Mind Your Business are loc pe 11 septembrie, la Nayam Events, în București, și este evenimentul în care vom prezenta rezultatele studiului prin care ne-am propus să realizăm primul barometru al sănătății mintale în rândul antreprenorilor din România. Pe lângă studiu, vom vorbi despre leadership, educație, piața muncii și sănătate în general.

Integrarea conceptului de wellbeing, inclusiv prin asigurări private de sănătate, este importantă nu doar pentru motivarea și retenția angajaților, ci și pentru crearea unui loc de muncă în care aceștia se simt apreciați și susținuți. Știm cu toții cât de important este să ne simțim bine acolo unde petrecem cea mai mare parte a timpului nostru, iar sănătatea, atât fizică, cât și mentală, joacă un rol esențial. De aceea, SIGNAL IDUNA vine în sprijinul antreprenorilor oferind soluții personalizate, adaptate nevoilor unice ale fiecărei echipe, pentru a asigura un mediu de lucru sănătos și echilibrat, indiferent de dimensiunea sau domeniul de activitate al afacerii.

Înscrie-te azi la Mind Your Business pentru a-ți rezerva locul în sală. Intrarea este gratuită, dar locurile sunt limitate.

Evenimentul este realizat de start-up.ro, Main Partner BCR, Gold Partner SIGNAL IDUNA, Silver Partners Zentiva Romania & Persedon, Event & Study Partner Autonom Group, Study Partner UNLOCK, Sponsor Complice.ro, cu sprijinul IMOD Flowers & Alcalia.

I-am întrebat pe speakerii evenimentului de ce e important să discutăm despre sănătate mintală, dar și cum văd ei conexiunea dintre binele minții și binele afacerii.

Mai jos răspunde Mihai Bran, de profesie medic psihiatru, dar și cu o experiență antreprenorială tot în domeniul medical. Mihai este unul dintre fondatorii startup-ului Hilio (hilio.com), o platforma de servicii de sănătate și wellbeing. În platformă, clienții au acces la servicii online cu specialiști din diferite arii de expertiză (medicină, psihologie, psihoterapie, nutriție, coaching dar și altele).

Mihai are atât perspectiva de antreprenor, cât și cea de manager și cadru medical, iar în 2023 absolvit un program de MBA în cadrul Bucharest International School of Management.

1.⁠ ⁠De ce crezi că e important să vorbim despre wellbeing mintal în rândul antreprenorilor?

În primul rând avem de-a face cu o presiune constantă. Antreprenorii se confruntă cu presiuni semnificative legate de succesul afacerii lor, ceea ce poate duce la stres cronic. Aceste presiuni includ luarea deciziilor critice, gestionarea riscurilor financiare și echilibrarea vieții profesionale cu cea personală. Apoi bunăstarea mintală joacă un rol esențial în productivitate și creativitate. Stresul, anxietatea sau depresia pot afecta negativ capacitatea de a lua decizii clare și de a conduce o echipă eficient. Burnout-ul este o problemă comună în rândul antreprenorilor care se suprasolicită. Vorbind despre wellbeing mintal, putem ajuta antreprenorii să-și recunoască limitele și să implementeze strategii de prevenire a epuizării. Discuțiile despre wellbeing pot ajuta antreprenorii să dezvolte reziliența necesară pentru a face față provocărilor inevitabile din lumea afacerilor iar un antreprenor care își prioritizează sănătatea mintală poate deveni un model pentru echipă, promovând o cultură organizațională sănătoasă și echilibrată.

2.⁠ ⁠Care crezi că e aspectul în construirea unui business care poate aduce cea mai mare presiune în rândul antreprenorilor?

Unul dintre cele mai stresante aspecte în construirea unui business pentru antreprenori este incertitudinea financiară. Aceasta poate apărea în diverse forme și la diferite etape ale dezvoltării afacerii, cum ar fi: capitalul inițial cu care pornesc afacerea, cash-flow-ul, obligațiile pe care le au față de angajați, împrumuturile sau investițiile necesare. Mediul de afaceri este dinamic, iar antreprenorii trebuie să se adapteze rapid la schimbările economice sau la noile tendințe din industrie pentru a supraviețui și a prospera. Această adaptabilitate constantă poate adăuga o presiune suplimentară.

3.⁠ ⁠Cum ai defini motivația unui antreprenor și cum a fost la tine: ce te-a ajutat să continui, ce unealtă legată de mindset și echilibru mintal?

Motivația unui antreprenor poate fi definită ca fiind acea forță interioară care îl împinge să înceapă, să dezvolte și să susțină o afacere, în ciuda provocărilor și obstacolelor. Această motivație poate veni din dorința de a crea ceva nou, de a avea independență financiară, de a rezolva o problemă specifică pe piață sau din pasiunea pentru o anumită industrie.

În ceea ce privește experiența personală, ce m-a ajutat să continui a fost claritatea viziunii și scopului pe termen lung. Când te confrunți cu dificultăți, este esențial să îți amintești de ce ai început, care este misiunea ta, și cum vei ajuta sau schimba ceva prin munca ta. O unealtă esențială legată de mindset și echilibru mintal pentru mine a fost disciplina în gestionarea timpului. Planificarea zilnică, împărțirea obiectivelor mari în pași mai mici și realizabili și includerea pauzelor pentru refacere au fost, de asemenea, extrem de importante pentru a menține un echilibru între viața profesională și personală.

4.⁠ ⁠Cum te simți când te gândești la business-ul fondat de tine. Definește ceea ce simți printr-o emoție/ o stare.

Când mă gândesc la business-ul fondat de mine, emoția predominantă pe care o resimt este împlinirea. Aceasta nu este doar o simplă satisfacție profesională, ci un sentiment profund de realizare, având în vedere toate provocările și eforturile depuse. Împlinirea vine din faptul că am reușit să aduc valoare clienților si comunității și să contribui la ceva mai mare decât mine. Această stare de împlinire este însoțită de o combinație de mândrie pentru progresul făcut și recunoștință pentru toate lecțiile învățate pe parcurs.


Îl poți asculta pe Mihai discutând despre antreprenoriat, leadership și wellbeing mintal la evenimentul Mind Your Business, pe 11 septembrie, la Nayam Events în București. Rezervă-ți locul și vino să afli cum este viața unui antreprenor român, ce-l motivează, ce-l stresează, ce-l bucură și ce-l întristează.