Mind Your Business are loc pe 11 septembrie, la Nayam Events, în București, și este evenimentul în care vom prezenta rezultatele studiului prin care ne-am propus să realizăm primul barometru al sănătății mintale în rândul antreprenorilor din România. Pe lângă studiu, vom vorbi despre leadership, educație, piața muncii și sănătate în general.

Mind Your Business este un eveniment susținut de către BCR (main partner), Autonom (event & study partner), Unlock (study partner) și Complice.ro (sponsor).

Înscrie-te azi la Mind Your Business pentru a-ți rezerva locul în sală. Intrarea este gratuită, dar locurile sunt limitate.

I-am întrebat pe speakerii evenimentului de ce e important să discutăm despre sănătate mintală, dar și cum văd ei conexiunea dintre binele minții și binele afacerii.


Mai jos, răspund Mihai Cepoi - fondator și CEO Jobful și Dragoș Petrescu - fondator grupul city Grill.

Detalii despre speakeri poți găsi aici.

1. De ce crezi că e important să vorbim despre wellbeing mintal în rândul antreprenorilor?

Mihai Cepoi: Cred că este important să vorbim despre mental wellbeing în general, mai ales la câțiva ani după o criză globală de sănătate și în contextul unui război activ în Europa. Legat de antreprenori, consider că nivelul de presiune, stres și alți factori ce pot lovi în stabilitatea emoțională și mentală sunt accentuați.

Dragoș Petrescu: Antreprenorii sunt supuși unor presiuni enorme, atât emoționale, cât și de business. Menținerea echilibrului mintal este esențială pentru a naviga corect prin aceste provocări. Din păcate, mulți antreprenori nu se gândesc la wellbeing până când nu este prea târziu, și acest lucru poate avea consecințe grave asupra sănătății lor și a afacerilor pe care le conduc.

2. Care crezi că e aspectul în construirea unui business care poate aduce cea mai mare presiune în rândul antreprenorilor?

Mihai Cepoi: Consider că cea mai mare presiune este mai degrabă ceva subiectiv. Putem percepe presiune din relațiile cu founding team, cele cu investitorii sau cu colegii, din instabilitate financiară sau promisiunii făcute către clienți / beneficiari (delivery). Fiecare antreprenor are subiecte în care se simte mai confortabil și mai așezat și subiecte care pot genera extrem de multă presiune. La noi, în România aș menționa cu prioritate o parte din ele, precum teama de eșec, stabilitatea financiară sau sustenabilitatea business-ului, managementul situațiilor de criza (interne sau externe).

Dragoș Petrescu: Faza de început este cea mai dificilă. Lupta permanentă pentru evoluție și luarea deciziilor majore care afectează direct businessul reprezintă o presiune uriașă. La început de drum, fiecare decizie are o greutate imensă, iar antreprenorii trebuie să înfrunte aceste provocări cu curaj și determinare.

3. Cum ai defini motivația unui antreprenor și cum a fost la tine: ce te-a ajutat să continui, ce unealtă legată de mindset și echilibru mintal?

Mihai Cepoi: Din nou cred ca este un subiect de individualizat. Unul dintre citatele mele preferate este: “People often say that motivation doesn't last. Well, neither does bathing, that's why we recommend it daily.” - Zig Ziglar.

În cazul meu a fost mai degrabă un exercitiu continuu de a mă înțelege și a înțelege ce mă motivează. Dintre exemple am: a construi o echipa performantă, a contribui pozitiv ca impact în viața oamenilor, a demonstra că recrutarea se poate face și altfel (mai bine) sau a celebra reușitele. De departe, cel mai mult m-a ajutat să redefinesc eșecul. Astăzi pentru mine înseamnă a nu mai încerca.

Dragoș Petrescu: Motivația unui antreprenor poate fi născută sau educată. Motivația născută vine din privațiuni și dorința de a reuși și de a fi văzut, în timp ce motivația educată vine din determinarea de a construi un produs final.

Personal, nu vedeam altă opțiune decât reușita. Acceptarea eșecului și depășirea acestuia nu ca un stop, ci ca o lecție, m-a ajutat enorm. O unealtă esențială este managementul așteptărilor – suferința = așteptări - realitate. Dacă îți gestionezi corect așteptările, rămâi motivat și nu suferi.

4. Cum te simți când te gândești la business-ul fondat de tine. Definește ceea ce simți printr-o emoție/ o stare.

Mihai Cepoi: Simt că este un privilegiu foarte mare să primesc tot ce mi-a oferit Jobful. Din acest privilegiu, mă simt foarte responsabil și entuziasmat de tot ce urmează.

Dragoș Petrescu: City Grill Group este pentru mine o insulă de siguranță. Când mă gândesc la el, mă simt la fel ca atunci când mă gândesc la familie sau la cămin. Este una dintre principalele mele insule de siguranță, oferindu-mi un sentiment de siguranță și familiaritate.


Îi poți asculta pe Mihai Cepoi și Dragoș Petrescu discutând despre antreprenoriat și wellbeing mintal la evenimentul Mind Your Business, pe 11 septembrie, la Nayam Events în București. Rezervă-ți locul și vino să afli cum este viața unui antreprenor român, ce-l motivează, ce-l stresează, ce-l bucură și ce-l întristează.