Aceste cifre au crescut din 1989 până în prezent: averea totală (de la 60.8% la 67.3%), acțiunile (de la 81.7% la 87.2%), afacerile private (de la 78.4% la 84.4%) și imobiliarele (de la 38.2% la 43.9%), conform A Wealth of Common Sense.
Potrivit The Wall Street Journal, top 10% cei mai bogați oameni sunt responsabili pentru 50% din toate cheltuielile de consum. Acum trei decenii, acest segment reprezenta doar 36% din cheltuieli, dar acest fenomen continuă să accelereze.
Bogații cheltuiesc cu 58% mai mult în timp de criză
Între septembrie 2023 și septembrie 2024, persoanele cu venituri ridicate și-au crescut cheltuielile cu 12%. Între timp, cheltuielile gospodăriilor din clasa muncitoare și clasa mijlocie au scăzut în aceeași perioadă.
Cei mai săraci 80% au cheltuit cu 25% mai mult decât acum patru ani, depășind cu greu creșterea prețurilor de 21% din această perioadă. În schimb, top 10% au cheltuit cu 58% mai mult. Deci, din 2020, clasa bogată cheltuiește mult mai mult în funcție de inflație.
Totul este concentrat, de la piața bursieră la economie. Această concentrare poate face piețele și economia mai riscante și mai greu de prevăzut.
Mai mult, dacă averea este concentrată în mâinile unui număr redus de oameni, devine mult mai dificil să înțelegem realitatea economică folosind indicatorii care poate că funcționau în trecut. Acesta este motivul pentru care anecdotele economice nu sunt foarte utile atunci când încercăm să evaluăm performanța economiei americane.
Ce s-ar întâmpla dacă acest „efect al avuției” încetinește?
Top 10% cheltuie mai mult, în parte, deoarece activele lor financiare și-au crescut valoarea semnificativ. Acțiunile sunt în creștere, deci prețurile locuințelor sunt în creștere, deci capitalul deținut în afaceri este în creștere.
Piața bursieră nu este economia, dar pare că cele două sunt mai interconectate decât erau în trecut.
În lipsa unei crize financiare, nu se știe ce ar putea încetini acest trend. Și chiar și atunci, nu există siguranța unui impact de durată „Dacă apare o criză financiară, ghiciți cine are resursele să supraviețuiască furtunii și să cumpere active la prețuri derizorii? Top 10%,” explică A Wealth of Common Sense.