Conform aceluiași studiu, în jur de 33% dintre specialiștii în resurse umane chestionați au răspuns că în companiile pe care le reprezintă angajații lucrează de la birou două zile pe săptămână.

Astfel, în prezent, 61% dintre angajați lucrează preponderent de acasă (3-5 zile pe săptămână), iar restul de la birou. Totodată, 72% își doresc să continue astfel - să lucreze de acasă, în timp ce doar 28% ar vrea să lucreze preponderent de la birou (3-5 zile pe săptămână).

Cei care preferă să lucreze de acasă au ales acest mod de a munci pentru că li se pare mai eficient (62% dintre angajați) sau pentru că pot să aibă grijă și de familie&casă în timpul programului de lucru (57%). În jur de 13% spun că le place să lucreze de acasă pentru că acest lucru le permite să aibă încă un job.

65% dintre angajați s-ar întoarce la birou doar dacă li s-ar cere

De altfel, dacă ar fi să se întoarcă să lucreze de la birou, în jur de 65% dintre salariați ar face acest pas doar dacă ar fi o cerință din partea companiei. În jur de 50% dintre angajați ar lucra de la birou pentru a socializa, iar 27% din motive legate de eficiență.

În cazul în care compania le-ar cere să lucreze 3-5 zile pe săptâmână de la birou, 54% nu ar fi de acord.

De asemenea, în cazul în care li s-ar cere să lucreze în majoritatea timpului de la birou și nu ar vrea acest lucru, aproximativ 40% dintre salariați și-ar căuta un alt loc de muncă. Aproximativ 36% dintre angajați ar vorbi cu alți colegi pentru a convinge managementul și departamentul de HR să schimbe această decizie, iar 25% s-ar conforma deciziei de a merge la birou pentru ca nu au alternative.

Mai bine de jumătate dintre angajați (52%) spun că angajatorii nu i-au întrebat ce cred atunci când au decis cum se desfășoară modul de lucru.

În schimb, 90% dintre specialiștii în HR chestionați spun că și-au consultat salariații cu privirea la întoarcerea la munca de la birou. Aproximativ 7% nu au făcut acest lucru, iar 3% spun că o vor face.

83% dintre specialiștii HR au discutat în departament sau cu managementul despre back to office

Pe de altă parte, 83% dintre experții în HR afirmă că au discutat anul acesta în departament sau cu managementul companiei despre ideea de a rechema angajații să lucreze preponderent de la birou. În jur de 13% nu au vorbit despre acest subiect, iar pentru 4% discuția nu își are rostul pentru că în ultimii doi ani au lucrat doar de acasă.

În jur de 90% dintre specialiștii în HR spun că managementul susține un echilibru între munca de la birou și cea de acasă. Aproximativ 6% dintre experții HR afirmă că managerii încurajează munca de acasă, iar 4% ar dori să cheme angajații la birou.

46% dintre companii nu au reguli privind telemunca

De asemenea, experții în resurse umane spun că în urma discuțiilor avute cu managementul companiei au hotărât: munca să se desfășoare de la birou două zile pe săptămână (32% dintre specialiștii în HR), munca să fie de la birou patru zile pe săptămână (19%), decizia să fie a angajaților (12%), munca să fie trei zile pe săptămână de la birou (9%), angajatii să vină în fiecare zi la birou (7%), angajații să lucreze patru zile remote și una de la birou (3,3%), exclusiv remote - cu anumite excepții (3,1%) și angajații să lucreze trei zile remote (2,9%).

Deși în foarte multe businessuri se lucrează de acasă de peste doi ani și jumătate, doar 54% dintre specialiștii HR spun că există reguli privind telemunca în companiile pe care le reprezintă. Totodată, 44% dintre angajatori au răspuns că vor stabili astfel de reguli.

Principalele îngrijorări ale specialiștilor HR privind munca remote sunt: faptul că angajații nu mai comunică la fel de bine unii cu alții - ceea ce poate afecta eficiența (33%), tendința ca angajații să nu își mai dorească să lucreze de la birou (29%), eficiența angajaților (24%), menținerea motivării angajaților (24%), faptul că inițiativele de HR nu mai sunt suficient de vizibile (10%) și faptul că urmează o criză economică în care este nevoie ca angajații să fie mai uniți și eficienți, iar aceștia nu vor să revină la birou (8%).

„Deși pandemia a trecut, efectele ei le vedem foarte puternic pe piața muncii. Mai exact, peste 60% continuă să lucreze de acasă și s-ar întoarce la birou doar dacă li s-ar cere acest lucru. Mai mult, aproape jumătate dintre salariați ar căuta alt job dacă li s-ar impune munca de la birou. Astfel, specialiștii în HR sunt într-o poziție dificilă între a păstra libertatea angajatilor de a-și alege modul de lucru, dar și o tot mai mare nevoie de eficiență. De altfel, dacă adunăm procentele din studiu, observăm că pentru peste 65% dintre specialiștii în HR principalele îngrijorări privind munca remote sunt legate de eficiență. Probabil că soluția este ca angajatorii să fie cât mai atenți la starea de bine a angajaților și să găsească continuu medode noi de motivare și fidelizare a angajaților”, spune Costin Tudor, fondator și CEO Undelucram.ro