Smilecloud a fost înființat în 2016 de către o echipă mixtă de specialiști din medicina dentară (Florin și Ioan Cofar din cadrul clinicii Dentcof, Timișoara, Eric Van Dooren - Antwerp, Belgia) și specialiști în IT (Florin Sârghe, Cristian Diaconescu, Mihai Simonia).

În 2019, platforma a fost lansată public și a captat în scurt timp interesul comunității stomatologice internaționale.

Tehnologia patentată dezvoltată de către startup-ul timișorean folosește Inteligența Artificială, algoritmi și librării biometrice, pentru a eficientiza procesul de design al zâmbetului.

De asemenea, platforma oferă o abordare modernă, centralizată de colaborare care permite specialiștilor să aibă acces în timp real la cazurile pe care le tratează, să vizualizeze date dentare specifice și să comunice folosind doar un simplu browser, facilitând munca interdisciplinară în contextul digitalizării industriei.

În mai puțin de 3 ani, în cadrul platformei au fost planificate peste 180000 de cazuri, înregistrându-se o creștere susținută, semnificativă de la an la an.

Luna aceasta, Smilecloud a încheiat un important parteneriat strategic cu Straumann Group, lider mondial în soluții de implantologie, urmând să dezvolte soluții integrate în stomatologia digitală. În cadrul aceluiași parteneriat, Straumann devine investitor minoritar, achiziționând 30% din Smilecloud.