot pentru creatorii de conținut, Sony introduce o aplicație Music Pro cu ajutorul căreia te poți înregistra cântând, iar apoi înregistrarea este îmbunătățită în cloud, pentru o experiență de înregistrare ca în studio. Mă îndoiesc că e atât de bună, dar ar putea fi bună pentru cei care vor să compună muzică on the go.
Mai departe, avem lucrurile mai puțin exciting. Xperia 1 IV va avea practic același design ca și în trecut. Deci vorbim de un telefon cu un display OLED de 6,5 inci cu rezoluție 4K și 120 Hz și cu un raport de aspect de 21:9, dar de data aceasta este cu 50% mai luminos și promite o experiență de vizionare HDR mai bună. Difuzoarele stereo de pe Xperia 1 III erau foarte bune, însă IV promite o experiență și mai bună cu o creștere a volumului de 10% și o creștere a calității basului.
Telefonul e lunguieți și are o grosime de 8,2 mm și cântărește 185 de grame. Va avea în continuare senzorul de amprentă pe butonul de pornire, buton dedicat pentru fotografie, suport pentru card microSD, mufă de căști de 3,5 mm, sticlă Gorilla Glass Victus pe spate și pe față și certificare IP65 și IP68 pentru apă și praf.
Acesta vine cu procesorul Snapdragon 8 Gen 1, 12 GB RAM și 256 GB spațiu de stocare, conectivitate 5G și o baterie mai mare față de anul trecut, de 5000 mAh, capabilă de încărcare rapidă la 30 de wați și la 15 wați în mod wireless. Telefon performant, încărcare ok, design clasic.
Telefonul va avea doi ani de actualizări de sistem și trei ani de actualizări de securitate, ceea ce este ok, dar pentru un flagship ar fi fost frumos dacă primeam măcar trei ani de actualizări de sistem. O altă veste proastă este că în cutie nu vei găsi nici încărcător, dar nici cablu. De ce? Pentru că ai tu unul pe acasă pe care să-l folosești.
Per total, nu pare o îmbunătățire extraordinar de mare față de Xperia 1 III, însă Sony aduce niște îmbunătățiri faine pentru cei pasionați de foto și video ca mine. Este clar că Sony păstrează Xperia în zona de nișă și se adresează celor care produc sau vor să producă conținut pentru internet la o calitate cât mai bună și într-un mod cât mai facil și mai mobil, ca să zic așa.
Înainte de final, vreau să-ți mai spun că Sony a prezentat Xperia 10 IV, iar acesta este prezentat ca un telefon pentru toată lumea, nu doar pentru profesioniști. Astfel, acesta nu are moduri PRO, ci chiar se laudă cu un superior auto care ar trebui să realizeze fotografii bune, fără ca utilizatorul să-și bată capul cu setări. Acesta are trei camere foto: ultrawide de 16 mm, wide de 27 mm și telefoto de 54 de mm, cu stabilizare optiucă doar pe senzorul principal.
De asemenea, 10 IV este compact cu un ecran de 6 inci, o lățime de 67 de mm și cântărește doar 161 de grame, fiind cel mai ușor smartphone 5G, potrivit Sony. La interior regăsim procesorul Snapdragon 695 5G, 6 GB RAM și 128 GB stocare, dar și o baterie de 5000 mAh. Avem, bineînțeles mufa de căști, dar și certificare IP 65/68 la apă și praf și sticlă Gorilla Glass Victus.
Acesta a fost prezentarea pentru Xperia 1 IV și 10 IV și povestim mai multe odată ce telefonelel ajung la test.