Un NAS (Network Attached Storage) precum cel de la Synology oferă o modalitate ușoară de a face copii fișierelor tale de pe PC, de pe telefoane și ar putea fi o soluție pentru cei dintre voi care lucrați cu fișiere mari precum companiile de producție video.

Un Network Attached Storage este soluția perfectă pentru cei care generează cantități mari de date pe care vor să le stocheze în siguranță. E un cloud personal pe care îl poți accesa oricând și de oriunde, un mini-server pe care te poți baza pentru a stoca informații valoroase și proiecte importante, dar și un birou virtual care permite tuturor angajaților să colaboreze și să împărtășească documente instant.

Înainte să trecem la funcționalități și specificații, să vorbim despre design și experiența de utilizare. Synology DiskStation DS920+ nu este diferit de alte modele din serie ale companiei, iar asta este bine. Este o cutie neagră, micuță și discretă. Nu ai nevoie de un NAS multicolor sau cu luminițe RGB.

În partea din față avem patru ușițe ce se pot deschide, iar în interior putem instala HDD-ul. NAS-ul nu vine cu HDD-uri preinstalate. Avem un buton de power, un port USB pentru conectarea unei unități de stocare portabile sau a unui dispozitiv de stocare portabil și avem și patru indicatoare LED pentru starea de funcționare a HDD-urilor și unul pentru starea generală a sistemului.

Pe laterale avem logo-ul Synology, iar în spate sunt două porturi Gigabit Ethernet, un al doilea port USB, un port eSATA și portul de alimentare.

Cele patru locașuri pentru discuri se află în partea frontală și puteți instala HDD-uri standard de 3,5 sau 2,5 inchi. De asemenea, NAS-ul are două sloturi pentru SSD-uri M.2, însă acestea nu pot fi folosite pentru stochare și pentru cache, astfel încât să îmbunătățească performanța aplicațiilor pe care le vei rula de pe NAS.

Cele patru locașuri pentru HDD-uri ce pot găzdui 64 TB de date în total (16 TB x 4), Synology DiskStation DS920+ are 4 GB de memorie RAM și vine cu posibilitatea de a adăuga un modul suplimentar de 4 GB. DS920+ rulează cu un procesor Intel Celeron J4125, ce are patru nuclee care ajung până la 2,7 GHz cu o memorie cache de 4 MB și un TDP de 10 W, iar procesorul grafic integrat UHD Graphics 600 oferă posibilitatea de a transcoda multimedia.

Mai departe instalezi HDD-urile și ești gata să-ți folosești noul NAS. Descarci aplicația Disk Manager și urmezi pașii de instalare apoi poți folosi Synology DiskStation DS920+ drept stație de stocare de fișiere foto, video, ca backup sau pentru utilizare constantă. Poți folosi NAS-ul pentru a crea propriul server de mail, îl poți folosi pe post de stație de supraveghere video și astfel poți să monitorizezi camerele în timp real, poți stoca clipurile filmate și așa mai departe.

Poți folosi un astfel de NAS și ca să-ți stochezi toate fotografiile pe care le faci în vacanțe. Da, le poți ține în Google Drive, dar spațiul acela tinde să se ocupe repede, mai ales dacă mai faci și clipuri video 4K. Poți să faci ca telefoanele să facă backup de fotografii pe NAS automat, fără să-ți mai bați capul. Sau ai putea folosi Synology DiskStation DS920+ drept server media de pe care să faci streaming către toate dispozitivele tale.

Un NAS nu este cel mai sexy produs, însă se poate dovedi extrem de util pentru IMM-uri, afacerile mici sau pentru power useri. Synology DiskStation DS920+ are un preț aflat în jurul a 3000 de lei.