Această perspectivă ajută mediul de business în luarea unor decizii de business informate și prin urmare asumate, observarea tendințelor, calcularea probabilităților, dar mai ales diminuarea, pe cât posibil, efectelor crizei.

„Suntem impresionați de numărul mare de oameni de afaceri care au ales să se implice în CONFIDEX și de toată mobilizarea lor pentru ca împreună să facem acestă cercetare cât mai relevantă din punct de vedere al informațiilor, al sectoarelor din economie evaluate dar și al dimensiunii companiilor. Se simte lipsa unor studii statistice relevante în România și aici încercăm să spargem o barieră, să creem un studiu complet și complex. Pentru a ne atinge această viziune și pentru a putea diminua efectele crizei împreună, îndemnul meu către manageri este în continuare să dedice companiei lor, mediului de afaceri și economiei noastre câteva minute din timpul lor pentru completarea chestionarului.” a spus Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

Chestionarul pentru antreprenori poate fi completat aici.

Confidex, prin eșantionul format din antreprenori și top manageri la nivel național, măsoară de asemenea încrederea managerilor români în economia actuală și creează repere concrete pentru businessuri.

În acest moment se derulează culegerea de date pentru Confidex Q4 ce va analiza evoluția companiilor și a economiei în ultimul trimestru al anului 2020, felul în care au încheiat companiile anul comparativ cu estimările de la începutul pandemiei, precum și previziunile managerilor români cu privire la următoarele trei luni ale lui 2021.

Totodată, rezultatele studiului vor evidenția direcțiile strategice ale principalelor sectoare economice și ale companiilor cu impact în economia locală și națională în următoarea perioadă.

Completarea chestionarului CONFIDEX durează aproximativ 6 minute, iar răspunsurile individuale sunt confidențiale. Rezultatele vor fi publicate în februarie 2021.

CONFIDEX Facts

Studiul CONFIDEX a fost lansat în mai 2020 cu scopul de a radiografia pas cu pas efectele pe care criza coronavirusului le are asupra economiei și pune accent pe elementele care redau încrederea mediului de afaceri în economie.

Concluziile studiului Confidex Q3 sunt disponibile aici iar concluziile CONFIDEX Q2 sunt aici.

Câteva concluzii relevante din CONFIDEX Q3:

  • Revenirea după criză e mai lungă (economia își va reveni după 2 ani) și se transformă într-un U obtuz,

  • Crește gradul de îngrijorare al companiilor: 78% dintre manageri se declară îngrijorați și foarte îngrijorați,

  • Măsurile luate de manageri sunt mai dure în Q3 2020. E în creștere numărul celor care au redus cheltuielile de marketing (58%), au amânat investițiile în IT (48%) și au recurs la tăieri de salariu (18%) și chiar concedieri (21%),

  • 75 % dintre manageri cred că rata șomajului va crește și poate ajunge la 8% - 9%, conform previziunilor acestora,

  • Criza are potențial să fie catalizatorul schimbării de strategie, dar schimbă prea puțin abordarea strategică a managerilor,

  • Nu în ultimul rând, indicele CONFIDEX rămâne constant, la 41, ceea ne arată un nivel de încredere al managerilor moderat, între relaxarea din perioada verii și îngrijorarea pentru viitor din prezent.

Impetum Group este grupul românesc care aduce împreună capital, management și servicii, format din reunirea sub aceeași umbrelă a CITR, liderul pieței de insolvență din România cu 20 de ani de experiență în management de criză, ROCA, o nouă specie de private equity care oferă soluții de capital, parteneriat și management, dedicate IMM-urilor românești dintr-o arie largă de domenii de activitate și ROCA X, un proiect destinat start-up-urilor disruptive din piața de tehnologie.

Impetum Group își propune să devină un hub de resurse, care maximizează valoarea de business, prin reunirea de: business knowledge specific pentru fiecare din cele 3 etape din viața unei companii (startup, criză de creștere, distress), capital, sinergii și cross-uri între business-uri complementare, precum și o comunitate de manageri și antreprenori dornici să participe activ la consolidarea culturii antreprenoriale din România.