PitchBook a dat publicității recent raportul pe 2022 în ceea ce privește evaluările startup-urilor europene și a scos în evidență câteva tendințe cheie de care ar trebui să țină cont orice fondator de startup care se pregătește să înceapă discuții cu fondurile de investiții sau cu investitorii privați.

Scade evaluarea medie pentru startup-urile early-stage

Evaluările startup-urilor early-stage au început să fie mai mici în al treilea trimestru din 2022, media scăzând la 5,2 milioane de euro, de la un vârf de 7,7 milioane de euro în al doilea trimestru al anului trecut.

Probleme cu evaluări în scădere și pentru startup-urile late-stage

Și startup-urile late-stage s-au confruntat cu probleme pe parcursul anului 2022, evaluările medii pentru acestea reducându-se de la un vârf de 16,8 milioane de euro în primul trimestru al anului, la 11,4 milioane de euro în ultimele trei luni.

Fondatorii nu acceptă finanțare pe evaluare mai mică

Rundele de investiții în care startup-urile primesc, totuși, niște bani, chiar dacă nu sunt sumele pe care le așteptau, sau acțiunile sunt vândute la sume mai mici decât în rundele de investiții anterioare, au scăzut la 15,2% în 2022 deși condițiile pieței europene nu au fost cele mai bune.

Așadar, fondatorii nu au acceptat finanțări pe evaluări mai mici, însă lucrurile s-au putea schimba din 2023 când rezervele de bani ale startup-urilor vor începe să se reducă.

Chiar și unicornii sunt evaluați în minus

Startup-urile de pe continentul european au văzut al doilea cel mai mare număr de unicorni în 2022, pe listă intrând 47 de companii. Totuși, nici unicornii nu au scăpat de blestemul evaluărilor mai mici, chiar dacă acestea nu au scăzut cu foarte mult: de la 3,6 miliarde de euro, la 3,3 miliarde de euro.