Startup Wise Guys (SWG), unul dintre cele mai mari acceleratoare și fonduri de investiție din Europa, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), anunță lansarea unui nou accelerator pentru startup-uri destinat zonei fintech.

Startup-urile interesate de accelerator pot aplica online aici: https://startupwiseguys.com/fintech/.

Până la 10 startup-uri selectate vor primi investiții de până la 90 000 EUR, cu posibilitatea de a primi o altă investiție ulterior. Startup-urile selectate vor lucra cu echipa SWG, cu experți fintech precum și cu reprezentanți ai BERD, timp de 5 luni, într-un accelerator intensiv.

Programul și investiția vizează un spectru larg de verticale financiare, cum ar fi proptech, insurtech, analytics, regtech și securitate cibernetică.

Domeniul investițiilor cu capital de risc este în continuă creștere în România, volumul total al tranzacțiilor depășind în 2021 pragul de 100 de milioane de euro pentru prima dată. Datorită recentelor evaluări de tip unicorn pentru startup-urile FintechOS și Elrond, interesul pentru cultura startup-urilor ce activează în acest domeniu este în continuă creștere.

Asemenea efectului Skype care a dus la un val de inovații în zona startup-urilor din Estonia, România este pregătită să devină un jucător global. Startup Wise Guys își continuă concentrarea asupra investițiilor cu impact în piețele emergente și defavorizate, iar BERD își continuă misiunea de a sprijini noile dezvoltări în CEE.

Programul fintech al SWG din București va fi condus de expertul InsurTech Juan Alonso-Villalobos (Spania) și fondatorul de startup/consultantul de business Răzvan Suta (România), cu sprijinul mai multor veterani fintech, precum Omer Unsal (Turcia) și Jevgenijs Kazanins (Letonia).

Programul de accelerare va urmări identificarea product-market fit, strategiilor de vânzări și internaționalizare, creșterea companiei și a echipelor, scalare, dezvoltare de produs și strângerea de fonduri. Startup-urile selectate vor participa la o combinație de module online și în persoană, sesiuni de sprint și mentorat 1:1.

Termenul limită de aplicare este 2 iunie, iar programul va începe în 27 iunie și va dura până în noiembrie 2022.

’’După ce am investit în aproape 50 de startup-uri fintech, am asistat la talente uimitoare din regiune și la impactul pe care aceste startup-uri îl pot avea asupra economiei digitale. Acest lucru este susținut de apetitul mare al investitorilor – deja am văzut două exit-uri de la startup-uri fintech din portofoliul nostru și o serie de runde A și B. Am ales România pentru cel de-al cincilea program fintech pentru că este o țară despre care credem că este pregătită pentru o creștere în ecosistemul de startup-uri în următorul deceniu. Facem acest lucru în parteneriat cu BERD, după o colaborare de succes în ultimul program fintech din Vilnius, Lituania’’, a menționat Cristobal Alonso, CEO global al SWG.

’’Suntem încântați să continuăm colaborarea cu SWG pentru dezvoltarea ecosistemului fintech în Europa Centrală și de Est. Sprijinul TaiwanBusiness- Fondul de cooperare tehnică al BERD- a fost esențial pentru a permite implementarea de tehnologii noi și pentru stimularea inovației și creșterii în țările în care BERD operează. Sprijinirea dezvoltării digitale este o parte cheie a strategiei pe termen lung a BERD. Prin urmare suntem încântați să extindem activitățile din București prin parteneriatele noastre și programul Star Venture al BERD, lansat în România luna trecută”, a spus Alex Pivovarsky, Directorul Echipei de Dezvoltare a Piețelor Financiare și de Capital al BERD.