Dealroom.co a analizat peste 12.000 de companii europene care să aibă în componență cel puțin o femeie în echipa fondatoare. În baza informațiilor lor, avem o imagine mai clară asupra schimbărilor și tendințelor la nivel de capital, startup-uri și întreg ecosistem pentru femeile fondator și investitor din Europa.

Capital de risc

Startup-urile fondate și cofondate de femei însumează 9,6% din tot capitalul de risc strâns în Europa în 2023.

Totuși, în ultimii zece ani, ponderea investițiilor de tip venture alocate companiilor fondate de femei s-a dublat în Europa.

Cu toate acestea, în ciuda multor discuții și a diferitelor inițiative pentru a încuraja femeile în antreprenoriat, această cotă a stagnat acum. Cota a rămas în mare parte blocată în jurul valorii de 10% din 2017 până în prezent.

Decalajul este sesizabil și la ponderea numărului de runde ridicate de femei și ponderea investițiilor în totalitate. Mai exact, rundele strânse de startup-urile fondate de femei sunt mai mici și în faze incipiente.

De exemplu, în 2023, la companiile europene fondate de femei cele mai multe runde care au primit investițit au fost cele de pre-seed - 6100 de astfel de runde, seed - 2400 de runde, serie A- 1500 de runde, serie B - 511 de runde, serie C- 201 runde și investiții de peste 250 de milioane de euro, doar 71 de runde.

În 2023, 1007 companii europene fondate de femei au primit investiții de 5,9 miliarde euro, în scădere cu aproape 4 miliarde față de 2022, conform stateofgendiversity European Venture.

Situația pe țări a startup-urilor fondate de femei în toată Europa

Volumul și ponderea investițiilor pentru startup-uri fondate de femei variază foarte mult de la o țară la alta.

Țările unde s-au dus cele mai multe runde de investiții către startup-uri fondate de femei din totalul rundelor existente în perioada 2019-2023:

  • Islanda 18,5%
  • Portugalia 17,7%
  • Finlanda 16,9%
  • România 16,2%
  • Suedia 15,4%

Țările cu cea mai mare pondere a capitalului tip venture în startup-urile fondate de femei din totalul sumelor alocate investițiilor în startup-uri în țara respectivă, perioada 2019-2023.

  • Lituania 52,8% (2 runde mari în ultimii 5 ani strânse de startup-ul Vinted care a schimbat balanța la nivel de capital de risc în țară)
  • Finlanda 25,5%
  • Luxemburg 17,8%
  • Norvegia 13,8%
  • Spania 13,2%

România are doar 6,4% din totalul investițiilor alocate către startup-uri fondate de femei în perioada analizată de Dealroom, deși este în topul țărilor care au avut cele mai multe runde de investiții către startup-uri fondate de femei.

Dintre rundele de investiții cele mai mari din 2023, în România, start-up-urile care au un cofondator femeie sunt Digitail (11 milioane de dolari), Veridion (6 milioane de dolari) și Pluria (2 milioane de dolari).

Anul acesta, Filmchain (2,8 milioane de dolari), Genezio, (2 milioane de dolari) și Vestinda (75.000 de dolari) sunt startup-urile cu femei fondator care au atras atenția investitorilor în țara noastră.

Industriile care au atras atenția investitorilor în startup-urile fondate de femei sunt zona health (17,2%), apoi software enterprise (11,5%), fintech (8,5%), food 8%) și energy (6,1%).

Unicornii femeilor

În prezent, există peste 35 de unicorni europeni fondați de femei - aproape la fel de mulți ca întregul companiilor tip unicorn din Europa indexați la sfârșitul anului 2013 (41).

Companiile unicorn fondate de femei au avut un început lent, în 2013 existând trei astfel de startup-uri, cinci ani mai târziu numărul lor fiind de patru ori mai mare. Creșterea s-a menținut până în 2022, iar acum pare o stagnare la nivel de noi unicorni la feminin.

Marea Britanie este țara cu cei mai mulți unicorni fondați de femei, 15 la număr, urmată de Germania cu 5 unicorni și apoi Spania, Italia și Suedia la egalitate cu 3 unicorni. Lituania este țara cu un raport impresionant, de unde din 3 unicorni, unul are fondatori femei.

Cele mai recente date ale Statista, arată că procentul startup-urilor din întreaga lume care au în echipa de fondatori cel puțin o femeie, a ajuns la 20%, ponderea startp-urilor care au cel puțin o femeie în echipa de fondatori dublându-se din 2009 până în 2019.

La nivel european, regiunea Europei Centrale și de Est are cel mai mare procent de fondatoare de startup.

2023 a venit cu un record pentru startup-urile fondate de femei în Europa. Pentru prima oară în istorie, startup-urile fondate de femei au depășit proporția din valoarea totală a tranzacțiilor și numărul de tranzacții pe care le-au reprezentat în toate rundele de finanțare pe continent, ajungând la 20,5% din valoarea totală a tranzacțiilor generate de startup-uri – cu 5,2% mai mult decât anul precedent – și 25,8% din numărul total de tranzacții, conform pitchbook.

Deși cifrele cresc, atât la nivel de companii fondate de femei, cât și la succesul acestora și la nivelul investițiilor, ecosistemul startup-urilor cu femei fondator mai are câteva provocări pentru a trece peste acel prag de 10% al totalului investițiilor de tip venture care merg către startup-urile fondate de femei.