Compania se numără printre cele 75 de startup-uri europene inovatoare care vor primi sprijin financiar în valoare de 400 de milioane de euro sub formă de granturi și investiții de capital din partea acceleratorului Consiliului European pentru Inovare (EIC). AMSIMCEL este un absolvent al programului de accelerare Techcelerator & Investment Readiness. Techcelerator a asistat procesul de aplicare la Fondul EIC.

Companiile au fost selectate în urma unui proces extrem de competitiv, în cadrul căruia 232 de companii au fost intervievate de jurii de investitori și antreprenori cu experiență, dintr-un total de peste 1000 de aplicații.

Ce face startup-ul Amsimcel?

AMSIMCEL este un startup de tehnologie deeptech care dezvoltă platforma de ultimă generație pentru verificarea cipurilor de ultimă generație, fondată în 2017 în România de Cătălin Țugui (38 de ani), Co-Fondator, CEO & Physical Design Verification Engineer, Emanuel Dogaru (35 de ani), Co-Fondator & CTO și Gabriel Donici (38 de ani), Co-Fondator & Advisor. Anca Marcu (35 de ani), CFO, expert financiar certificat ACCA, cu experiență executivă anterioară în start-up-uri și în domeniul bancar, a jucat un rol cheie în procesul de depunere a cererii de finanțare.

Compania este specializată în calcul de înaltă performanță pentru accelerarea proiectării circuitelor integrate, deep learning și verificarea sistemelor complexe - propune hyperPV - primul software de verificare fizică rulând pe unități de procesare grafică (GPU). În centrul framework-ului se află hyperDRC, un motor DRC de calcul de înaltă performanță care permite accelerarea fără precedent a verificării fizice. Valorificând capacitățile masive de calcul paralel ale unităților de procesare grafică moderne de uz general (GPGPU), algoritmurile brevetate de companie oferă rezultate rapide (de până la 20 de ori mai rapide decât cele ale principalilor concurenți) și realizează o scalabilitate aproape liniară pentru 100 de noduri GPU. Motorul hyperDRC este expus prin intermediul unei platforme Software-as-a-Service (SaaS), hyperCloud, care oferă o interfață curată și personalizabilă ce permite integrarea perfectă cu fluxurile de lucru existente și personalizarea ușoară a seturilor de execuție.

Acceleratorul EIC este unul dintre cele mai competitive programe de finanțare la nivel european, unde rata de succes este de 8,1%, iar primele 3 locuri în atragerea de fonduri sunt ocupate de Franța, Germania și Israel, țări cu tradiție în domeniul inovării și dezvoltării tehnologice. Companiile selectate au o largă răspândire geografică, acoperind 21 de țări, iar 20% dintre acestea au femei la conducere. În plus, cea mai recentă rundă de candidaturi pentru acceleratorul EIC s-a încheiat la 5 octombrie, iar alte 1092 de companii au depus propuneri complete.

În majoritatea cazurilor, companiile primesc finanțarea nerambursabilă în următoarele două-trei luni, în timp ce primele decizii de investiții vor fi luate anul viitor. Cererile care îndeplinesc toate criteriile în etapa de evaluare la distanță și care sunt evaluate pozitiv de către juriul EIC, dar nu sunt recomandate pentru finanțare, vor primi un sigiliu de excelență pentru a le ajuta să găsească surse alternative de finanțare.

Finanțare mixtă de 4,8 milioane de euro prin Acceleratorul EIC

În următorii trei ani, AMSIMCEL se va extinde printr-o finanțare EIC totală de 2,5 milioane EUR sub formă de grant + 1,1 milioane EUR sub formă de capital propriu, cofinanțată de o rundă suplimentară de investiții de 1,2 milioane EUR susținută de investitori existenți și noi.

Finanțarea va fi utilizată pentru dezvoltarea companiei, finalizarea dezvoltării produsului, comercializarea, si îmbunătățirea comercială și extinderea pieței.

"Finanțarea HyperPV de către Consiliul European pentru Inovare, unul dintre cele mai competitive acceleratoare din Europa, reprezintă o recunoaștere a inovației propuse de Amsimcel. HyperPV va consolida ecosistemul european al semiconductorilor, aducând soluția optimă atât de necesară și rezolvând blocajele din fluxurile existente de proiectare a cipurilor. Am făcut primul pas pentru a pune România pe harta EDA globală, deoarece companiile globale vor beneficia de această soluție pentru a-și accelera producția de cipuri și pentru a lansa rapid pe piață noi produse electronice" a declarat Cătălin Țugui Co-Fondator & CEO, AMSIMCEL.

AMSIMCEL este absolvent al Techcelerator & Nvidia Inception, având ca investitori actuali Techcelerator & GapMinder VC, TechAngels Romania, Plug and Play Tech Center și fiind susținut de investitori israelieni de tip angel, de la care start-up-ul a obținut anterior o finanțare Pre-Seed de 500K euro.

"Am avut plăcerea de a lucra cu AMSIMCEL din 2019 în cadrul accelerării noastre deep tech și, de asemenea, în programul Investment Readiness în vara anului 2022, îmbunătățind aplicația lor la EIC Accelerator. Motorul lor unic de calcul de înaltă performanță DRC aplicat in automatizarea proiectării electronice (EDA) a proceselor de fabricare a cipurilor schimbă paradigma, scăzând cu 70% timpul de testare în comparație cu modul tradițional în care lucrează acum producătorii de cipuri la nivel mondial. AMSIMCEL este, de asemenea, încă o lovitură pentru ecosistemul românesc de start-up-uri, după .lumen, dovedind că România este o sursă consistentă de întreprinderi de tehnologie deep tech", declară Cristian Dascalu, Managing Partner, Techcelerator & EIC Ambassador in Romania & SEE.

În decembrie 2021,.lumen, care a creat primii ochelari concepuți pentru a ajuta mobilitatea nevăzătorilor, a câștigat primul grant din partea acceleratorului Consiliului European pentru Inovare (EIC), de 9M Euro.