Liki24 este o platformă de ecommerce din Ucraina specializată în livrări rapide de medicamente. În 2020 au primit 5 milioane de dolari investiție de la Horizon Capital pentru expansiunea europeană și au ajuns pe piețele din Polonia, România și Ungaria. La noi în țară sunt prezenți prin liki24.ro, un marketplace de unde poți să găsești medicamente fără rețetă și să le achiziționezi rapid, în doar câteva ore.

Startup-ul a fost lansat în 2017 pe piața din Ucraina, iar în primii 3 ani de activitate a reușit să conecteze peste 5.000 de farmacii și să aibă peste 500.000 de comenzi. În timpul pandemiei de Covid-19, în primele luni de lockdown, au fost unii dintre antreprenorii care au jucat un rol crucial în livrarea de medicamente către persoanele care aveau nevoie și care nu puteau ieși din casă, fiind numiți de către Sifted unul dintre startup-urile care i-au ajutat cel mai mult pe oameni.

start-up.ro a discutat cu echipa Liki24, mare parte încă în Ucraina, despre ce fac ca să-i ajute pe ucraineni în momentele acestea teribile, dar și despre planurile lor din România, piețele externe fiind esențiale astăzi pentru continuitatea business-ului.

Cum se descurcă startup-ul după invazia rusească

Anton Avrinsky, CEO-ul companiei, spune că în prima fază a invaziei rusești prioritatea a fost siguranța staff-ului, dar și oferirea unei soluții prin care oamenii să știe ce farmacii sunt încă operaționale în Ucraina.

„În primele zile am colaborat cu majoritatea lanțurilor de farmacii, cu Ministerul Digitalizării din Ucraina și cu serviciile medicale din țară. Am făcut o hartă unde oamenii pot vedea ce farmacii operează. 1,5 milioane de ucraineni au folosit-o în primele 10 zile, iar harta este actualizată în timp real”, spune Avrinsky pentru start-up.ro.

A doua direcție esențială pe care au avut-o cei de la Liki24 a fost să ofere informații despre stocurile de medicamente din farmacii. „Suntem integrați cu majoritatea farmaciilor din Ucraina. Pe Liki24.com avem peste 6.000 de farmacii și stocurile acestora”, mai spune Anton Avrinsky.

De asemenea, cei de la Liki24 au lucrat și pentru a putea să livreze medicamentele critice pentru oameni, alături de voluntari care s-au alăturat inițiativei. În total au avut deja mii de livrări și au fost nevoiți să deschidă un nou centru logistic la Hmelnîțkîi, în apropiere de Ternopil și Liov, în vestul Ucrainei, pentru a putea să livreze medicamentele, dar să se protejeze din calea rachetelor rusești. „Am reușit să îl pornit pe 10 martie și să livrăm în toată Ucraina cu ajutorul Nova Poshta și UkrPoshta”, spune Avrinsky.

El menționează, întrebat de impactul asupra afacerii, că toate veniturile din Ucraina s-au oprit odată cu începerea războiului. „Până pe 24 februarie aveam un record istoric în venituri și comenzi. Urma să avem o lună cu 10-15% mai bună decât în ianuarie, care fusese recordul anterior. Totul a fost bine, iar într-o singură a zi a devenit foarte rău. Acum ne concdentrăm pe ceea ce putem să facem și să menținem farmaciile și livrările esențiale disponibile”, spune acesta.

Toate acestea lucruri au fost făcute în timp ce departamentul de HR al companiei se asigura că toți angajații sunt în siguranță, iar cei care au părăsit țara au putut să o facă.

„I-am ajutat pe angajații noștri să părăsească țara, să aibă locuri unde să stea în alte regiuni ale Ucrainei sau în străinătate. O mare parte din noi suntem în Ucraina pentru că avem operațiuni aici și misiunea noastră e să-i ajutăm pe oameni să găsească medicamentele esențiale. Din acest motiv suntem încă aici”, spune Olha Herus, șefa departamentului de resurse umane din Liki24.

Liki24 în România

Marketplace-ul care conectează farmacii și care pune la dispoziția oamenilor cele mai bune oferte pentru medicamente funcționează și în România de la finalul lui 2021. Liki24.ro a făcut parte din planul de expansiune europeană a companiei, iar acum poate fi una dintre puținele surse de venit ale companiei.

„Piața arată că cererea e mare. Am investit mult în divizia noastră din România și continuăm să o facem. Vrem să adăugăm noi servicii, să creștem aria de livrare și să dezvoltăm soluții de colaborare cu asiguratori locali, servicii de telemedicină și companii farmaceutice”, spune Taras Potichnyi, vicepreședinte pentru extindere la Liki24.

„Nu s-a schimbat nimic în România, planificăm în continuare să creștem. Piața are nevoie de un serviciu ca al nostru. Vrem să aducem mai multe produse, mai multe companii și să ajungem la clienți”, spune Country Managerul pentru România, Natalia Dina.

În România, Liki24.ro oferă livrare prin curier în București și Constanța, livrare gratuită pentru comenzi de peste 90 de lei și livrare prin poștă în toată România. Dar planul e să aducă serviciul local la nivelul la care era în Ucraina, unde Liki24 funcționa ca un fel de Glovo pentru medicamente, cu livrare foarte rapidă. „Vrem să implementăm rapid servicii din alte piețe, cum ar fi livrarea rapidă în maximum o oră din momentul comenzii”, spune Natalia Dina, Country Manager pentru Liki24.ro.

În momentul de față Liki24 urmărește să aducă mai multe lanțuri de farmacii în cadrul marketplace-ului său.