Scorul titlurilor cu risc ridicat vs. titluri relativ mai puțin riscante pare a fi fost de 9 la 1. iShares Physical Gold, NIO Inc și Tesla Inc (US) au fost printre preferatele investitorilor XTB în România, în 2020.

Opt din zece cele mai tranzacționate instrumente internaționale cu deținere la XTB, de către clienții din România, au fost acțiuni cu deținere, iar două au fost ETF-uri.

„Preferințele românilor arată nuanțe interesante. Pe de o parte, asistăm la o aliniere la tendințele globale privitoare la interesul pentru autovehicule electrice, cu locuri de frunte pentru Tesla (fanion în industrie, atingând o capitalizare de peste 800 de mld. de dolari, listată și pe bursa americană, dar și în Europa) și Nio, probabil cel mai vizibil competitor din China pentru Tesla. Pe de altă parte, dorința de siguranță, ilustrată de locul unu deținut de un ETF pe aur, nu reprezintă decât o imagine parțială a investitorilor români. Pentru mulți dintre aceștia, apetitul speculativ a fost foarte ridicat: pe pozițiile 4, 5, 8 și 9 se află companii din sectorul energie/petrol și gaze, cu un parcurs deosebit de volatil, într-un an cu totul ieșit din comun”, spune Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

„Callon, asupra căreia planau semne multiple de întrebare după prăbușirea prețurilor petrolului WTI, a ajuns pe 15 ianuarie la un preț de 3 ori mai mare față de minimele anului anterior, iar Transocean la un nivel de aproape 4 ori mai mare. Alte companii, precum Oasis sau Noble au trecut prin restructurare sau au fost foarte aproape de insolvență. În general, putem vorbi de un apetit foarte ridicat pentru risc, și pentru titluri considerate a fi ”chilipiruri”, dacă ne gândim la DB, banca asupra căreia pierderile și scandalurile imprimaseră o tendință descendentă multianuală și care ajunsese la aproape 95% scădere din vârful din 2007 până în minimul anului trecut (de atunci a recuperat aproape 100%). Pe scurt, am putea spune că aurul, autoturismele electrice, energia și sectorul financiar au dominat în preferințe, și că alegerile sugerează în general o dorință de asumare a unor riscuri mari, în sectoare volatile sau cu mișcări puternic în trend, în speranța unor rezultate consistente. Scorul titluri cu risc ridicat vs. titluri relativ mai puțin riscante pare a fi 9 la 1”, a explicat Claudiu Cazacu,

La sfârșitul anului ce tocmai s-a încheiat, investitorii XTB din România aveau acces la peste 4.000 de instrumente financiare, dintre care 2.000 erau acțiuni, iar restul CFD-uri. În prezent, brokerul oferă acces la 17 burse internaționale, inclusiv Bursa de la New York (NYSE, peste 1.300 de companii) și Bursa din Varșovia (GPW, 282 de companii).

Iată lista completă a celor mai tranzacționate acțiuni, în România, în 2020:

TOP 10 instrumente financiare în 2020 - România

1.

iShares Physical Gold

2.

Nio Inc

3.

Tesla Inc (US)

4.

Callon Petroleum Co

5.

Noble Corp. Plc.

6.

Deutsche Bank A.G.

7.

Lyxor

8.

Transocean Ltd.

9.

Oasis Petroleum Inc

10.

Tesla Inc (DE)

În primele trei trimestre ale anului 2020, XTB a deschis în total peste 73.000 de conturi noi, iar rulajul trimestrial în acțiuni, în valoare nominală, pentru această perioadă, a fost în medie de aproape 289 milioane USD.

„Anul trecut, acțiunile cu deținere au fost cele mai populare instrumente din oferta XTB. Clienții noștri au dorit să profite nu numai de volatilitatea ridicată pe piață, ci și de introducerea comisionului de 0% la tranzacționarea de acțiuni și ETF-uri cu deținere, pentru rulaje de până la 100.000 EUR pe lună”, a declarat Irina Cristescu, General Manager în cadrul XTB România.