În cei 11 ani de existență ai programului Innovation Labs, peste 1.400 de echipe au fost înscrise în hackathoane, peste 600 de startup-uri au beneficiat de mentorat pentru dezvoltare, 350 de echipe au dezvoltat un MVP, iar 205 dintre ele au ajuns în finala Demo Day. La finalul anului trecut, 61 dintre echipele de succes care au trecut prin programul Innovation Labs au reușit să ajungă la o valoare de circa 200 de milioane de euro.
Innovation Labs este un program organizat în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, coordonat de Asociația Tech Lounge și implementat alături de Asociația Transilvania IT, Asociația Calemis și Timișoara Startups.
Programul Innovation Labs a sărbătorit al 11-lea an de activitate, fiind cel mai longeviv program de educație antreprenorială de tip pre-accelerator din mediul universitar românesc.
Propunerile Innovation Labs pentru top 5 startup-uri din România de urmărit în 2023:
OxidOS
OxidOS fondat în 2022 de 5 ingineri din București și Cluj - din care 2 alumni ai Innovation Labs (Alexandru Radovici și Ioana Culic), unul din cofondatorii Innovation Labs (Daniel Rosner, care are și rolul de Chief Growth Officer în programul de educație antreprenorială) și 2 alumni ai Școlii de Vara IPWorkshop (Bogdan Genis și Vlad Rădulescu, un program educațional partener Innovation Labs).
OxidOS este un startup de deep tech în domeniul automotive care aduce ca avantaje: reducerea timpului de dezvoltare al soft-ului și a costurilor asociate, crescând în același timp nivelul de securitate al software-ului datorită tehnologiei folosite. Inovația tehnologică pe care o aduce, alături de creșterea echipei în următoarea perioadă, participarea la expoziții internaționale si atragerea primilor clienți plătitori, la un an de la ridicarea primei investiții, ne îndreptățesc să mizăm pe dezvoltarea acestui startup în următoarea perioadă.
Ce face Oxid OS?
Mai exact, cu ajutorul OxidOS integratorii de componente auto și companiile de software OEM pentru această industrie vor putea reduce cu până la 50% timpul de dezvoltare software auto certificat și cu 40% costurile de dezvoltare, contribuind totodată la construirea de mașini mai sigure.
Synaptiq
Alumnus Innovation Labs 2021
Au închis acum 2 luni runda Seed de investiții în valoare de peste 665 K Euro. În prezent, produsul Mediq, dezvoltat de Synaptiq, este testat în 8 clinici din România. Algoritmii AI implementati de echipa lor de cercetare sunt unii de înaltă performanță.
Focusul curent este pe semnarea cât mai multor parteneriate cu clinici interesate să le testeze produsul și să contribuie la îmbunătățirea acestuia în această etapă de pre-sales. În același timp, echipa explorează oportunitățile de extindere a pietei, cu precădere în Europa Occidentală și în SUA.
Ce face Synaptiq?
Echipa a dezvoltat Mediq, o soluție digitală de mare precizie și performanță, bazată pe procesarea datelor din imagistica medicală cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Proiectată și dezvoltată în colaborare cu medici cu reputație și clinici de prestigiu, soluția reduce timpul necesar pentru identificarea și delimitarea organelor la risc și a tumorilor, de la o medie actuală de 2-4 ore la maximum 5 minute.
Mediq le permite specialiștilor în radioterapie să identifice și să delimiteze într-un timp extrem de scurt tumorile și organele aflate în pericol, pentru a lua rapid cele mai bune decizii de tratament și a crește astfel șansele de supraviețuire pentru milioane de pacienți din întreaga lume.
AIDE
Alumnus Innovation Labs 2023
Echipa și-a stabilit, la nivel detaliat, planul strategic pentru următorii 5 ani. AIDE a încheiat o serie de parteneriate la nivel academic și cu reprezentanți ai mediului de business - care îi ajuta în construirea unui PoC solid. Urmează lansarea pe piața internațională, împreună cu o primă rundă de investiții până la finalul anului, care va fi succedată de o runda de investiții mai consistentă la începutul lui 2024.
Ce face AIDE?
AIDE revoluționează modul de învățare al studenților de la medicină prin furnizarea de învățare personalizată cu ajutorul unui profesor virtual generat artificial. Utilizând prelucrarea limbajului natural, învățarea multimodală și curricule personalizate, studenții își pot îmbunătăți experiența de învățare și pot obține progrese rapide.
Rayscape (ex xVision)
Alumnus Innovation Labs 2018
Rayscape a reușit să pătrunda recent în primul spital din Germania - Spitalul Universitar Mainz, precum și pe piața din Polonia - prin trialul pe care l-au început în cadrul Medicover Polonia. Printre succesele recente pe plan local se numără încheierea de trei noi parteneriate cu Medima, Sanador și Medisprof și consolidarea celor deja existente, cu Regina Maria si Medlife.
Planul pentru următoarele luni vizează dezvoltarea de noi parteneriate pe piața Europei Occidentale și, potențial, o rundă de finanțare nouă.
Ce face Rayscape?
Produsele Rayscape, ce folosesc inteligența artificială pentru analiză imagistică, sunt folosite în prezent de către 100 de instituții publice și private din Soleadify, un startup românesc care se folosește de machine learning pentru a crea baze de date despre companii din toate domeniile. Printre clienți se numără companii importante din sectorul privat precum Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria și Sistemul Medical Medlife, dar și din sfera publică Spartanska Institute, Kopernik Hospital Lodz din Polonia sau Semmelweis University din Ungaria.
Compania păstrează în portofoliu său cele două produse existente dedicate analizei radiografiilor de torace și analizei CT-urilor de plămâni și plănuiește totodată dezvoltarea de noi produse dedicate imagisticii oncologice.
Veridion (ex Soleadify):
Alumnus Innovation Labs 2018
Veridion este un startup românesc care inovează la nivel global în domeniul tehnologiei de inteligență artificială, fiind specializat în furnizarea de date de business. În 2023 au făcut publică primirea unei investiții de 6 milioane de dolari din partea unor fonduri europene (ajungând la un total de 7,5 milioane de dolari finanțări totale).
În weekend-ul trecut au organizat Hackathonul de succes "Hacking Big Numbers” - eveniment care nu se va opri la o singură ediție. Ritmul accelerat de creștere al vânzărilor înregistrat în 2022 continuă și în acest an. Compania este pe un trend crescător, propunându-și să acceseze o nouă rundă de investiții posibil anul viitor.
Ce face Veridion?
Veridion folosește machine learning pentru a crea baze de date despre companii din toate domeniile. Startup-ul utilizează tehnologia de inteligență artificială (AI) pentru a analiza miliarde de pagini web pe săptămână, cu scopul de a construi și menține o bază de date cu adevărat precisă, la scară globală, de date despre companii.
Bazele de date obținute astfel pot fi apoi utilizate de companii pentru găsirea de furnizori, automatizarea proceselor de 'underwriting', modelare de risc, cercetare de piață.
Descoperă aici și celelalte topuri ale reprezentanților din ecosistem.