Platforma de investiții SeedBlink a realizat o analiză a verticale de artificial intelligence în momentul de față și trendurile din această zonă. Puteți citi varianta completă pe blogul Seedblink aici.

Inteligența artificială (AI) este capacitatea unui sistem digital să facă acțiuni care sunt conectate și care în mod normal ar fi făcute de oameni. Conform unui raport PwC, inteligență artificială va duce la o creștere a PIB-ului global cu 14% până în 2030. De asemenea, 45% din creșterile economice de până în 2030 vor veni de la îmbunătățirea produselor și stimularea consumului, care vor fi ajutate de către AI.

În momentul de față există trei tipuri de startup-uri AI pe piață.

Core AI - companii care sunt concentrate pe crearea de inteligențe artificiale pentru data modelling, data scrubbing sau cleaning

Application AI - companii care sunt orientate către diferite industrii și care se concentrează pe task-uri specifice prin folosirea de inteligență artificială. Exemple în această zonă ar putea fi analiza și înțelegerea textelor, imaginilor sau clipurilor, dar și chatboți.

Indystry AI - companii care aplică tehnologia în probleme specifice unor verticale. Pot fi recunoscute pentru că sunt descrise de obicei ca „AI for... ”.

Adopția AI-ului a crescut la 57% conform unui studiu realizat de McKinsey. Astfel, inteligența artificială este folosită pentru îmbunătățirea produselor, automatizare și eficientizarea cheltuielilor companiilor.

De asemenea, un raport Atomico arată că firmele europene de deep tech au ridicat investiții de 20 de miliarde de dolari în perioada ianuarie-septembrie 2021, dublu față de 2020. În plus, un raport al Angular Ventures arată că startup-urile enterprise și deep tech reprezintă 67% din startup-urile în care s-a investit anul trecut.

Despre poveștile de succes ale startup-urilor AI din Europa poți citi pe blogul Seedblink. Tot acolo vei găsi și o listă cu fonduri care se uită spre acest tip de startup-uri.