Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, parteneriatul fiind realizat în cadrul programului „OcroTim”, care are ca scop modernizarea sistemului medical din județ, scriu jurnaliștii G4Media.

Astfel, timp de 6 luni, spitalele din județ vor beneficia de un soft pentru identificarea a 17 patologii ale aparatului respirator, inclusiv în cazul pacienților cu Covid-19. Soft-ul folosește inteligența artificială și este dezvoltat de startup-ul XVision.

Aplicația dezvoltată de XVision este prima de acest tip din România. Aceasta a fost implementată pentru prima oară în cadrul spitalului Județean de Urgență din Timișoara unde ajută medicii să analizeze până la 200 de radiografii pulmonare/zi, cu 20% mai multe decât în trecut.

La acest moment, aplicația generează date aferente exclusiv zonei toracale folosind ca informație de bază radiografii digitale. În prezent echipa lucrează la dezvoltarea de noi algormitmi ce vor putea interpreta CT-uri toracice și craniene.

Mai multe detalii despre cum platforma XVision poate fi folosită în evaluarea radiografiilor pacienților suspecți de COVID-19 sunt disponibile aici.

XVision folosește algoritmi de inteligență artificială pentru analiza radiografiilor pulmonare. În prezent, programul este implementat în mai multe spitale din țară, ajutând cu succes radiologii în procesul de analiză imagistică.