Nu vorbim acum despre iubiri adolescentine, însă le putem spune ”Adio” unor gadgeturi și tehnologii care ne-au marcat ani buni din viață. Fie că ne-au plăcut sau nu, le-am folosit sau doar am auzit de ele, anul 2017 a marcat finalul existenței pentru o serie de device-uri, servicii sau software-uri prezente pe piețe din întreaga lume.

Am selectat și noi câteva tehnologii care și-au găsit sfârșitul anul trecut. La unele dintre ele ne vom gândi cu nostalgie.

Windows Vista

A fost una dintre cele mai urâte versiuni ale sistemului de operare Windows de la Microsoft. Vista a fost diponibil vreme de un deceniu, iar pe 11 aprilie 2017 și-a găsit sfârșitul. Se pare că următoarea versiune pe care Microsoft o va ”omorî” este Windows 7 (în 2020).

Windows 10 Mobile

După ce a preluat Nokia și a scos primele telefoane sub brandul Lumia, acestea au funcționat pe platforma mobilă Windows Phone. În luna octombrie a anului trecut, Microsoft a decis să renunțe la telefoanele mobile cu Windows, cel mai probabil din cauza lipsei acute de aplicații disponibile pentru software-ul mobil al companiei. În schimb, cei de la Microsoft au decis să se concentreze doar pe dezvoltarea soft-ului pentru computere.

iPod Nano & Shuffle

La un moment dat aveai nevoie de mai multe device-uri pentru a asculta muzica preferată. Acum, totul se cam rezolvă cu un singur smartphone.

La 3 ani după ce a renunțat la iPod-ul clasic, Apple a scos din producția sa și iPod Nano și Shuffle. Era prin vara anului trecut, iar acum segmentului MP3 player-elor pare undeva foarte departe.

Google Talk

După 12 ani, serviciul original de mesagerie al celor de la Google și-a dat obștescul sfârșit în luna iunie a anului trecut. Și deși utilizatorii au avut posibilitatea de a migra către Hangouts de foarte mult timp, mai existau nostalgici care încă foloseau vechea interfață de mesagerie a Google.

Acum, bătălia se dă între Allo, Hangouts sau Android Messages, toate servicii de mesagerie scoase și promovate de către gigantul american din spatele soft-ului Android.

Jawbone

Cândva un nume respectat pe piața dispozitivelor purtabile, Jawbone și-a găsit sfârșitul în 2017 chiar dacă primise finanțări de vreo 900 de milioane de dolari. La un moment dat a pierdut ritmul și nu a reușit să mai adauge feature-uri pe care competitorii le aduceau utilizatorilor într-un ritm alert, așa că Jawbone a fost depășită de branduri precum Fitbit, Apple sau Garmin.

Juicero

Tot anul trecut, lumea a decis să nu mai dea 700 de dolari pe un device care, de princiciu storcea conținutul unor pungi (chiar și cei mai hipsteri utilizatori și-au dat seama că e mai ieftin să storci o pungă cu suc de fructe folosind mâinile). Finanțatorii s-au retras, iar Juicero a dat faliment.