Programul InnoStars Awards, programul competițional și de instruire European Health Catapult și programul HeadStart Funding, dedicat inovatorilor din domeniul sănătății care vor să își transforme ideile inovatoare în soluții comercializabile, și-au ales startup-urile care vor participa la edițiile din acest an.

La cele 3 competiții au aplicat 188 de startup-uri din Europa, inclusiv din România. Dintre acestea 8 + 6 au fost selectate pentru finala din toamnă, iar 25 de startup-uri au început cursuri de formare la Incubatorul Instituto Pedro Nunes (IPN) din Coimbra (Portugalia), considerat unul dintre cele mai bune incubatoare din lume. Totodată, cele mai bune 5 echipe au fost selectate dintre startup-uri aflate încă în stadiul de idee.

În cadrul programului de formare Inno Starts al EIT Health au fost selectate 25 de echipe, iar pe lista produselor pe care acestea le fac se numără de la un dispozitiv care poate detecta boala Parkinson până la un echipament de îmbrăcăminte care captează biosemnale.

Echipe care provin din Albania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia și Portugalia au fost selectate din rândul întreprinderilor mici și foarte mici, companiilor de tip spin-offs și startup-urilor care au deja un prototip sau un MVP (minimum viable product).

Acestea participă la un bootcamp organizat de Incubatorul Instituto Pedro Nunes (INS), considerat unul dintre cele mai bune incubatoare din lume, pentru a-și dezvolta abilitățile antreprenoriale și de susținere a proiectului.

Prima etapă a avut loc în luna iulie, iar cea de a doua etapă se va desfășura în septembrie și se va concentra pe formarea abilităților de susținere a proiectului și de încadrarea pe piață. Instructorii de la Incubatorul IPN lucrează cu startup-urile selectate pentru a le pregăti pentru susținerea proiectului final care va avea loc în noiembrie, în Budapesta.

Echipele care se vor poziționa pe primele trei poziții câștigă un total de 60.000 euro. Premiul pentru echipa de pe primul loc este în valoare de 25.000 euro, cel de-al doilea premiu valorează 20.000 euro, iar echipa de pe locul trei primește un total de 15.000 euro pentru posibilitatea de a-și dezvolta MVP-ul sau prototipul.

8 startup-uri au fost selectate pentru HeadStart Funding

InEye, NU-RISE, NeuroPsyCAD, și CMPI din Portugalia, Heartwatch, BiomimX, și Stethotelephone, din Italia, și Koatum, din Letonia sunt cele 8 echipe selectate pentru HeadStart Funding.

Programul sprijină companiile aflate în stadiul de startup și IMM-urile în parcurgerea etapelor necesare pătrunderii pe piață și scurtării timpului necesar introducerii pe piață a produselor și serviciilor inovatoare și crește posibilitatea de a atrage investiții private suplimentare.

Marco Nemov, CEO-ul unuia dintre startup-urile selectate, susține că este încântat să continue alături de EIT Health, deoarece succesul pe care l-a avut anul trecut, când a fost selectat pentru un premiu InnoStars, a adus companiei sale legături foarte bune în industrie. Acum, Marco Nemov așteaptă programul de mentorat pentru a-și dezvolta afacerea și pentru a-și spori vizibililtatea în industrie și în fața investitorilor. Startup-ul pe care acesta în reprezintă, Stethotelephone, a dezvoltat un dispozitiv suplimentar stetoscoapelor care furnizează în timp real o amplificare și flitrare de 40 de ori mai mare a auscultării.

6 startup-uri alese pentru semifinalele competiției European Health Catapult

Cele șase startup-uri din domeniul sănătății au fost alese de EIT Health pentru semifinalele programului European Health Catapult din categorii precum Biotech, MedTech și Digital Health. Baza de dezvoltare a acestor startup-uri variază de la medicamente noi care au o acțiune multiplă pentru tratarea bolii Parkinson sau a altor boli cerebrale majore, prin produse medicale injectabile pentru Investigația prin Rezonanță Magnetică (RMN) în biotehnologie; de la instrumente digitale moderne care pot fi utilizate pentru tulburările de dezvoltare și cele neurocognitive, precum Autismul sau Alzheimerul, până la inteligență artificială folosită pentru a identifica semnele bolilor neurodegenerative în scanările cerebrale convenționale din domeniul sănătății digitale și în scanările cost-eficiente de tip PET și la stenturi ureterale biodegradabile care reduc costurile cu până la 60% și ajută la evitarea apariției infecțiilor bacteriene.

Aceste startup-uri beneficiază de programe de instruire de calitate superioară pentru modelarea planurilor de afaceri, negocierea tranzacțiilor, formarea abilităților de prezentare și susținere a afacerii, dar și posibilitatea de a atrage investitori de top.

Programul va continua cu două cursuri, unul organizat de EIT Health, care vizează pregătirea echipelor pentru Summit-ul EIT Health care va avea loc în luna decembrie, la Lodz, și al doilea care va fi organizat de Inno Starts, la Lisabona, și va pregăti echipele pentru evenimentul final InnoStars din luna Noiembrie.

Cele mai bune 5 idei pot merge în etape suplimentare

Una dintre cele 5 idei care se află în competiție vine cu un dispozitiv de tip Point-of-Care-Testing (POCT) care poate detecta prezența virusului E coli în probele de urină. Dispozitivul este prezentat sub forma unei capsule ingerabile care conține un cip sub-milimetric care poate scana și cartografia suprafața colonului pentru a detecta polipii colorectali. Alte idei aflate în competiție care au șanse de câștig vin cu dispozitive precum: ceștile menstruale cu un biosensor atașat pentru detectarea celor mai frecvente antigene a cancerului de sân, o tehnologie care poate fi utilizată pentru a identifica noi biomarkeri pentru o mai bună diagnosticare a cancerului și a bolilor autoimune, dar și un joc educativ pentru copiii care suferă de diabet zaharat de tip 1 cu ajutorul căruia ei pot învăța cum să își gestioneze boala.

EIT Health – susținută de Comisia Europeană și Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) - este una dintre cele mai mari inițiative din domeniul sănătății din lume. Scopul proiectului este acela de a dezvolta în mod durabil bazele domeniului sănătății și de a promova viitoarele condiții pentru o viață mai sănătoasă și pentru bunăstarea oamenilor din întreaga Europă.

Cu un buget de 2 miliarde de euro în următorul deceniu, EIT Health va investi în mod special în cele mai mari talente antreprenoriale și minți creatoare ale Europei, pentru a încuraja dezvoltarea și comercializarea soluțiilor inteligente de produse și servicii din sectorul sănătății, abordând provocările impuse de schimbările demografice și îmbătrânirea societăților.