Îngrijire veterinară de la distanță
În momentul de față, Telepaws oferă acces la aproximativ 20 de medici veterinari, care au competențe pe diverse specializări începând de la nutriție și medicină comportamentală până la oncologie, cardiologie, imagistică, neurologie, oftalmologie, chirurgie, dermatologie. Soluția de medicină cu ajutorul tehnologiei a atras deja 2000 de utilizatori.
Cele mai utilizate servicii din platforma de medicină veterinară
- telemedicina în relația cu medicii veterinari cu acele competențe pe specializări unde pet ownerii pot interacționa pe diverse afecțiuni în vederea unui spăreri sau sfat necesar din perspectivă nutrițională sau comportamentală de exemplu.
- serviciul de urgență și pot intra în contact cu medici veterinari pentru un triaj real – multe situații considerate urgente sunt de fapt situații care nu intră în această categorie și interacțiunea cu un medic veterinar este mai mult decât utilă în ghidarea pet owner-ului către cabinetul sau specializarea potrivită și mai ales în calmarea acestuia în situațiile care par urgențe. Este important să reținem că telemedicina nu excude consultul fizic, deci prezența la un medic veterinar care este autoritatea decidentă pentru un diagnostic cert și mai ales o schemă de tratament este recomandată dacă nu obligatorie.
- accesul la o gamă de analize de laborator în scop preventiv
- un marketplace dedicat produselor premium și super-premium care în mod normal nu se găsesc în pet-shop-uri, cum ar fi produsele pentru diete speciale
Ideea pentru Telepaws a început acum 4 ani, după un studiu al pieței, în care fondatorii au analizat statisticile privind recurența vizitelor la medicul veterinar, bugetele alocate, gradul de adopție al unor asigurări pentru animalele de companie și mai ales includerea tehnologiei în relația cu medicul veterinar.
”TelePaws a prins contur mai clar anul trecut în contextul feedback-urilor primite atât de la pet-owneri cât și de la medici veterinari. Poate cel mai puternic catalizator a fost avansul considerabil luat de alte sectoare în adopția tehnologiilor și pe de altă parte confirmarea proprietarilor de animale de companie în utilizarea telemedicinei în relația cu prietenii lor blănoși. Meseria de medic veterinar este una dintre cele mai vulnerabile meserii din perspectiva încărcării, timpul fiind poate cea mai importantă nevoie atât a medicilor cât și a pet-owner-ilor. Pe de altă parte mulți medici veterinari folosesc cumva telemedicina (telefon, whatsapp, etc) pierzând mult timp fără a monetiza sfaturile oferite pet-ownerilor indiferent de oră sau de zi”, ne explică Ștefan Vâju, unul dintre fondatori.
Astfel, odată confirmată nevoia clienților, cât și disponibilitatea resurselor, Telepaws s-a lansat oficial anul acesta, în cadrul unui eveniment sportiv din Cluj-Napoca, Sports Festival, unde au adus aproape de oameni activități sportive alături de câinii lor și au mediat interacțiunea cu medicii veterinari din platformă dar și cu teleconsultațiile veterinare și impactul acestora în viața lor.
Telemedicină și asigurări medicale pentru animalele de companie
Pe zona de inovare, Ștefan ne spune că sunt prima aplicație de telemedicină veterinatară mobile. Mai mult, pe lângă tehnologia care facilitează discuțiile cu medicii veterinari, un alt aspect important în ADN-ul platformei este și lansarea abonamentelor medicale veterinare, care pot fi achiziționate lunar sau anual.
”Aceste produse sunt dedicate în special educației noastre din perspectiva prevenției și bunăstării animalelor de companie și sunt complementare asigurărilor animalelor de companie, un produs la fel de nou pentru piața din România și Europa de Est, produs pe care cel mai probabil îl vom lansa în prima parte a anului viitor.”
Telepaws este o platformă născută din experiența a doi medici veterinari, care au înțeles prin expertiză proprie ce presupune relația unui medic veterinar cu un pet owner.
Fondatorii TelePaws sunt doi medici veterinari, Dr. Sidonia Gog-Bogdan, medic practician și cadru universitar care ocupă rolul de Chief Medical Officer și Dr. Ștefan Vâju – CEO, cu experiență pe roluri de executive management și business development. Mai au alături cofondatori din SUA, dar și colegi care sunt implicați pe zona de Marketing & Sales.
O soluție pentru animalele de pretutindeni
Telepaws vine să ofere o soluție pe o piață efervescentă, atât local, cât și internațional, având planuri de scalare cu acest startup.
”România este în top 3 țări din Europa la numărul de câini și pisici raportat la populație ca animale de companie și acest aspect a devenit evident odată cu pandemia. Multe familii tinere au adoptat un animal de companie și în egală măsură mulți pensionari au rămas cu acești prieteni fideli având grijă unul de altul. Acest trend este de altfel prezent în multe regiuni din Europa, sectorul de pet care având o rată de creștere anuală de 12-15 %. Este cu siguranță cel mai potrivit moment pentru că încă mai există timp ca lumea să învețe cum să folosească tehnologia în contextul în care alte instrumente ca AI-ul încearcă să își facă loc în domeniul medical mai ales uman. Mai târziu cred că ar fi copleșitor pentru toată lumea să adopte brusc astfel de tehnologii care ar lăsa loc poate unor vulnerabilități. De asemenea este important să dăm timp creionării unui cadru prietenos și clar în relație cu aspecte legale dar și morale din actul medical, diagnostic și tratament.”
Dacă primul pas înaintea lansării a fost înrolarea medicilor în platformă și acoperirea cât mai multor zone de diagnostic și tratament, acum fondatorii poartă discuții cu medici veterinari din Spania, Italia și UK pentru a începe o colaborare. Astfel, românii din diasporă care au nevoie să interacționeze cu un medic veterinar în limba română, să-l găsească în aplicație.
Pentru că Telepaws a fost gândit de la bun început ca un produs gata de internaționalizare, după cum ne spune chiar Ștefan:
”Aplicația a fost creată pentru piața internațională fiind deja înregistrată ca trade mark la nivel European și bineînțeles că ne uităm și la piețele de peste ocean cum sunt Canada și US. Cel mai important pentru noi este acum validarea în România și Europa de Est iar pasul următor este Europa de Vest în țări ca Italia, Spania și UK.”
În prezent, echipa Telepaws se concentrează pe o componentă care e și un diferențiator important, abonamentele de sănătate, care oferă și un set de analize și consultații gratuite.
Tot în categoria planurilor actuale este și mărirea echipei de medici veterinari colaboratori, pentru a oferi abonaților un acces mai rapid și exclusiv în baza beneficiilor aferente abonamentelor selectate.
Educație și prevenție pentru sănătatea animalelor de companie
Misiunea fondatorilor Telepaws este în zona de educare a publicului pe aspecte precum prevenție și recurența interacțiunilor cu medicii veterinari.
”Ne propunem să mediem interacțiunea dintre crescătorii autorizați de animale de companie, asociațiile de profil și cei care doresc că achiziționeze un câine de rasă fără a cădea în capcane frauduloase care dăunează animalului dar și buzunarului lor. Un pas important este funcționalitatea vet2vet care interesează relația dintre medicii generaliști și cei care au acele competențe la care făceam referire mai sus, mai ales în rezolvarea cazurilor speciale unde este nevoie de ghidare sau cel puțin de o opinie secundară a unui cardiolog veterinar de exemplu sau de altă natură. Un alt proiect care este deja pe agenda noastră este colabarea cu alte companii din zona de AI care va ajuta mult când vine vorba de diagnosticare – suntem deja în dialog cu o companie din Elveția și explorăm oportunitatea colaborării pe afecțiuni zoonotice cu impact în sănătatea umană și animală.”
În procesul de educare și prevenție echipa Telepaws are în centru tehnologia, atât ca facilitator, cât și ca piedică. Antreprenorul punctează că uneori tehnologia paote fi înțeleasă greșit și văzută ca un înlocuitor al vizitelor fizice, în cabinet. De aici și rezsitența anumitor medici. Dar conceptul de telehealth, medicină la distanță, este un pas firesc în relația medic-client-pacient.
”Suntem convinși că odată ce medicii veterinari vor realiza că TelePaws este un instrument care le va ușura semnificativ activitatea și mai mult îi vor ajuta să monetizez activitatea lor mult mai eficient, telemedicina va deveni intens folosită mai ales în contextul în care peste 70% dintre pet-owneri ar prefera să interacționeze cu medicul lor veterinar prin intermediul tehnologiei.”