Am văzut filmele Star Wars și mi-au plăcut, însă am devenit un fan cu adevărat abia după ce am jucat titlurile din seria Star Wars: The Old Republic. Mi-a plăcut atât de mult povestea și am fost atât de fascinat de Jedi, încât am rejucat acele jocuri de mai multe ori.

Totuși, de atunci a trecut mult timp și nu am mai avut jocuri bune în universul săbiilor laser. Asta până acum. Jedi: Fallen Order spune povestea lui Cal Kestis, unul dintre singurii Jedi rămași în viața după ce Imperiul i-a eliminat pe toți, ce încearcă să supraviețuiască și, în același timp, să găsească un document care dezvăluie locațiile tuturor copiilor cu sensibilitate la Forță.

De-a lungul aventurii tale spațiale vei putea vizita planete cunoscute precum Kashyyyk sau Dathomir și vei întâlni și personaje cunoscute precum Saw Gerrera.

Acțiunea din Star Wars Jedi: Fallen Order are loc la cinci ani după Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith și înainte de Solo: A Star Wars Story, Star Wars Rebels, Rogue One: A Star Wars Story and Star Wars: Episode IV – A New Hope.

Un fel de Dark Souls cu săbii laser

Primul lucru de care am fost surprins la joc a fost faptul că are un nivel de dificultate similar cu celebra serie Dark Souls. Chiar și cele mai mici creaturi au ac de cojocul tău și dacă nu ești atent poți să o pățești. Asta pe nivelul standard de dificultate. Ce să mai zic despre cel mai greu. Chiar și pe modul de joc easy există situații în care poți fi copleșit de inamici.

Acestea fiind zise, Jedi: Fallen Order este un titlu action-adventure. Ai sabie laser încă de la început și o abilitate de manipulare a forței. De-a lungul jocului îți restaurezi legătura cu forța și începi să-ți aduci aminte ce ai învățat și ai acces la mai multe abilități. După cum spuneam, inamicii sunt surprinzător de capabili și nu prea poți să-i învingi apăsând doar pe butonul de atac. Trebuie să te ferești, să parezi și să blochezi atacuri și trebuie să-ți folosești abilitățile speciale. Altfel nu vei avea prea multe șanse de succes.

Asta este cu dus și cu întors. Pe de o parte, e bine deoarece nu te simți niciodată ca un zeu care taie în stânga și în dreapta, iar asta face ca jocul să te țină în gardă de-a lungul celor 20-25 de ore. Pe de altă parte, un Jedi nu se simte special. E doar un tip care are o altfel de sabie și care poate trage și împinge obiecte cu ajutorul forței.

Fiecare inamic învins îți aduce experiență, pe care apoi o poți folosi în a debloca atacuri sau a crește capacitatea eroului pentru a executa abilități de forță sau a crește rezistența la lovituri.

O mecanică de joc care nu-mi place și căreia nu prea-i înțeleg rostul aici este cea de odihnire (rest). Te poți salva în anumite puncte și acolo îți poți restaura viața și forța, însă asta înseamnă că vor reapărea și inamicii pe hartă. Din punctul meu de vedere e stupid și frustrant, mai ales când te bate un boss și punctul de salvare este prea în urmă și trebuie să treci iar pe aceeași hartă și prin aceiași inamici.

Mai departe, Jedi: Fallen Order împrumută elemente și de la Tomb Raider și ai zone în care trebuie să explorezi, să te cațeri și în care trebuie să execuți tot felul de acrobații care mai de care mai spectaculoase. Astfel, alternezi momentele de acțiune cu cele de platforming și puzzle.

O poveste Star Wars pentru fani

Cum jocul este single player, era imperativ pentru Respawn Entertainment, studioul din spate, și Electronic Arts, publisherul, ca jocul să aibă o poveste captivantă și să țină ocupați gamerii. Povestea lui Jedi: Fallen Order este una care mi-a plăcut, demnă de canonul Star Wars, însă începe mult prea greu. Practic, joci cel puțin cinci-șase ore căutând indicii până când povestea începe să devină interesantă. Vei avea parte de câteva surprize și cred că Jedi: Fallen Order spune o poveste pe care fanii Star Wars o vor aprecia.

Nu pot să nu vorbesc și despre droid-ul BD-1 care-ți devine partener încă de la începutul jocului. Acesta nu numai că este o adiție plăcută din punctul de vedere al poveștii, dar este și foarte util, atât în zona de puzzle-uri, dar și în luptă. Pe scurt, BD-1, alături de BB-8 și R2D2, devine droidul meu favorit din universul Star Wars.

La nivel grafic, jocul arată bine, planetele și puzzle-urile sunt variate și nu te plictisești niciodată cu mediul înconjurător, chiar dacă unele zone le vei vizita de mai multe ori. Asta pentru că cei de la Respawn Entertainment au realizat povestea în așa fel încât este necesară revizitarea anumitor locuri. Din fericire, există unele scurtături și nu ești nevoit să mergi pe același traseu.

Luptele cu săbiile laser sunt spectaculoase. Mi-au plăcut foarte mult duelurile cu boșii și arată impresionant atât din punct de vedere grafic, cât și coregrafic și cinematic.

Star Wars Jedi: Fallen Order nu este un joc perfect și există câteva elemente frustrante, însă, după mult timp, avem parte de un joc în care toți fanii Star Wars își pot alimenta fantezia de a deveni Cavaleri Jedi.

Puncte forte

+ Poveste captivantă și personaje interesante

+ Sistem de combat satisfăcător

+ Puzzle-uri și hărți variate

Puncte slabe

- Povestea începe greu

- Luptele pot fi frustrante uneori