Platforma de e-learning, dezvoltată cu ajutorual Fundației Orange, poate fi accesată gratuit la www.learn.tactileimages.org și conține cursuri de desene interactive și de embosare manuală, în cadrul cărora părinți și profesori pot învăța să creeze propriile desene interactive sau pot adapta desenele reliefate deja existente în bibliotecă, prin adăugarea de descrieri personalizate. De asemenea, aceștia pot învăța să reliefeze imagini folosind o tehnică simplă: seringa umplută cu aracet.
Desenele interactive sunt desene care au descrieri atașate și pe care telefonul mobil le citește. Acestea facilitează explorarea independentă pentru copiii cu deficiențe de vedere. Aplicația de explorare independentă Tactile Images READER poate fi descărcată gratuit de pe AppStore.
Platforma de e-learning Tactile Images Learn face parte din proiectul „Tactile Printer One” finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 466.250 lei, prin intermediul „Lumea prin Culoare și Sunet”, cel mai amplu fond de finanțare dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere sau auz din România.
Puteți afla povestea românilor care vor să fie noul Braille pentru nevăzători aici.
Derulat în perioada 2020 – 2022, proiectul „Tactile Printer One” facilitează accesul la studiu independent pentru copiii nevăzători/cu deficiențe de vedere prin intermediul a trei componente: software, hardware și educațională. Astfel au fost dezvoltate un software de creare a desenelor interactive, un software unde părinți și profesori pot desene și adăuga descrieri personalizate, adaptate vârstei și nivelului de cunoștințe a fiecărui elev, dar și cataloage tactile interactive accesibilizate.
Tot în cadrul proiectului „Tactile Printer One” se realizează prima imprimantă tactilă de tip “Do It Yourself”, în colaborare cu Universitatea Politehnică Bucureşti și Lions Club Arad, pe care oricine o va putea realiza acasă, după un manual pus la dispoziție gratuit, reducând substanțial costul de reliefare a planșelor tactile, destul de ridicat în prezent. Primele astfel de imprimante şi kitul pentru realizarea lor vor fi donate în cadrul proiectului către 20 de şcoli speciale din România.