Lansarea jocului este marcată de o versiune de PC cu multe probleme și neoptimizată. Este mare păcat deoarece jocul este unul reușit care satisface fantezia fanilor Star Wars, dar este potrivit și pentru cei care doresc un joc action adventure distractiv.
Jocul este la patch-ul 3,5 și este destul de stabil, dar nu au fost rezolvate toate problemele. În acest moment pe un laptop cu Nvidia RTX 4070 și pe un desktop cu RTX 2080 Ti am înregistrat un FPS cuprins între 55 si 75, dar mai există căderi bruște de cadre, bug-uri grafice, texturi care apar dintr-o dată (pop-in), iar atunci când folosesc harta pentru a călătorii cu nava jocul merge execrabil la 15-20 FPS.
Ca să trag linie, jocul este într-o stare decentă, însă mai sunt lucruri de rezolvat. Din păcate, astfel de versiune de PC a jocurilor AAA nu mai sunt o excepție, ci o regulă: jocuri prost optimizate, jocuri care nu funcționează la fel de bine ca pe console.
O poveste cu teme mature
Jedi Survivor spune povestea lui Cal Kestis, protagonistul din anteriorul joc Jedi Fallen Order. Acțiunea are loc la câțiva ani distanță și-l vedem pe Cal cu o altă echipă luptând în continuare împotriva Imperiului Galactic. Din păcate, această misiune nu decurge grozav și Cal este nevoit să meargă pe planeta vechiului prieten Greez, deoarece el i-ar putea repara nava și nici nu ar fi arestat pe loc la aterizare.
Pe planeta Keboh acesta descoperă faptul că în urmă cu mult timp, Jedi au descoperit o metodă prin care să călătorească printr-o gaură neagră pentru a ajunge la o nouă planetă. Aceștia au fost forțați să o abandoneze. De ce? Ce s-a întâmplat? Asta trebuie să afle Cal Kestis. Nu doar din curiozitate, ci pentru că acea planetă ar putea servi drept refugiu pentru cei persecutați de Imperiul Galactic. Jocul nu se ferește de cel mai întunecat capitol din istoria Star Wars, dar are și umor pe alocuri.
Nu este o poveste despre lupta împotriva Imperiului, ci mai degrabă despre cum să faci față dominației acestuia, despre cum să te confrunți cu inutilitatea rebeliunii și să te întrebi pentru ce a mai rămas să lupți? Din păcate, aceste teme trec în plan secundar pe la mijlocul jocului, în timp ce Cal Kestis și echipa lui aleargă după un rău făcător cu un lightsaber roșu.
Gameplay - Jedi Survivor
Jedi Survivor ia toate elementele din Fallen Order și le îmbunătățește, în opinia mea. Luptele sunt mai dinamice, mai variate și ai mai multe opțiuni la dispoziție, lumile virtuale sunt mai mari și te invită la explorat, sunt mai mulți boși cu mecanici de gameplay diverse și destul de provocatoare și dificile, iar partea de platforming este mai complicată și mai interesantă.
Să le luăm pe rând. Pentru lupte ai la dispoziție mai multe moduri de utilizare a lightsaberului: poți folosi unul singur, unul și un pistol, două, unul cu două capete sau un lightsaber mare precum cel al lui Kylo Ren. Fiecare avantaje și dezavantaje, iar jucătorul poate alege doar două și trece de la unul la altul în luptă. Eu cred că două sunt cele mai puternice (dual welding și dual blade), însă oricare sunt viabile, mai ales dacă joci pe un nivel de dificultate mai redus.
Eu am jucat pe cel propus de dezvoltatori, Jedi Knight, și mi se pare că oferă o balanță bună între overpowered jedi și prea greu. Boși au atacuri speciale și puncte slabe și trebuie să le observi și să le înveți pentru a-i învinge, iar în alte situații, adversarii te pot copleșii ușor și te pot înfrânge dacă nu ești atent. Trebuie să-ți folosești toate abilitățile dacă vrei o luptă ușoară. Transformă un inamic într-un aliat pentru scurt timp, folosește-te de forță pentru împingere sau tragere, ferește-te și atacă.
Când îți ies toate acestea este incredibil de satisfăcător, dar au fost și ocazii în care nu am fost atent sau am fost prea încrezător și am luat bătaie. Interesant este că dezvoltatorii au introdus o setare numită slow mode prin care poți crește perioada în care să reacționezi la abilitățile devastatoare ale inamicilor. Îmi place deoarece e un mod prin care toată lumea poate să încerce jocul pe o dificultate precum Jedi Knight fără ca experiența să devină frustrantă.
Ca și Fallen Order, Survivor are elemente din genul dark souls, precum puncte de odihnă, iar atunci când le folosești toți inamicii din zonă reapar. Nu am înțeles niciodată de ce au ales să implementeze un astfel de sistem în jocul anterior și de ce l-au continuat sau aici. Nu are niciun sens din punct de vedere narativ și mă enervează chestia asta.
Fiecare creștere în nivel îți aduce puncte pe care le poți investi în abilități cu lightsaberul, cu forța sau poți să-ți faci personajul mai rezilient.
Jedi Survivor nu mai este limitat ca Fallen Order, dar nu este nici un joc open world, ci unul open region. Adică odată ce ajungi pe o planetă poți să o explorezi cum vrei și sunt diferite pasaje care duc în anumite locuri. Există și misiuni secundare pe care le poți îndeplini când dorești. Problema pe care am avut-o eu aici este faptul că unele locuri nu sunt accesibile deoarece nu ai încă abilitățile necesare, pe care le vei dobândi pe parcurs. Poți să ajungi într-un loc și să te chiunui 10 minute să treci, ca apoi să-ți dai seama că nu se poate trece mai departe decât cu abilitatea X, Y. De ce mai primim misiunile la momentul Z când îl putem face doar la momentul Y?
Explorarea îți aduce experiență și poți găsi și obiecte pentru personalizarea lui Cal (diferite haine, frizuri etc), dar și alte elemente precum datadisc-uri ce pot fi predate unui vânzător pentru beneficii care îmbunătățesc abilitățile personajului.
A doua mare componentă a jocului este partea de platforming sau ajungerea din locul A în B într-un mod cât mai spectaculos. Vei putea să mergi pe pereți, să sari și să faci tot felul de acrobații în medii foarte variate și originale. Fanii jocurilor de tip platforming chiar cred că vor fi fericiți cu ceea ce oferă Jedi Survivor.
Concluzie
Așadar, aș spune că la nivel de gameplay, jocul este unul foarte solid, distractiv, cu un nivel de dificultate bine balansat. Jocul arată bine, nu neapărat extraordinar sau next gen, dar locațiile sunt destul de variate, iar voice actingul este la înălțime, la fel și muzica. Jocul are ray tracing, dar nu l-am activat având în vedere performanța deficitară pe PC. Surprinzător nu are DLSS, ci doar FSR care pe modul Quality nu arată bine deloc și nici nu aduce un plus de performanță.
Jedi: Survivor este un joc mai mare și mai îndrăzneț decât predecesorul său. Acesta oferă un gameplay variat, distractiv și are o poveste cu teme serioase, deși se pierde pe la mijlocul jocului. Designul jocului este foarte bun, personajele interesante și ar trebui încercat de toți fanii Star Wars, dar și de gamerii care au o afinitate pentru jocuri de acțiune cu platforming precum Uncharted.