Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Vezi în avanpremieră
Ca și cu flagshipul Sony Xperia 1 VI, cu Xperia 10 VI continuă același limbaj de design și păstrează aspectul clasic introdus în urmă cu câțiva ani.
La nivel de aspect și utilizabilitate îmi place că e așa compact, micuț, cu un ecran de 6,1 inci, că are mufă de căști și un sertar SIM pe care pot să-l scot cu degetele. Rama și spatele sunt realizate din plastic, iar ecranul este protejat de sticlă Gorilla Glass Victus. Are 163 de grame și o grosime de 8,3 mm.
Pot să apreciez aspectul clasic, dar cred că e cazul să vedem un design nou și un display cu margini negre mai mici.
Dar nu înțeleg cum Sony crede că e ok să pună un ecran cu rată de refresh de 60 Hz pe un telefon Android în 2024. Apple face asta și e rușinos, dar Apple e..Apple. Da, display-ul e mișto și arată bine filmele și serialele, dar avem nevoie de acel smoothness dată de rata de refresh. Ce trebuie să-i dau acestui Xperia este că are două difuzoare și ambele îndreptate spre tine pentru o experiență audio mai bună.
Performanță
Și la nivel de performanță cred că Sony ține acest model prea jos și ar putea să pună ceva mai performant. Este dotat cu Snapdragon 6 Gen 1 pe 4 nm și e decent. Merge ok, cu mici poticniri, dar dacă te uiți în teste sintetice e sub Mediatek Dimensity 7300 cu care e dotat moto edge 50 neo, care e în aceeași zonă de preț. Nici nu mai zic de alte branduri ca Xiaomi, Realme ce aduc procesoare mai performante pe telefoane ieftine.
În utilizarea normală, browsing și alte asemenea activități, Xperia 10 VI se descurcă destul de bine în aplicațiile obișnuite. Am jucat și Asphalt 9 Legends Unite și a mers ok pe setări grafice default.
Camere foto
Sony Xperia 10 VI are două camere foto pe spate: un senzor foto de 48 MP f/1.8 și un senzor utrawide de 8 MP f/2.2. Din păcate, nu avem cameră telefoto, iar camera de selfie este una de doar 8 MP.
Pe poze și video Xperia este în regulă, dar se putea mai bine. În primul rând, modul de noapte e lipsă aici și telefonul face poze meh pe timp de noapte, iar când e beznă nu iese nimic. Pe timp de zi se descurcă destul de bine, dar nu pot să remarc eliminarea camerei telefoto anul acesta, care era pe modelul de anul trecut. Totuși, față de Xperia 10 V, 10 VI poate filma 4K la 30 de fps, dar asta nu e noutate pe segment.
Autonomie și concluzie
Ce-mi place la Xperia este autonomia și grija asupra bateriei, iar japonezii ne asigură că au un sistem de încărcare care nu forțează bateria și astfel vom avea o autonomie mai bună pentru mai mult timp. Apropo, în testul PCMark telefonul se duce spre 20 de ore de utilizare, ceea ce e extraordinar. Alte telefoane au 11-12 ore de funcționare. Cert e că ai un telefon de două zile.
Încărcarea nu este cea mai rapidă și v-a trebui să cumperi un încărcător și cablu deoarece în pachet vine doar telefonul.
Sony Xperia 10 VI rămâne un telefon ciudat și controversat, aflat la extreme. Pe de o parte are un aspect premium, clasic, fără notch, sticlă Gorilla Glass Victus, modul de cameră discret, mufă de căști, pe de altă parte are un ecran cu doar 60 Hz refresh rate, au scos camera telefoto, nu are night mode pe camere, se încarcă lent.
Seria Xperia 1 am înțeles-o. E pentru fanii Sony și pentru profesioniști care folosesc și camere Sony, deși anul acesta cu VI s-au dus mai mult în mainstream și asta am povestit în review-ul dedicat. Seria Xperia 10 nu am înțeles-o niciodată și deși au avut caracteristici interesante, tot timpul au fost compromisuri prea mari. Nici anul acesta lucrurile nu stau diferit.
Per total, Xperia 10 VI e potrivit pentru cei care vor un telefon compact și cu autonomie mare, care nu sunt dați în spate de anumite compromisuri precum design învechit sau rată de refresh de 60 Hz a ecranului. .