Primul tip de ameninţare a înregistrat o creștere de două cifre în ceea ce privește numărul de pachete de instalare detectate, în timp ce al doilea a vizat utilizatorii de telefonie mobilă cel puțin de două ori mai mult decât în 2018. Acestea sunt printre principalele constatări ale raportului anual „Mobile Malware Evolution”.

Pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la confidențialitatea digitală din ultimii ani – care au dus și la o sporire a reglementărilor – avem de multe ori tendința de a uita aspectele mobile ale problemei. Cu toate acestea, utilizatorii din ziua de azi sunt mereu în contact, online, fie că este vorba de aplicații de e-mail mobile, rețele sociale sau diverși mesageri. Dispozitivele mobile s-au transformat în containere transportabile de date cu caracter personal.

Nu este de mirare, astfel, că vânătorii rău intenționați de informații private încearcă să exploateze acest lucru. Așa cum au demonstrat statisticile Kaspersky, două dintre cele mai evoluate amenințări mobile din 2019 au o mare legătură cu amenințările legate de confidențialitate – mai precis, adware-ul mobil și stalkerware.

Primul colectează informații private pentru a arăta utilizatorilor reclame publicitare targetate. În afară de bannere, există o altă dimensiune a acestui tip de atac: datele personale ale victimei pot ajunge pe terțe servere fără consimțământul sau cunoștința acesteia. În ultimul an, 21% dintre toate amenințările mobile observate de Kaspersky au fost legate de adware.

Celălalt constă în aplicații comerciale de spionaj care, instalate de obicei pe dispozitive fără cunoștința sau consimțământul utilizatorilor; rămân ascunse, rulând în fundal. Aceste aplicații au acces la cantități semnificative de date cu caracter personal, cum ar fi locația dispozitivului, istoricul browserului, mesaje text, chat-uri de social media, fotografii și multe altele.

Nu numai că acestea împărtășesc informații personale unor necunoscuți, dar există și posibilitatea ca un hacker să obțină acces la serverele stalkerware și să colecteze toate aceste informații în scopuri proprii.

Stalkerware prezintă un interes din ce în ce mai mare pentru utilizatorii rău intenționați. Ultimele statistici Kaspersky, calculate utilizând criteriile de detectare a stalkerware-urilor, sugerate de Coaliția Împotriva Stalkerware, arată că atacurile asupra datelor cu caracter personal ale utilizatorilor de dispozitive mobile au crescut de la 40.386 de utilizatori unici atacați în 2018 la 67.500 în 2019.

Mai mult, a existat o creștere dublă a numărului de atacuri din a doua jumătate a anului, comparativ cu prima jumătate a anului. De exemplu, au fost atacați 4.483 de utilizatori în ianuarie 2019; în septembrie 2019, acest număr a crescut la 9.546, iar, în decembrie 2019, cifrele au dezvăluit 11.052 utilizatori atacați.

”În 2019, atacurile stalkerware, care au scopul de a urmări victima și de a strânge informații pri-vate despre aceasta, au devenit mult mai frecvente. Ceea ce este și mai important, dezvoltarea tehnică a acestui tip de atac ţine pasul cu vremea. Având în vedere acest lucru, am dori să reamintim faptul că toți utilizatorii sunt îndreptățiți să se bucure de confidențialitatea digitală. Așadar, există modalități de a păstra securitatea și datele personale. Dar pentru a face acest lucru, este foarte important să tratați cu atenție această problemă ”, comentează Victor Chebyshev, security expert la Kaspersky.

Pentru a reduce riscul infectării și a rămâne protejați, experții Kaspersky recomandă:

  • Acordați atenție aplicațiilor instalate pe dispozitivul vostru și evitați descărcarea lor din surse necunoscute
  • Mențineți întotdeauna dispozitivul actualizat
  • Scanați regulat sistemul pentru a identifica posibile infecții
  • Instalați o soluție de securitate fiabilă, precum Kaspersky Security Cloud, pentru a vă proteja informațiile personale.