Alege platforma ta favorită de streaming:
- Apple Podcasts - https://apple.co/34u4bfX
- Google Podcasts - https://bit.ly/3ovZMB9
- Spotify - https://spoti.fi/3msf0pa
- Anchor.fm - https://anchor.fm/startupro
- TuneIn - https://bit.ly/34yl2ON
În podcastul The Mind Online by #NOHACK, îl avem invitat permanent pe Nansi Lungu, Consumer’s Behaviour Coordinator la Bitdefender și fondator al Behavioural Insights Team. Nansi are un doctorat în filosofia minții și un masterat în terapie cognitivă. Împreună cu el, vom încerca să deslușim misterele minții în fața lumii online.
În acest al treilea episod al seriei The Mind Online am plecat de la furia de pe internet. De ce ne certăm atât de mult între noi? De ce orice subiect politic pare a fi ultima luptă pe care o vom avea vreodată în viață? De ce ne sunt folosite sentimentele pentru a fi livrate fake news care să ne influențeze? Nansi Lungu a încercat să explice aceste lucruri.
Ascultă podcastul în varianta video pe canalul Bitdefender mai sus sau pe platforma ta preferată de streaming la linkurile de la începutul articolului.
Un rezumat al discuției cu Nansi Lungu poți vedea în show notes de mai jos unde am pus principalele sale idei.
De ce suntem atât de furioși online?
- Social media e o scenă enormă în care avem senzația că purtăm un anumit tip de prezentare față de ceilalți. Avem senzația că există o mulțime de oameni care se află într-un soi de luptă, care pot strica echilibrul luptei.
- În social media avem senzația că jucăm jocuri cu miză mai mare. Nu e așa, dar asta e impresia puternică. Avem impresia că vocea noastră e undeva pe o scenă.
- Acolo unde există opinii concurente, iar oamenii sunt limitați de discursul scris și care nu are semnale biologice de agresivitate sau de glumă, avem senzația că e o luptă de convingeri, nu de idei.
- Există experimente care arată că oamenii când sunt întrebați de ce au făcut un lucru, se găsesc mai ușor motivați uitându-se de ce l-au făcut chiar ei. Un exemplu bun e religia, unde personal îți găsești explicații, dar dacă întrebi de ceilalți, aceia sunt superstițioși, le e frică de moarte și așa mai departe. E mai ușor să-mi găsesc motive mie.
- Există o distanță între mine și tine. O replică pe o scenă e mai usturătoare. Îți răspunde o voce de undeva care-ți spune „că nu e așa”. Nu mai aleg conținutul, ci aleg să mă simt atacat.
- Sunt create condițiile ca noi să ne luptăm online. Contează și satisfacția noastră de viață, contează oboseala, de cum l-ai etichetat anterior pe un om. Cunoaștem că ceea ce se duce spre termenul de „hater” sunt oameni cu o satisfacție ceva mai scăzută.
Miza socială crește intensitatea disputelor online
- Mai există și mizele sociale care sunt complicate. În timp ce noi doi bem un vin și vorbim despre orice și ne putem certa, niciunul dintre noi nu are senzația că dezechilibrează vreun raport social. Nu se întâmplă așa în online. Avem senzația că ceilalți strică echilibrul social, orice ar însemna lucrul acesta.
- Miza fiind percepută atât de înalt, într-o piață publică, oameni obosiți și frustrați, insatisfăcuți de viața lor. Avem premisele pentru o luptă fără sfârșit.
- Există doar o minoritate statistică nerelevantă de oameni care suportă un soi de viață dublă, dedublare în anumite momente față de lumea offline. Toți suntem supuși exact pe mecanismul povestit anterior. E un alt joc. Percepem un alt joc. Mizele par sunt diferite. Nu am instinctele pregătite.
Bariera psihologică din fața celuilalt dispare online
- Noi ne reglăm mult în funcție de reacția celuilalt. Dacă atunci când am scris i-am vedea expresia celuilalt, s-ar putea să nu fiu chiar așa. Aici percep amenințări din întuneric. Sunt niște vorbe pe care le reinterpretez eu.
- Există o parte dintre oameni care nu mai au bariere biopsihologice pe care le au când te văd în fața ta. Nu cred că sunt atât de mulți. Dar sunt discuții ceva mai de reglaj fin. Toți suntem predispuși într-un anumit moment să simțim că e miză, să simțim publicul, să simțim că nu putem să pierdem.
- Eu cred că oamenii trebuie să-și dea cu părerea. Pentru asta a fost făcută în unele teorii rațiunea. Marea problemă e că după ce-și dau cu părerea nu mai au răbdarea să vadă rezultatul. Ei vor să câștige bătălia.
- Ajungem destul de nefericiți dacă rămânem prinși în acest tip de luptă. Poți să o faci ca exercițiu să stai deoparte pentru satisfacția ta în viață. Trebuie să ieși la un moment dat din chestiunea asta, din conflicte. Cunoaștem rezultate negative ale tipului acesta de confruntare. Oamenii devin mai puțin productivi în propria viață cu cât se află într-un fel de război continuu cu ceilalți. Și nu e doar de timp, e vorba de concentrare. Trebuie să ai flexibilitate emoțională ca să stai puțin deoparte.
Ascultă direct în articol varianta audio în playerul de mai jos.
Cum îi învățăm pe oameni să se controleze online
- În anumite aspecte trebuie să-i învățăm pe oameni. Și confruntările acestea sunt pe niște teritorii bine delimitate. Sunt oameni care argumentează bine și simți aceasta. Oamenii aceștia au beneficiat de o pregătire a gândirii critice. Noi discutăm de vârful iceberg-ului. Dar există o întreagă piramidă care menține iceberg-ul în felul respectiv. O persoană care și-a interiorizat respectul față de celălalt funcționează altfel.
- E foarte greu să te pui în perspectiva celuilalt. Asta nu poți să o ceri cuiva deodată. E de ani de zile. E un efort extraordinar. Ce putem să facem, un efort mai mic, ar fi să ne flexibilizăm emoțional pe noi. Să nu ne atașăm de ideile noastre în modul de viață și de moarte.
Cum manipulează fake news-urile emoțiile noastre
- E groaznic de ușor de manipulat furia oamenilor. Aud propoziții de tipul „Guvernul ne umilește”. E ca și când Guvernul ar avea puterea să mă umilească. Guvernul poate să facă orice. Dar atunci scoate la suprafață emoția. Sunt câteva emoții. Sunt furia, frica, revolta, sunt câteva emoții care trec foarte repede de sistemul cognitiv. Îl paralizează. Din RMN-uri vedem asta.
- Ele au scurtături, ajung mai repede la zonele executive din corpul nostru. În momentul când au ajuns mai repede, blochează neurocortexul. În evoluția noastră a avut destul de mult sens ca tu să ai câteva reacții rapide și fundamentale. Inclusiv dezgustul. Dezgustul accesează aceleași zone pe care le accesează dezgustul în cazul gustului. Când îi auzi ideea îți face și rău. De unde putem să înțelegem o mulțime de reacții care mai degrabă nu sunt de valoare, ci biologice.
- Orice ființă finită în universul sigur are niște limitări și niște reacții automate. Paralizăm totalmente și îl încărcăm emoțional pe celălalt. Încărcarea emoțională nu-ți mai dă voie să ieși de acolo. În momentul ăla în care ești furios, e ca un tunel.