Swisspod a fost fondat de Denis Tudor și Cyril Denereaz și e o companie elvețiană. Tehnologia dezvoltată de aceștia a fost premiată și la SpaceX Hyperloop Competition și practic e o soluție pentru sistemul de transport propus și de către Elon Musk: tuneluri unde se va merge cu viteze foarte mari.

Conform companiei, sistemul hyperloop de la Swisspod va putea transporta pasagerii, dar și marfa, de la Geneva la Zurich în doar 17 minute și de la New York la Washingon în 30 de minute, chiar mai rapid decât un avion și cu o amprentă de carbon asupra planetei mult mai mică.

Swisspod împreună cu Swiss Federal Institute of Technoloogy din Lausanne au lucrat la dezvoltarea unui sistem de testare operațional pentru astfel de soluțăii de transport. Aici vor face mai multe experimente care vor valida datele teoretice. E primul astfel de sit de testare din Europa. Da, nu e un tunel ca al lui Elon Musk, dar poate ajuta la obținerea unor răspunsuri pentru dezvoltarea tehnologiei.

Vorbim de un tunel circular care simulează un traseu infinit Hyperloop și poate avea diferite condiții de presiune, viteză sau trraiectorii.

Swisspod este o companie de transport elvețiană care vrea să construiască soluții pe baza tehnologiilor de tip Hyperloop. Practic, se vor folosi soluții de transport rapide și eficiente cu mediul. Deși momentan e încă într-o fază incipientă, proiectul a prins tracțiune și are deja și investitori, inclusiv din România.

Hyperloop este o soluție de transport bazată pe capsule care ating viteze supersonice (1.200 km/h), cu emisii reduse de CO2 și consum de energie mult mai mic faţă de cele patru metode de transport tradiţional, respectiv naval, rutier, feroviar şi aerian.

Fondul de investiţii Something Big, înfiinţat la Cluj sub conducerea lui Alex Rus, a investit în compania elveţiană de Hyperloop Swisspod.

În 2016, 2017 și 2018, Swisspod a câștigat locul întâi în cadrul competiției lansate de Elon Musk, fondatorul SpaceX, pentru dezvoltarea tehnologiei Hyperloop. Denis Tudor și echipa lui s-au întâlnit de mai multe ori cu Elon Musk și cu cei de la SpaceX pentru a testa capsula Swisspod.