Fab Lab Iași are 3 locații în prezent, primul deschis în 2017, în campusul universitar Tudor Vladimirescu. În toate cele 3 locații, echipa Fab Lab Iași găzduiește evenimente legate de educație, tehnologie, design, dezvoltare personală sau inovație, ajutând facilitatorii să se organizeze pentru a promova proiecte locale care dau aripi spiritului antreprenorial din regiune.
Fab Lab Iasi face parte din rețeaua internațională de laboratoare Fab Lab, care susține inovația si identitatea digitală pe tot globul.
Inițiatorul acestui proiect la Iași, Dan Zaharia are o experiență de peste 20 de ani în management, vânzări și imobiliare și lucrează în dezvoltarea companiilor prin închirierea de birouri de afaceri în orașele de piață din regiune. În același timp, el este un promotor al transformării acestor orașe într-un magnet pentru industria IT & Outsourcing.
Dan ne spune că domeniul viitorului, care va atrage multe fonduri este eHealth-ul.
TOP 5 startup-uri românești, alegerile Fab Lab Iași
Digitail
”Un exemplu de internaționalizare a unui software românesc.”
Digitail este o platformă care ajută veterinarii să-și administreze afacerea mai bine. Anul acesta au primil 11 milioane de dolari investiție, prima investiție făcută de Atomico pentru un startup fondat în România. Runda a fost condusă de aceștia și au mai contribuit investitori anteriori cum ar fi byFounders, Gradient și partech. Andreas Helbig de la Atomico va intra în boardul Digitail.
Digitail lucrează cu 750 de clinici veterinare la nivel mondial care au grijă de 1,4 milioane de animale de companie.
NestorUp
”Soluția pentru productivitatea echipei, mai ales în condiții de hybrid work”
Nestor este Platforma de People Intelligence care ajută organizațiile să obțină agilitatea, creșterea performanței și dezvoltare continuă a angajaților. Nestor conectează procesele de management al performanței, engagement al angajaților și dezvoltare a carierei printr-o abordare bazată pe skill-uri și competențe pentru a susține liderii de resurse umane și managerii să alinieze strategiile de HR în raport cu nevoile organizaționale.
Tehnologia Nestor folosește algoritmi predictivi și un sistem de nudging automation pentru a încuraja angajații să se implice în dezvoltarea carierei lor, să identifice posibile deficiențe de competențe, să acceseze oportunități personalizate de dezvoltare, și să dobândească noi skill-uri, care îi vor ajuta să aibă succes.
Anul trecut, Nestor a încheiat o rundă de investiții de tip seed de 2 milioane de dolari, pentru a-și dezvolta echipele de vânzări și customer success, dar și pentru a-și accelera expansiunea pe alte piețe. La investiție au participat Eleven Ventures, Underline Ventures, dar și investitori tip angel importanți din San Francisco. Nestor este susținut și de Y Combinator.
FameUp
”Punerea în valoare a micro-influencerilor, mai ales în contextul impactului AI în domeniu.”
FameUp, startup-ul de tehnologie care pune în legătură brandurile și agențiile cu utilizatorii de rețele de social media, practic o platformă care conectează brandurile cu utilizatori de social media și Instagram cu până-n 10.000 de urmăritori.
Startup-ul a ajuns în primele 2 luni ale lui 2022 la peste 60.000 de tranzacții derulate prin platformă.
Influencerii au creat în baza acestor colaborări peste 150.000 de materiale (postări, story-uri) pe platformele de social media unde activează.
Early Game Ventures, dar și mai mulți investitori de tip angel, printre care fondatorul UiPath, Daniel Dines, au investit 2,5 milioane de euro în FameUp.
SenseTask
”Pentru nivelul de din spatele acestei soluții de recunoaștere documente.”
Startup-ul ieșean SenseTask, care procesează documente folosind tehnologia AI (Artificial Intelligence), anunță că a atras investiții de aproape jumătate de milion de euro în 2021
Utilizând tehnologii AI, SenseTask poate extrage datele dorite din orice tip de document (financiar, medical sau legal) și indiferent de forma sa (pdf, scan sau chiar fotografie).
Aceste documente sunt clasificate în categorii, precum facturi, bonuri, formulare etc., urmând ca ulterior să fie extrase datele relevante și exportate într-un anumit format sau într-un program la alegere. În acest mod, sunt colectate date inclusiv din documente nestructurate, eficientizând operațiunile și optimizând costurile.
Lumen
”O soluție de impact, cu mix software - hardware.”
Cornel Amariei este unul dintre antreprenorii care ne-au atras atenția în ultimii ani dezvoltând .lumen, un dispozitiv pentru persoanele nevăzătoare. În 2021, au primit o investiție de 9,3 milioane de euro din partea European Innovation Council Accelerator,
.lumen este un produs hardware care permite persoanelor nevăzătoare să înțeleagă mai bine lumea, chiar și fără ajutorul unui câine-ghid. Practic, aceștia primesc impulsuri haptice și auditive pentru a înțelege mediul înconjurător. Produsul a fost susținut inclusiv de Kaufland, ca parte a inițiativei retailerului de incluziune pentru angajații cu probleme de vedere.
Descoperă aici și celelalte topuri ale reprezentanților din ecosistem.