Soluţia software dezvoltată, numită OncoAbstrakt, realizează structurarea automată a datelor medicale și permite medicilor și spitalelor să acceseze elemente cheie din dosarele electronice ale pacienților, facilitând în principal analiza, dar și practica medicală.

Oncochain a demarat implementarea proiectului „Oncochain - Innovative data management solution enhancing the future personalized cancer care“ în februrarie 2023, fiind un proiect co-finanțat în cadrul programului „SME Growth Romania - Support for Startups”, încheiat cu fondul Innovation Norway în calitate de operator al programului.

Obiectivul general al investiției în acest proiect este de a accelera dezvoltarea soluției software prin integrarea unor tehnologii de ultimă generație:

  • dezvoltarea platformei de date din practica clinică curentă (real-world data) de oncologie cu noi algoritmi de machine learning (ML);
  • dezvoltarea de soluții software de recunoaștere optică a caracterelor (OCR) pentru extragerea datelor din documente medicale tipărite;
  • dezvoltarea de soluții software de procesare a limbajului natural (NLP) dedicate limbii române.

De asemenea, Oncochain a început și integrarea celei mai noi tehnologii de inteligență artificială, modelul GPT, pentru managementul documentelor și datelor medicale în spitale și clinici.

Sistemul GPT este reantrenat intern de Oncochain astfel încât să dezvolte expertiza medicală necesară pentru optimizarea și extragerea informațiilor-cheie din documente medicale în limba română, asigurând un flow de date structurat către bazele de date operaționale ale instituțiilor medicale.

Noul produs creează astfel infrastructura digitală necesară pentru susținerea cercetării medicale de cel mai înalt nivel. Medicii și cadrele universitare vor putea să realizeze studii clinice retrospective și prospective pe o bază de date semnificativă ca mărime și deja structurată după ultimele clasificări internaționale.

Fondurile oferite de Innovation Norway pentru proiectul „Oncochain - Innovative data management solution enhancing the future personalized cancer care“ sunt parte a programului Dezvoltarea IMM-urilor în România – Sprijin pentru Start-up-uri, susţinut de Guvernul Norvegiei.