Compania Consulteam a publicat Studiul Salarial IT&C pentru 2016, privind piața serviciilor software și a tehnologiilor în România.

La ediția de anul acesta au participat 43 de companii cu puncte de lucru în Bucuresti, Cluj și alte orașe mari din țară. Rezultatele cuprind informații salariale detaliate pentru aproximativ 100 de posturi specifice IT&C, împărțite în 3 regiuni geografice – Bucuresti, Cluj, toată țara.

Conform rezultatelor, valoarea medie a procentelor de creșteri salariale bugetate pentru 2016, este de 6% - ușor mai mica fata de valoarea de anul trecut, de 7%. Valoarea creșterilor salariale acoperă valoarea inflației de 0,2%, tendință pe care o regăsim în aproape toate tarile din regiune.

La nivel regional, în afară de București și Cluj-Napoca, a crescut numărul companiilor de IT&C și în alte orașe, precum Timișoara, Brașov, Galați, Craiova, Târgu Mureș. Deși salariile încă diferă mult în Bucuresti față de orașele din provincie, tendința este de a se micșora această diferență. De exemplu, pentru o poziție de iOS Developer, salariul mediu în București este cu 9% mai mare decât salariul din celelalte orașe din restul țării.

Platforma de unde afli care sunt salariile din industria IT, un fel de Glassdoor de România

În urma analizei datelor salariale din București, dintre posturile de programatori, poziția de Java Developer este remunerată cel mai bine, cu un salariu net lunar între 1.300 – 1.750 euro, cu valori chiar mai mari în funcție de senioritate.

„Piața de IT este în mare efervescență în ultimii ani, iar România este un centru de dezvoltare și o piață încă foarte interesantă pentru investitorii în acest domeniu. Pachetele salariale și tot ceea ce înseamnă metode de motivare și atragere a candidaților din IT sunt complexe și avansează cu o viteza comparabilă cu cea a tehnologiilor – făcând viața specialiștilor în resurse umane cel puțin provocatoare. Nevoia de informații clare, corecte, relevante, cât și statistic valide este una extrem de presantă pentru acest tip de business, aceasta fiind și motivația dezvoltării acestui survey.” afirmă Oana Botolan Datki, SEE Managing Partner, Consulteam.