Eu am făcut, cu siguranță, la mai multe materii. Fie pentru că nu înțelegeam bine ce mi se preda (de exemplu la fizică), fie pentru a mă pregăti temeinic pentru admiterea la facultate (la engleză aici). Și mai știu că era destul de dificil de găsit un alt profesor, decât cel de la clasă, care să-mi explice mai bine niște concepte.

Echipa meditatii.ro vine să democratizeze accesul la profesorii meditatori potriviți și să ajute elevii să aibă alături omenii care-i pot pregăti cel mai bine, indiferent de locul în care s-ar afla.

În esență, meditatii.ro este un marketplace în care un elev sau student poate căuta singur un profesor. În modul premium, profesorii sunt recrutați, testați și aprobați în mod automat.

Despre drumul echipei meditatii.ro spre a ajunge pe locul 2 în magazinul de aplicații al Google în mai puțin de un an, dezvoltarea platformei și scalarea conceptului la nivel internațional am aflat mai multe detalii din startup pitch-ul susținut de Alex Băraru, cofondator meditatii.ro.

1. Echipa de fondatori și motivația lansării startup-ului meditatii.ro.

Meditatii.ro una dintre platformele noastre, alături de InfoNow.ro, platforma cu care am pornit în 2020, la o lună după ce s-a instaurat pandemia în România. La momentul respectiv, noi, actualii co-fondatori (Susciuc Anastasia, Băraru Alex și Colța Paul), am sesizat o problemă cu privire la contextul meditațiilor în țară, și anume dificultatea cu care îți poți găsi în mediul online un profesor.

Astfel, noi selectăm doar cei mai buni profesori din țară și oferim sprijin în căutarea unui meditator. Motivația noastră este una personală, toți venind din orașe mici în cadrul cărora ne-a fost dificil să ne găsim un îndrumător potrivit pentru scopurile noastre.

Am fost nevoiți să facem naveta în orașe universitare pentru a ne putea pregăti pentru admiterea la facultate, ceea ce era obositor, consuma mult timp și resurse financiare.

Un an mai târziu și 3 platforme ridicate de la 0 (InfoNow.ro, MateNow.ro si BioNow.ro), Meditatii.ro apare în portofoliul nostru și începem să-l dezvoltăm. În doar 7 luni am ajuns pe locul 2 pe Google, în mod organic.

2. Principala problemă identificată în piață și pe care vreți să o rezolvați.

Principala problemă identificată în piață este nevoia unui profesor meditator sau mentor pentru orice activitate, de la cea școlară până la vocațională.

Peste 1 din 3 elevi din România fac meditații la cel puțin o materie de-a lungul parcursului lor educațional, iar noi am intrat pe piață pentru a îndruma elevii în acest proces, liberalizând piața din România.

Prin platformele noastre ai opțiunea de a găsi profesori meditatori din întreaga țară, dar și să ai parte de consultanță în găsirea acestora, noi oferind garanția profesionalismului profesorului.

3. Stadiul în care se află platforma în momentul de față și care sunt planurile pentru 2022.

În acest moment, avem în jur de 25.000 de vizitatori lunar și o bază de date de circa 10.000 de utilizatori înregistrați.

Planurile pentru 2022, deși se termină în curând, sunt de a defini business development-ul pe următorii doi ani, căutăm să ridicăm o investiție, de a dezvolta strategia de creștere a afacerii și marketing pentru 2023, cât și finalizarea unor parteneriate importante care ne vor crește impactul din următorul an.

4. Ce investiții inițiale pentru lansare au fost necesare și investiții căutate/primite extern în momentul de față?

Investițiile inițiale au fost făcute în mod predominant către dezvoltarea tehnică a platformelor, reușind să ajungem la rezultatele de astăzi doar cu aceste direcții de investiții, neavând un buget de marketing, iar utilizatorii venind prin recomandări sau organic.

Toate resursele financiare de care am dispus au fost din propriile economii și sume alocate de familie și susținătorii apropiați.

5. Concurența reală din piață în momentul de față și ce face meditatii.ro diferit de alte platforme existente acum?

Concurența reală din piață este reprezentată de centrele de meditații, însă care oferă prea puțină flexibilitate când vine vorba de orar, dar și de prețuri. Alte platforme similare din piață pun accentul doar pe o parte a clienților lor, fie pe profesori, fie pe elevi.

Noi, însă, pe lângă faptul că oferim o atenție deosebită oricărui utilizator înregistrat, prin apelarea și comunicarea cu fiecare elev și părinte, suntem alături și de profesorii meditatori care vor să-și dezvolte strategii de promovare sau să învețe cum funcționează piața meditațiilor.

InfoNow.ro cuprinde toate ustensilele necesare pentru a ține o meditație online de succes. Credem că rezultatele noastre vorbesc de la sine: peste 95% din elevii care s-au pregatit cu ajutorul nostru și-au atins scopul (fie promovarea Bacalaureatului, fie admiterea la facultatea pe care și-o doreau).

Meditatii.ro, împreună cu platformele specializate Now (InfoNow.ro, MateNow.ro, BioNow.ro) este simplu, cea mai deșteaptă soluție de meditatii din România în acest moment, prin sistemul de atribuire de profesori meditatori dezvoltat de noi, alături de grija echipei noastre care consiliază și are grijă ca tot procesul educațional să fie accesibil, comod și cu rezultate așteptate.

6. Dacă ar fi să explicați unei bunici startup-ul vostru, cum ați face asta în câteva rânduri?

”Bunico, știi cum se ducea mama la profesoara de matematică și făcea pregatire pentru facultate? Gândește-te că dacă existam pe vremea ta cu Meditatii.ro, mama putea face meditații cu orice profesor din țară, să-l vadă pe telefon și în continuare să ia examenul, cu o cheltuială mult mai mică din partea ta.”

7. Cel mai dificil aspect în a lansa și construi un startup în România?

În afara taxelor ridicate la salariile angajaților (bugetul într-un early stage startup fiind limitat), o problemă de care ne lovim zilnic este reticența oamenilor în folosirea soluțiillor digitale. Totuși, observăm un progres de la intrarea noastră în această piață, ceea ce este îmbucurător.

8. Unde va fi startup-ul în 2024? Care sunt milestone-urile pe care vreți să le atingeți?

Până la sfârșitul anului 2024 ne propunem să devenim lideri în piața educațională a meditațiilor, 2023 fiind un an decisiv în acest proces. Urmează colaborări importante și parteneriate ce ne vor permite să lărgim categoriile de clienți pe care le targetăm deja, astfel că nu vom fi doar un marketplace de studenți și profesori, ci și un formator/consilier al acestora.

Țintim să ne extindem în alte două țări și să adaptăm modelul nostru de business în piețe din afara României.

9. Cea mai grea întrebare pe care v-ați pune-o voi într-un interviu către … voi?

"De ce ar trebui sa folosim noi, părinții, o soluție găsită de trei 'copii' pentru copiii noștri?"

Răspunsul scurt este pentru că știm foarte bine ipostaza de elev. Știm cum se simte ca și elev să fii descurajat, să ai nevoie de un profesor răbdător, care să te asculte și să fie atent la progresul tău.

Am observat și învățat de la părinți ce dorință puternică este a oferi copiilor tăi un mentor și a-i ajuta să își atingă potențialul lor. Astfel, am adunat studenți olimpici din întreaga țară, dar și profesori experimentați, pentru a putea găsi meditatorul perfect pentru oricine.

10. Un sfat pentru fondatorii de startup-uri din România din experiența voastră.

Să își valideze ideea de business și să iasă în piață pe cât de repede posibil. Noi am crescut cel mai mult vorbind cu clienții noștri și învățând de la ei.

E foarte important să cauți îndrumare, noi am găsit în cadrul acceleratoarelor din țară acces la orice informație necesară pentru a începe un start-up de succes.